HockeyNews
PLUS

Tio frågor inför kvällens HA-premiär

(9935) marcus bergman
Bildbyrån

Publicerad: 20 september 2019

FacebookXWhatsApp

BLOGG. Hockeyallsvenskan smygstartade redan i onsdags med matchen mellan AIK och Vita Hästen på Hovet, men i kväll börjar det “på riktigt” med sju heta matcher på schemat.
Här listar Johan Adamsson, reporter och krönikör på HockeyNews.se, tio frågor inför den stundande säsongen.

Presenteras av Coolbet – odds från SHL till Hockeytvåan

Pallar Modo för favorittrycket?

Det har varit några mindre roliga hockeyår i Örnsköldsvik, med SHL-degradering och allsvensk bottenkamp i två raka säsonger. Men i fjol skymtades något som kan liknas vid en vändning under Björn Hellkvists ledning. Nu var Modo visserligen aldrig en seriös utmanare till en SHL-plats, men det såg mer positivt ut än på väldigt länge. Nu får man dessutom finna sig i att vara Hockeyallsvenskans stora favorit och laget att slå. Med all rätt, enligt mig. Det blir intressant att se hur Modo hanterar favoritskapet.


Kan Dahlén ta vid där han slutade 2018?
Jonathan Dahlén har inget lysande år bakom sig borta i Nordamerika och har valt att komma hem igen. Det är som han sa på måndagens upptaktsträff: “Jag är väldigt duktig när jag är glad”. Det var han senast det begav sig, säsongen 2017/2018, då han tog Timrå till SHL. Kan Dahlén hitta samma glädje igen går Timrå en rolig säsong till mötes. 



Var befinner sig Södertälje?
Fågel eller fisk? Det kan bli vad som helst för Södertälje som har bjudit sina supportrar på lite av varje de senaste säsongerna. Fjolåret var ett stort misslyckande där SSK förvisso hade seriens två vassaste offensiva spelare utan att lyckas få med sig resten av laget och leverera på en stabil nivå. Försäsongen har väl ärligt talat inte sett superbra ut, men det behöver nödvändigtvis inte betyda något nu.  


Lotsar Kenttä Björklöven till toppen?

Det går att dra vissa paralleller mellan Björklöven och ovan nämnda Södertälje. Båda är storklubbar i Hockeyallsvenskan – och båda har haft svårt att leva upp till förväntningarna de senaste åren och har till och med varit nere i Hockeyettan och vänt. Nu har Per “Jesus” Kenttä anslutit som sportchef och det brukar innebära framgång. Det är många som tippar Löven i toppen, så även jag, och det beror främst på att Kenttä har värvat så kallade säkra kort i Hutchings, Deilert och Crandall. Om målvakten Joe Cannata dessutom fortsätter vara så bra som han har varit på försäsongen kommer Björklöven ha goda möjligheter att leva upp till förväntningarna – för en gångs skull.


Kan Tony Zabel få ordning på Vita Hästen?

Det har inte varit ett överflöd av positiva rubriker i Norrköping de senaste åren. Inte nog med att det har varit motigt sportsligt så har det även stormat vid sidan av isen. Nu andas det dock framtidsoptimism på ganska många plan i Himmelstalundshallen där Tony Zabel har återvänt till elithockeyn efter två års frånvaro. Truppen ser dessutom väldigt intressant ut och kapaciteten finns för att det här laget ska kunna tillhöra den övre halvan. 


Har Tingsryd tillräckligt mycket spets?

Tingsryd har vunnit allt på försäsongen. Imponerande förstås, men vad betyder det när allvaret börjar? Det är knappast negativt att spatsera in i säsongen med en vinnande känsla, men det är skillnad på träningsmatcher och tävlingsmatcher. Tingsryd har, i alla fall på papperet, få spetsspelare i truppen och måste bli en väloljad lagmaskin för att den här säsongen ska bli rolig – då kan det till och med bli en topp åtta-placering. 



AIK:s nybygge – hur bra är det?

18 nya spelare och en ny huvudtränare. Nio tryoutspelare i truppen under försäsongen. Det är mycket som talar för att AIK kommer behöva växa in i den här säsongen, för man är ganska långt ifrån var man befann sig för ett år sedan. “Gnaget” är ett av lagen som är svårast att bedöma, vilket även har märkts på förhandstipsen. Topp åtta, ja – men sen då? Inledde säsongen med att 1–2-förlora mot Vita Hästen i onsdags.


Vem vinner poängligan?

Det är många förståsigpåare och experter som tippar att Jonathan Dahlén kommer ta hem poängligan, och det finns ingen större anledning att säga emot. Men det kryllar av potentiella utmanare. Hur många trodde exempelvis på Nicolai Meyer i fjol? Patrik Karlkvist, Fredrik Forsberg, Tony Mårtensson och Sebastian Benker är några andra namn som mycket väl kan ta hem titeln den här säsongen.


Kommer Marcus Bergman att dominera?

Jag minns att jag såg Marcus Bergman i Huddinge redan för fyra-fem år sedan och imponerades av sättet han spelade på. Nu tog det visserligen några år innan han fick ut det även på allsvensk nivå då han var oerhört bra i fjol. Min gissning är att han kommer vara ännu bättre i år, kanske till och med dominant, och landa ett SHL-kontrakt 2020. En MVP-kandidat. 



Blir KIK ännu en succénykomling?

Vita Hästen har gjort det, Tingsryd har gjort det och Västerås har gjort det – alltså avancerat upp från Hockeyettan och sedan tagit Hockeyallsvenskan med storm. Frågan är om Kristianstad kan göra samma sak. Min gissning är nej – men konstigare saker har ju skett i den här serien genom åren. Kristianstad kommer kunna ställa till det för de flesta lagen, främst på hemmaplan, och har ett helt koppel av spelare som kan växa ut till toppspelare på den här nivån.  


Kvällens premiäromgång:

Vita Hästen–Timrå

Kristianstad–Tingsryd

Modo–Västervik

Karlskrona–Björklöven

Södertälje–Mora

Almtuna–Karlskoga

Västerås–AIK

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)