HockeyNews
PLUS

Backlunds stabilaste spik: Brynäs herrar

(32000) Brynäs 9/2 PP
Simon Hastegård/Bildbyrån

Publicerad: 8 mars 2024

FacebookXWhatsApp

Det är med blandade känslor som jag konstaterar att fredagens Powerplay markerar slutet på den hockeyallsvenska grundserien. Ett vemodigt farväl, samtidigt som slutspelet är efterlängtat. Ska AIK hålla ut och knipa andraplatsen? Påverkar Björklöven av att ha BIK Karlskoga flåsandes i nacken? Och får vi ett skållhet play-in-derby? Häng med i jakten på den kryddade vinstpotten och bli varse!

Spelstopp: 18:04

1. AIK - Almtuna 1

AIK har hela tiden funnits med i skaran av utmanare till uppflyttningsfavoriten Brynäs. Många tunga skador och en prestationsnivå som gått lite upp och ned har gjort att de kanske inte setts som huvudutmanare. Frågan är om det inte ändrades i och med 4-0-segern borta mot Löven. En riktig knockout-seger av Gnaget, som är läskigt slutspelstunga och har ett överjävligt målvaktspar. Att de svartgula bara ska städa av Almtuna lika lätt som strecken antyder är jag däremot inte säker på. AIS starka kollektiv stod inte att känna igen senast mot Kalmar, men Kimbys mannar är sannolikt måna om att gå in i slutspelet med en positiv känsla. Jag tror inte att det räcker till tre pinnar, men däremot är ett kryss inte ute ur bilden. 1X är ett lås med uppsida.

2. Västervik - Björklöven X

Det fanns många saker för Västervik att ta med sig från 2-4-förlusten mot Brynäs. Att motståndarna var omotiverade hade mindre betydelse när smålänningarna var noggrannare i passningsspelet än vad vi sett dem vara på hela säsongen. Storväxte Filips Buncis stack ut från mängden och kommer att vara en centralfigur när kontraktet ska säkras. Om VIK var nöjda efter sitt nederlag gällde raka motsatsen för Björklöven. Förbättringarna som gått att skönja i Lövens lir den senaste tiden var som bortblåsta när de blev överåkta av AIK (0-4). Utöver förlusten fick Stråhle se tre viktiga pusselbitar utgå under matchens gång. Det kan bli kostsamt både i ACT-hallen och längre fram. Alla tecken behövs!

3. BIK Karlskoga - Mora 1

I och med att Björklöven föll tungt samtidigt som BIK Karlskoga gjorde jobbet med viss möda mot Nybro (2-1) står dörren till topp sex fortfarande på glänt. Då krävs tre pinnar i grundserieavslutningen samtidigt som Löven kammar noll. Osannolikt, men inte alls omöjligt. Frölunda är garanterat mycket nöjda med vad Otto Stenberg lyckats uträtta under sin lånesejour. Med nio pinnar på åtta matcher har Stenungsunds-sonen givit värmlänningarna en ny offensiv dimension. Mora kommer dock inte låta sig besegras utan en fight. Att Daniel Hermanssons gäng ska lösa en fjärdeplats är inte ute ur bilden och när de unga norrbaggarna är återförenade i vad som mycket väl kan vara seriens vassaste tredjelina är masarna inte att leka med. Ettan öppnar i Nobelhallen och med tvåan vid dess sida ska den gröna bocken vara löst.

4. Östersund - Södertälje 2

Givet att inte mindre än fem viktiga pjäser lämnades hemma när Östersund begav sig till Hovet var det en bragd av jämtarna att hålla 2-3 länge mot Djurgården. När kollapsen väl kom var den total och stackars Isak Mantler i kassen tvingades hämta ytterligare fem puckar ur nätet innan matchen var slut. Skulle Anderberg, Ingman eller någon annan vara tillbaka i detta genrep vore det en enorm boost för ÖIK. Att invänta truppinfo och gardera utefter vad värdarna ställer upp med för lag är ingen dum idé. Att Södertälje axlar ett tungt favoritskap gäller däremot oavsett hur motståndet ser ut. Hoppet om en andraplats lever samtidigt som SSK flåsas i nacken av Djurgården. När tvåan sticker iväg är kryss-komplementet minimum. Gärna alla tecken!

5. Västerås - Brynäs 2

Brynäs har, liksom alla andra topplag, haft en tendens att gå ned sig mot bottenlagen. Detta beteende förstärks naturligt nog när seriesegern redan är säkrad. 4-2-segern mot Västervik är ingen match som ska överanalyseras, BIF var snäppet vassare framför mål och att Jaden Coreau stod för några fina räddningar var det bästa beskedet som Gällstedt fick. Västerås stod för en energisk start mot Mora och saknade inte lägen att ta en tidig ledning. Det hela gick åt fanders när ett relativt orutinerat VIK blev otåligt och började slarva med puck i alltför hög utsträckning. Nu ska fiaskosäsongen tas i mål och jag har svårt att se något annat än att den halvdana hemmadefensiven straffas ånyo. Trolig tvåa.

6. Kalmar - Djurgården X

Ingen av de skadade spelarna var redo för comeback när Kalmar tog emot Almtuna. Det kan mycket väl vara så att de sparas till det stundande slutspelet. Jonathan Stålberg har varit andraspade bakom veteranen Engstrand och är aningen ojämn. Mot AIS var han en av isens absolut främsta. En annan var Linus Skager. Varför han inte fick chansen från start i HA är ett mysterium. Fyra pinnar från den stekhete skrinnarens sticka låg till grund för en övertygande 5-1-seger som får Djurgården att darra. Vill det sig riktigt illa kan DIF bli seriens tredje sämsta bortalag. Det säger en hel del om vad publiken på Hovet betyder. Skadeläget oroar än mer nu när Grewe tycks vara out. Jag vägrar lämna tvåan åt sitt öde och plitar istället ned alla tecken.

7. Tingsryd - Nybro 2

I en avslutning som kantas av skador och sjukdomar hade Tingsryd ingen möjlighet att plocka spelare från J20 till matchen mot Södertälje. Då fick Oscar Holst, pensionerad trotjänare och numera ansvarig för marknad och media, snöra på sig grillorna för första gången på nästan två år. Efter förutsättningarna gjorde både han och TAIF riktigt bra ifrån sig. Jonatan Harju noterades för 1+1 och såg till att en knallpinne kirrades borta mot Södertälje (2-3). Jag har dock svårt att se ett decimerat grönvitt gäng räcka till mot ett formstarkt Nybro. Tommy Samuelsson var bedrövad över vad han såg från sitt lag i de två första perioderna mot BIK Karlskoga. Den tredje var däremot riktigt vass. Vaktar Williamsson kassen på nytt luktar detta bortaseger lång väg. Tvåan står stadigt på egna ben!

8. MoDo - Brynäs 1

Ställningen i den klart mest dramatiska SDHL-semin är lika på ett efter MoDo:s omedelbara replik. Lina Ljungblom brände en straff i slutskedet när de rödgröna låg på för ett avgörande, men storstjärnan skulle komma att ta revansch. Ljungbloms två kassar innebar att hon befäste sin ledning i skytteligan. Brynäs är väl medvetna om hennes kvaliteter och behöver se till att motståndarna får mindre ytor att jobba med. Felicia Frank var främsta BIF-spelare senast med sina 42 parader. Vare sig det är hon eller Peslarová som vaktar kassen har gästerna en potentiell matchvinnare mellan stolparna. Jag utgår från vänster och fyller på så långt börsen tillåter.

Backlunds dunderspik: Brynäs

Kupongens stabilaste spik är Brynäs herrar, som radat upp segrar även när det inte funnits något att spela för. Västerås har betydande besvär i sin defensiv, som Karl Helmersson inte kommer att lösa över en natt. Lämna tvåan allena.

Backlunds skrällbud: Västervik

Poängskörden och resultaten visar det inte, men spelmässigt är det inget som helst snack om att Västervik höjt sig när förberedelserna inför kvalet blivit intensiva. Ett nedslaget Björklöven riskerar att få det hett om öronen i ACT-hallen.

Klicka här för att följa våra tipsförslag

324 rader

1. AIK - Almtuna 1x

2. Västervik - Björklöven 1x2

3. BIK Karlskoga - Mora 12

4. Östersund - Södertälje 1x2

5. Västerås - Brynäs 2

6. Kalmar - Djurgården 1x2

7. Tingsryd - Nybro 2

8. MoDo - Brynäs 1x2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!

Följ ämnen i artikeln