HockeyNews
PLUS

Ladhe om Brynäs målvaktssituation

Stefan Ladhe
Joel Marklund/Bildbyrån

Publicerad: 2 maj 2024

FacebookXWhatsApp

Pågående målvaktsjakt för flera SHL-lag. Brynäs, Leksand och Linköping är ute på marknaden efter nya namn.

Hockeynews har gått igenom läget kring dessa tre lagen med Stefan Ladhe som bland annat varit målvaktstränare i Tre Kronor under många år.
Först ut Brynäs.

Så ser det ut för deras del och kring Erik Källgren, som ser ut att ha stor chans att hamna i just Brynäs kommande säsong enligt Expressen.

Just nu ser det ut som följande för Brynäs del kring målvakter:

Damian Clara har lämnat för Färjestad. Jared Coreau hade kontrakt endast förra säsongen. Nu är klubben ute efter en ny målvakt. Enligt Expressen har Erik Källgren erbjudits ett kontrakt på tre år och ses som ett troligt alternativ.

Även Corren har rapporterat om att Linköping är intresserade av Källgren, och att klubben ska ha erbjudit kontrakt.

Stefan Ladhe om Erik Källgren

– Erik är en skicklig målvakt som i år spelat i Utica Comets i AHL. Det är en duktig målvakt som har varit efterfrågad och spelat i många bra lag de senaste säsongerna, säger Stefan Ladhe till Hockeynews och fortsätter:
– Absolut tror jag att Erik (Källgren) är ett jättebra namn för Brynäs.

Källgren vann SM-guld med Växjö säsongen 2020/21. Sedan dess har han varit borta i Nordamerika och spelat.
– Erik har spelat i Nordamerika några år och det är inte helt lätt att ställa om till svenskt spel och europeiska rinkar direkt. Det blir en omställning. Det gäller inte bara honom, det är generellt så om man tittar tillbaka på målvakter som kommer hem från andra ligor, de behöver komma in i det nya på hemmaplan innan de presterar fullt ut. Det gäller inte bara spelet, de kan vara att de inte fått spela så mycket och är lite ”stukade” när de kommer tillbaka, säger Ladhe och fortsätter:

– Om Brynäs, eller något annat lag får hem Erik så kommer han, när man summerar säsongen, ha gjort en bra säsong, det är jag helt övertygad om.

Så du tror att det kan komma att bli så att Källgren växer in i rollen med tiden i så fall? (Om det blir Brynäs)

– Ja det tror jag. Och det handlar specifikt inte om Erik Källgren. Det handlar om steget att ta från Nordamerika tillbaka till europeiska rinkar och till svenskt spel. Det grundar jag inte på någon särskild person. Det är bara att titta tillbaka på de som kommit hem de senaste åren, det har varit lite omställning även fast det har varit jäkligt bra målvakter.

Hur är hans spelstil, vad sticker ut?

– Han har ett lugn i sitt spel, han har en bra spelidé. Tekniskt och taktiskt, han har en plan med vad han gör i målet och framgångsrika målvakter idag har det. Sedan har han storleken så att han kan se pucken på ett bra sätt. Tittar man på honom så ser man en målvakt som har en plan på vad han gör och tror på sig själv och sitt spel. Det är vad alla lag behöver egentligen. Så får de (Brynäs) honom så är det en bra värvning, säger Ladhe.

På frågan om det finns andra målvakter som skulle kunna vara intressanta för Brynäs kommer en speciell liga och ett namn upp.
– Det naturliga på något sätt blir att man tittar på de målvakterna som har varit i Nordamerika några säsonger, och kanske inte slagit sig in i NHL och fått sina chanser där. Det kan vara Magnus Hellberg också, säger Ladhe och fortsätter:

– Mange är definitivt en sådan målvakt som jag tror att klubbar drar i också. Det har de säkert gjort de flesta åren som han varit där borta och spelat AHL-hockey, avslutar Ladhe.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!