HockeyNews
PLUS

Backlund: En på pappret jämn landskamp väntar

Tre Kronor
Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Publicerad: 19 april 2024

FacebookXWhatsApp

På fredagens Powerplay-kupong fortsätter kampen i Gävle om en plats i svensk hockeys finrum. Final spelas det även i Norge, Tyskland och Österrike. I finska Liiga ska en bronspeng delas ut och två landskamper ska också synas ned innan helgen tar vid. Nu gasar vi!

Spelstopp: 17:29

1. Brynäs - Djurgården X

Det var en maktdemonstration i den första finalen. Brynäs kopplade greppet om matchen direkt och lät Djurgården aldrig få en syl i vädret. DIF:s problem i boxplay blottades av Scott och Kelleher som satte punk för final 1 i mittakten med sina andra fullträffar för aftonen. För Djurgården finns det få ljusglimtar att plocka med sig från den första matchen och det mesta behöver bli bättre om de inte ska gå mot samma öde ikväll. Brynäs-vinsten är trolig men då ettan med största sannolikhet blir hårt streckad plitar jag ned samtliga tecken och jobbar knallen i “Monitorn”.

2. Finland - Sverige X

I takt med att slutspelen runt om i Europa börjar gå mot ett slut tar landskamperna vid. Tre Kronor spelar back-to-back möten mot Finland och än är Sam Hallams lagbygge långt ifrån fulltaligt. Till stora delar är det en toppad inhemsk-trupp med ett par europeiska klasspelare. Detsamma går att säga om det finska lagbygget som har stärkts upp med ett par lirare från Helsingfors IFK och Ahti Oksanen som vi lärt känna i Oskarshamn. På pappret är detta en jämn match som jag helgarderar i ett tidigt skede.

3. Kärpät - KalPa 1

Vi håller oss kvar i Finland för i Liiga ska en bronsmedaljör koras. Tabellsjuan KalPa har imponerat stort i slutspelet och kämpade tappert mot Tappara i semifinalen som dock blev numret för stora. Likt KalPa blev det endast fem matcher i semifinalen för Kärpät som hade problem att hitta nätmaskorna mot Pelicans. Sex strutar på på fem matcher är för svaga papper och nog lär det behövas ett par kassar om hemmafansen ska få fira ett brons. Dessa typer av matcher brukar kunna bli målrika och med två lag som lär vilja gå framåt känns “gubben”, etta-tvåa, som en vettig lösning.

4. Storhamar - Vålerenga X

Efter att Storhamar dikterat villkoren i den första finalen var det ombytta roller i Oslo. SIL tog visserligen ledningen i matchen men sen var det Vålerenga för hela slanten. Jörgen Karterud har träffat målformen i precis rättan tid och med sitt tredje mål för kvällen fastställde han slutresultatet 5-2. Utan stödet i ryggen av ett fullsatt Jordal Amfi blir det intressant att se om “Enga” lyckas bygga vidare på momentumet. Med 1-1 i matcher håller jag det vidöppet och när storfavoriten Storhamar brukar favoriseras ute i de svenska stugorna åker alla tecken med.

5. Esbjerg - Sönderjyske 1

Kupongen fortsätter söderut där Sönderjyske har skaffat en 2-1 ledning i danska Metal Ligaen-finalen. Efter att ha hamnat i ett tvåmålsunderläge i början av den andra perioden var det Anton Karlsson som med sin reducering fick fart på Sönderjyske. Esbjerg hade tufft att hänga med i tempot och utvisningarna avlöste varandra vilket kostade Esbjerg matchen (2-3). Melodin i finalserien har varit hemmasegrar men för att den trenden hålla i sig behöver “Energy” hålla sig borta från botbänken. Då bör det finnas goda chanser att utjämna finalserien och upp till 50-strecket är ettan faktiskt en intressant spik.

6. Eisbären Berlin - Fischtown 1

Kristers Gudlevskis visade prov på mental styrka i den första finalen. Efter att ha fått släppa två puckar förbi sig tidigt i matchen spikade Fischtown-keepern igen och bjöd på ett par riktig svettiga parader när “Pingvinerna”, ledda av Lukas Kälble, vände på matchen och vann med 4-2. Sett till hur spelet såg över 60 minuter var Fischtown det bättre laget och Eisbären Berlin behöver visa mer framåt då de inte kan förlita sig på att Jake Hildebrand ska stå på huvudet varje kväll. Osäker om“Isbjörnarna” har en växel till att lägga i garderas utgångsettan hela vägen.

7. Klagenfurt - Salzburg 1

I Heidi Horten-Arena har det blivit dags för match 7 efter att Salzburg inte lyckats säkra sin tredje raka titel i hemmaborgen. “Energidryckesgänget” var kvar i omklädningsrummet när Klagenfurt skyfflade in två puckar på 169 sekunder i den första perioden. Efter den sömniga starten såg spelet bättre ut och Sebastian Dahm i Klagenfurt-kassen fick visa upp sitt breda kunnande. Klagenfurt vann med 4-1 och i den avgörande dusten tror jag de rödklädda, som dominerat den österrikiska ligan denna säsong, löser biffen. 1X räcker.

8. Schweiz - Frankrike 1

Den andra landskampen på denna kupong ser på förhand ut att bli en ensidig affär. Schweiz förlorade visserligen med 3-5 mot Slovakien i förra veckan men spelmässigt var de rödvita det spelförande laget. Med Fabrice Herzog och Dario Simion in i laget kommer fransmännen få det kämpigt att freda det egna målet i denna vänskapsmatch. Mot Italien gick Frankrike bet senast och att de ska ha något att sätta emot detta Schweiz är svårt att se framför sig. Spara slantarna och spika ettan trots den saftiga procenten.

Backlunds dunderspik: Schweiz

I stort sett vilket lag än Schweiz ställer på banan är de stora favoriter mot Frankrike. När sedan laget spetsas till ytterligare med Herzog och Simion är frågan inte om, men med hur mycket Schweiz vinner med.

Backlunds skrällbud: Vålerenga

På en bong med ett par stora favoriter är Storhamar inte en av dem som jag vill hålla i hand. Med en formtoppad Jörgen Karterud blir Vålerenga, fyllt av självförtroende, att räkna med i CC Amfi.

Klicka här för att följa våra tipsförslag

324 rader

1. Brynäs - Djurgården 1x2

2. Finland - Sverige 1x2

3. Kärpät - KalPa 12

4. Storhamar - Vålerenga 1x2

5. Esbjerg - Sönderjyske 1

6. Eisbären - Fischtown 1x2

7. Klagenfurt - Salzburg 1x

8. Schweiz - Frankrike 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)