HockeyNews
PLUS

Med matematik tog han över Toronto – Kyle Dubas väg till GM-jobbet

(13400) Dubas-Soo
Toronto Maple Leafs/Anton Rimstedt (montage)

Publicerad: 30 mars 2020

FacebookXWhatsApp

DEL 7/8: SAULT STE. MARIE/TORONTO. Många som når chefspositioner i NHL-lag kommer antingen från en meriterad spelarkarriär eller så har man jobbat sig uppåt i hockeyns värld under många år. Toronto Maple Leafs 34-åriga general manager Kyle Dubas har istället byggt en raketkarriär på tilltron till hockeyvetenskap, den underliggande statistiken.
– Om jag vore Leafs-supporter skulle jag ha en tro på att mitt lag kommer vara ett av de bästa under de närmaste åren, säger Jeff Veillette, statistikanalytiker och Torontobaserad skribent.
Men hur tog sig egentligen en ung kille från en isolerad liten stad i norra Ontario på så kort tid till hockeyvärldens absoluta centrum? HockeyNews.se begav sig till Kyle Dubas hemstad, Sault Ste. Marie, för att finna svaret.


Redan som 17-åring började Kyle Dubas att jobba som scout för juniorlaget Sault Ste. Marie Greyhounds, hemstadens stolthet.

– Kyle hade tidigt tydliga och precisa mål vad han ville göra och vart han ville nå. Redan när han var lagets frivilliga hjälpreda var hans mål att bli general manager i National Hockey League, säger barndomskompisen och Sault Ste. Marie Greyhounds assisterande tränare Jordan Smith.

Sault Ste. Marie, februari 2020. Vi sitter på Jordan Smiths kontor mittemot Greyhounds omklädningsrum och redan i svaret på första frågan visar det sig att Smiths relation med Kyle Dubas sträcker sig långt tillbaka.

– Den går tillbaka till skoltiden. Vi är båda uppväxta här och vi gick i samma klass från tvåan till sexan. Vi var nära vänner, vi var i samma tajta lilla kompisgäng, säger Jordan Smith och fortsätter:

– Jag kommer ihåg att vi hängde i hans hus de dagar då skolan blev inställd på grund av snökaos, och där minns jag att vi körde brottningsmatcher och sådana saker. Vi hade roligt.

Jordan Smith, barndomskompis med Kyle Dubas. Foto: Anton Rimstedt

Toronto, april 2013. Toronto Maple Leafs har tagit sig till sitt första Stanley Cup-slutspel sedan 2004. Det är många med Leafs-sympatier som tror att slutspelsframträdandet är ett tecken på att organisationen är på väg i rätt riktning, att goda saker är att vänta i södra Ontario.

Anhängarna av den så kallade underliggande statistiken, ”analytics”, som nu är på frammarsch, är däremot inte lika sålda på Maple Leafs…ska vi kalla den…framgång. Torontos puckinnehav, som de 2013 mäter i statistik som ”Corsi” och ”Fenwick”, var under säsongen alldeles för låg och deras räddnings- och skottprocent (PDO) var ohållbart hög.

April 2014. För att sammanfatta Toronto Maple Leafs säsong 2013-14, som slutar i en sällan skådad kollaps, kan man kort säga att anhängarna av den underliggande statistiken, ”analytics-communityn om man så vill, fick rätt.

– Att för mig, en person med personliga intressen i att se ”hockey analytics” bli mer vida accepterat, se Leafs kollaps i slow motion var oerhört tillfredsställande, säger Tyler Dellow till Bob McKenzie i boken ”Hockey Confidential”.

2014 är Tyler Dellow en Torontobaserad jurist och hockeybloggare och en frontfigur för den underliggande statistikens framfart i hockeyvärlden. 2020 är han anställd av New Jersey Devils.

Strax efter att Toronto Maple Leafs säsong har tagit slut, den 11 april 2014, anställer ägargruppen Maple Leaf Sports and Entertainment (MLSE) spelarlegendaren Brendan Shanahan som klubbens nya president, och han inleder direkt en storstädning i den sportsliga ledningen.

Kyle Dubas första möte med Toronto Maple Leafs varade i nio timmar. Foto: Skärmdump/Toronto Maple Leafs

Juli 2014. Om det är med bakgrund av att ”Analytics-communityn” kunde förutspå Torontos kollaps som Brendan Shanahan anställer Kyle Dubas som assisterande general manager kan vi bara spekulera i. Men klart är att Shanahan har haft ögonen på vad Dubas har gjort i rollen som general manager för juniorlaget Sault Ste. Marie Greyhounds i OHL under flera års tid. Och den 22 juli 2014 värvas Dubas och får ett särskilt ansvar för att utveckla Maple Leafs organisation runt underliggande statistik. Han blir också huvudansvarig för farmarlaget Toronto Marlies.

Coca-Cola Coliseum, Toronto, februari 2020. Toronto Marlies–Belleville Senators, match i AHL:s grundserie. På pressläktaren sitter Jeff Veillette, hockeyskribent som driver bloggen The Faceoff Circle (faceoffcircle.ca). Han jobbar också som statistikanalytiker för ett juniorlag i närheten av Toronto. I elva år har han bevakat Maple Leafs farmarlag. När Kyle Dubas tog över ansvaret såg Jeff Veillette direkt förändringar.

– Laget var helt enkelt mer aktivt med pucken än innan, mindre av "dumpa och jaga", man började använda fyra forwards i power play, till och med fem under en period. Det gavs mer tillit till de yngre spelarna. Även om mycket av det här kom i och med att Dubas tog hit Sheldon Keefe som tränare från Sault Ste. Marie så smygstartade egentligen allt det innan Keefe, när Dubas kom in, berättar Jeff Veillette.

– Allt var så mycket mer genomtänkt, allt ledde till fördelar i det långa loppet. Man kunde se när spelare kallades upp (till NHL) att de var lite mer kreativa, fortsätter Veillette.

Nu, i februari 2020, vet vi att både Dubas och Keefe har tagit ytterligare ett steg på karriärstegen och bossar över Maple Leafs.

– Om jag vore supporter till det laget så skulle jag ha en tro på att det här programmet kommer vara ett av de bästa under de närmaste åren, säger Jeff Veillette, som 2018 fick se ett Toronto Marlies lett av ”analytics-anhängarna” Dubas och Keefe gå hela vägen och vinna Calder Cup, AHL-mästerskapet.

Jeff Veilette. Foto: Anton Rimstedt

– De är alltid villiga att ta lärdomar och anpassa sig till nya situationer. De ser det som en lärandeprocess istället för att bli upprörda över att något inte fungerade. Jag tror att det är den nivån av tålamod, förståelse och kritiskt tänkande som verkligen skiljer ut de bästa programmen i NHL idag. Du ser det i Tampa, i Boston. Det är inte ens så mycket att göra något revolutionerande, utan att hela tiden ta till sig nya lärdomar och de senaste hjälpmedlen.

Enligt Jeff Veillette är Toronto den organisation i NHL som spenderar mest pengar på sin ”analytics-avdelning” och på research kring underliggande statistik.

Vad skulle kunna hända om laget misslyckas? När säsongen avbröts på grund av Coronakrisen låg Leafs inte direkt på säker slutspelsmark och säsongen har varit turbulent.

– Om laget misslyckas så kommer många här att vara snabba att säga "okej, det här är bevis på att det här inte funkar". Men å andra sidan så är vi tio år in på den här kampen (mellan analytics och old school) och nu har alla lag en organisation som sysslar med den här typen av siffror. Idén att använda underliggande statistik finns överallt, i alla sporter, så jag ser inte att det skulle kunna gå tillbaka till hur det var innan, säger Jeff Veillette.

Han tror därmed att det ska krävas mer än ett missat slutspel för att Kyle Dubas jobb ska vara i fara.

Och om Kyle Dubas projekt verkligen betalar sig och Toronto får den framgång som staden så länge har suktat efter?

– Då tror jag att det skulle investeras tonvis hos alla andra lag på det här området, säger Jeff Veillette.

Auston Matthews och Kyle Dubas. Foto: Skärmdump/Toronto Maple Leafs

Boston, februari 2015. Ett knappt år efter att Kyle Dubas blev anställd av Toronto Maple Leafs står han på MIT Sloan Sports Analytics Conference i Boston och håller en föreläsning på temat ”Hur ”analytics” har begränsat påverkan av kognitiv partiskhet (bias) på rekryteringsbeslut”. Dubas börjar föreläsningen med att visa en bild på sig själv och sin avlidna farfar Walter.

– Jag växte upp i en ganska isolerad liten stad i norra Ontario, Sault Ste. Marie. Stan var galen i hockey, men jag och min farfar var också besatta av baseboll. Varje vecka köpte vi ett baseboll-magasin och jag blev besatt av statistiken runt baseboll, säger Kyle Dubas och fortsätter:

– Min farfars ständiga fråga till mig, oavsett om det handlade om hockey, livet, skolan eller baseboll, var alltid "hur hänger allt ihop?". Så hela mitt liv har jag haft en passion att svara på den frågan, hur allt hänger ihop och hur allt fungerar.

Sault Ste. Marie, februari 2020
. En knapp åtta timmars bilresa i nordvästlig riktning från Toronto ligger den lilla staden Sault Ste. Marie. Här, i ”en ganska isolerad liten stad”, föddes Torontos general manager Kyle Dubas den 29 november 1985. Det mesta här kretsar kring stadens juniorlag i Ontario Hockey League, Sault Ste. Marie Greyhounds.

John Tavares är Kyle Dubas största värvning som general manager för Toronto Maple Leafs. Foto: Bildbyrån

Att Brendan Shanahan efterfrågade personal med kunskaper kring den underliggande statistiken vet vi, och att Kyle Dubas passade in på arbetsbeskrivningen vet vi också, men hur tog sig egentligen en ung kille härifrån på så kort tid till hockeyvärldens absoluta centrum?

– Det var inte förvånande för mig, jag visste hur hårt han jobbade och han är en väldigt intelligent person, säger barndomskompisen Jordan Smith.

– Vi brukade alltid skämta om att han skulle bli GM, för han var så medveten om allt och studerade sporten så ingående, fortsätter Smith.

På läktaren i GFL Memorial Gardens, där Sault Ste. Marie Greyhounds spelar sina hemmamatcher, är ”Alla känner alla”-faktorn hög. När jag slår mig ned på läktaren bredvid ett äldre par blir jag snabbt varse att herren intill mig har haft Walter Dubas, Kyles farfar, som tränare när han spelade för Greyhounds på 1960-talet. Mannen berättar att Walter Dubas var en mycket bra tränare och både mannen och kvinnan vittnar om att de väl känner till familjen Dubas.

Soo Greyhounds har hunnit fira några mål sedan Kyle Dubas lämnade klubben 2014. Foto: Anton Rimstedt

Kyle Dubas tog den långa vägen, men på nästintill rekordkort tid. När han, som 32-åring, den 11 maj 2018 utsågs till Toronto Maple Leafs general manager blev han en av de yngsta på posten genom tiderna.

– Han stakade ut en ganska bra väg för sig själv, genom sitt hårda arbete och sin hängivenhet till att absorbera allt kring sporten. Han universitetsutbildade sig inom sports management, det var så han fick in foten i agentvärlden och han hade ett bra öga för att upptäcka talanger, och han hade bra metoder för det, säger Jordan Smith.

Tävlingsinriktad, sportfanatiker och en enorm passion för hockey. Det är lite av det man får höra om Kyle Dubas från Jordan Smith och andra personer runt Sault Ste. Marie Greyhounds. Och duktig i skolan har han alltid varit.

När jag på läktaren börjar fråga mer om Kyle, som var Greyhounds general manager i tre säsonger 2011-2014, så vänder sig en kvinna om på raden under mig.

– När Kyle kom in som general manager här så var han extremt ung på en sådan position. Men han hade fördelen att han redan på förhand var respekterad för sitt namn. Det hans farfar, men också hans pappa, hade gjort för klubben och staden gjorde att folk nog respekterade Kyle, trots den unga åldern.

Kvinnan vänder sig om tillfälligt för att slå ett öga på den pågående matchen där Greyhounds ser ut att förlora mot Guelph Storm. Samtidigt som hon tittar på matchen och fortsätter att prata så sitter hon också och stickar. Det gör hon under varje match för att lugna nerverna, berättar hon.

Greyhounds är en anrik juniorklubb. I taket hänger bland annat en viss nummer 99. ”The Great One” spelade i Sault Ste. Marie 1977-1978. Bredvid Gretzky hänger Ron Francis, stadens stora son, nummer 10. Foto: Anton Rimstedt

På pressläktaren i GFL Memorial Gardens sitter den lokala sportreportern Brad Coccimiglio. Han har bevakat Greyhounds för nättidningen Soo Today sedan tiden innan Kyle Dubas blev general manager.

– Dubas ville skapa ett program här som kontinuerligt gav resultat genom att implementera ett visst sätt att spela, en puckinnehavstil, och sedan med hjälp av underliggande statistik rekrytera spelare som passar in i det programmet. Det är nästan exakt det han gör nu i Toronto, säger Brad Coccimiglio och fortsätter:

– När väl den här stilen och de här metoderna hade börjat sätta sig så började Greyhounds att spela bra, och också vinna matcher. Det som är intressant att se här i Soo nu är att den nuvarande ledningen har tagit över Dubas stil och man spelar likadant och tänker likadant som Dubas och Sheldon Keefe.

Maple Leafs. Foto: Anton Rimstedt

Efter två matcher på läktaren i Sault Ste. Marie har det själv slagit mig. Att se Greyhounds under 120 minuters hockey är som att se 2020 års Toronto Maple Leafs i miniatyr. Men när jag för ett ögonblick blir lite stolt över min spaning kommer jag på något annat som Kyle Dubas sa på den där föreläsningen i Boston 2015.

”Det användningen av underliggande statistik lärde mig var att mina ögon och min hjärna är ljugande "sons of bitches".”

Så innan jag slår mig för bröstet för mina ögons spaning är det bäst att jag kollar vad statistiken säger om Greyhounds respektive Maple Leafs ”zone entries”.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)