HockeyNews
PLUS

Södergren har bestämt sig – slutar på hemmaplan

Håkan Södergren
Bildbyrån

Publicerad: 25 april 2024

FacebookXWhatsApp

Håkan Södergren har tagit ett beslut. 64-åringen vill avsluta sin TV-karriär hemma, precis som han gjorde med spelarkarriären. I en intervju med Hockeynews ger Södergren besked om framtiden.

Efter att Håkan Södergren avslutade sin spelarkarriären valde Djurgårdsikonen att satsa vidare som hockeyexpert, ett yrke han sysslat med i flera år.

Nu väljer den rutinerade experten att avsluta sin karriär i TV-rutan.

– Det är väl inte så konstigt, förr eller senare måste man väl sluta. Jag blir 66 bast och jag slutade spela som aktiv hemma och jag tyckte att det var jäkligt snyggt att göra det hemma och få bestämma själv när man ska lägga av. Någon gång måste man lägga av och det passade väldigt bra.

Sitt sista VM

Nästa år spelas hockey-VM i Sverige och det blir 64-åringens sista mästerskap. Södergren som blev världsmästare 1987 har arbetat nära Tre Kronor under flera mästerskap.
Han gjorde sitt första VM för TV3 1990 – när han fortfarande spelade för Djurgården.

Vilket är ditt favorit VM?

– Alla Vm är ju speciella så till vida att förutsättningarna för lagen, att någon överraskar, om det händer något roligt på sidan. Vi är ett inkört gäng som kört de här matcherna eller turneringarna. Med alla förberedelser och allting, förut var det mycket mer handverksmässigt. Vi gjorde saker innan, bar kameror, slangar och kablar och allting. Det har förändrats väldigt mycket men varje VM har ju liksom sin lilla guldklimp.

Tror på publiksuccé

Innan Södergren gör sitt sista VM, nästa år, väntar ett VM i Tjeckien om bara ett par dagar. 64-åringen är rejält taggad.

– Det är faktiskt rätt bra, jag som sagt säger det. Tjeckien tycker jag alltid har varit bra VM, bra VM-turneringar, stort intresse. Relativt bra prisbild både för gamla öststaderna och oss som kommer från lite bättre utvecklade länder på det sättet.

Han fortsätter:

– Jag tror att det kommer bli en publiksucce, jag tror faktiskt att de satsar på att sätta publikrekord på VM i och med att de har två stora hallar så de kan fylla på bägge ställena.

Hallams revansch

Flera spelare har redan anslutit till Tre Kronor och fler förväntas komma. Södergren tror att Sverige kommer att vara med och fightas om en medalj.

– Bra, bättre och bättre för varje ny spelare som lämnar sitt klartecken att de kommer även om alla andra lag egentligen har samma förutsättningar. Men jag tror att svensk hockey behöver den uppturen, dels att vi har ny förbundskapten, han får möjligheten, har gjort ett år, ett lag han kan bygga på.

Ifjol gick ingenting som planerat och Sam Hallam fick en tuff start som förbundskapten.

– Lite första motgången för Sam på länge som han hade i fjol, förmågan att ta revansch det är ju en av storheterna med att vara en bra spelare och ledare, att man klarar det. Hitta vägar att lösa de problemen som man ställts inför tidigare.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)