Stort drama – Capitals knep sista platsen

Publicerad: 17 april 2024

TJ Oshie avgjorde i öppet mål efter att Tortorella ryckt Samuel Ersson ur kassen vid ställningen 1–1 och tre minuter kvar.

Flyers var tvungna att vinna under ordinarie tid, samtidigt som Detroit behövde förlora under ordinarie tid. Vad Tortorella inte visste var att Red Wings kvitterade med tre sekunder kvar och det var således meningslöst att ta ut målvakten.

– "Vi tar det, tack Philly", sa Ovetjkin efter matchen.

Det var en gastkramande kamp om den sista slutspelsplatsen i Öst. Inför kvällens matcher så stod Detroit och Washington på samma poäng och Flyers kunde passera båda vid vinst under ordinarie tid samtidigt som Red Wings behövde förlora.

Washington fick hjälp av rutinerade domaren Kelly Sutherland i första perioden. Joel Farabee sköt ett skott som Charlie Lindgren i Caps kassen styrde rätt upp i luften – Sutherland såg inte vart pucken tog vägen och blåste av spelet precis innan pucken kom ner igen och styrdes in av Farabee.

Istället för 1–0 till Flyers så styrde Alex Ovechkin in 1–0 till Washington med två minuter kvar av första perioden.

Erik Johnson kvitterade drygt halvvägs in i matchen och 1–1 stod sig till slutskedet – då Flyers tog ut målvakten eftersom de behövde vinna under ordinarie tid för att ta sig förbi Washington i tabellen – men TJ Oshie skickade in förlösande 2–1 i öppen kasse.

Vad Tortorella inte visste var att Detroit strax innan hade kvitterat och tagit sin match till förlängning – vilket innebar att Flyers inte hade någon chans på slutspel.

Capitals går till slutspel med den sämsta målskillnaden någonsin för ett slutspelslag – minus 37.