HockeyNews
PLUS

MJÖRNBERG: Offensivglädje när långa förlustsviten slutligen bröts

(17992) Skövde Huddinge
Skärmdump Stay-Live Skövde

Publicerad: 14 februari 2021

FacebookXWhatsApp

Efter sex raka nederlag, ett darrigt försvarsspel och ovanligt svag utdelning framåt lyckades Huddinge slutligen få stopp på den negativa trenden. 5-2 borta mot seriejumbon Skövde var resultatet av offensivglädje i en ganska sorglös hockeymatch.

Här är söndagens noteringar från Hockeyettan.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan


Seriens skadedrabbade jumbo hemma mot en motståndare med sex raka förluster på kontot och i fritt fall genom tabellen. På förhand kan kanske tänkas att Skövde mot Huddinge borde vara en hopplös historia.

Men bortsett en förstaperiod där båda lagen visade upp synnerligen svagt powerplay-spel bjöd gängen ändå på ganska sorglös hockey.

Det är inte så mycket att be för när det ser ut som det gör i tabellen. Det är roligt att gå på offensiven och spelet blev väl därefter. Med en vilja att kliva framåt varvat med ganska billiga misstag.

Om powerplay-spelet var uselt i den första perioden hittade de två vanligtvis erkänt powerplay-skickliga lagen mer rätt i den andra. Då satte de upp riktigt vasst spel och målen började också komma. Framförallt var det Huddinge som höll i taktpinnen och pressade tillbaka hemmalaget.

Att de lyckades vända 0-1 till 2-1 innan vilan var helt i sin ordning och att det inte var mer målglatt berodde knappast på att det saknades chanser. Tvärtom. Anledningen var snarare lika delar ineffektivitet som lysande målvaktsspel av Pontus Eltonius i Huddinge och Robin Wallin i Skövde.

Men någonstans ju längre matchen led blev Huddinges kvicka offensiv något som kom att fälla avgörandet. Man började nyttja det som bjöds och bröt sig ur den sex matcher långa förlustsviten med hjälp av offensivglädje.

Och det var den ständigt unge veteranen Björn Jonason som gick i bräschen. Han stötte in 3-2-pucken och manglade in 5-2-diton i Billingehov, vilket gjorde att vi när allt ska summeras inte behöver lägga någon större vikt vid målvaktstavlan från Robin Wallin som låg bakom Talangfabrikens fjärde mål.

Det var ett trendbrott för Huddinge och kanske skönt för laget att möta en motståndare utan för dagen större förmågor och som gav dem utrymme att spela den hockey de tycker om och få utrymme att blanda och ge.

Som åskådare var det kul med en sådan här typ av match med två gäng som kör bland alla strukturerade och genomtänkta toppmöten som spelas i Allettan-serierna. Och Huddinge tyckte garanterat att det var skönt att få en sådan match mot en bjussig och småtrubbig motståndare som inte straffade dem så hårt. För Huddinge bjöd. Under första halvan av matchen blev de påfallande stressade och pressade i egen zon. Men Skövde bjöd tillbaka med ungefär samma mynt.

Nu kan Huddinge hoppas att segern ger råg i ryggen och blicka uppåt i tabellen. Skövde å sin sida sackar mer och mer längst ner i Allettan södra.

* * *

Det krävdes straffar för att skilja Mörrum och Troja/Ljungby åt i Jössarinken, men tillslut kunde Khalid Ibrahim avgöra fram till 2-1 och ordna två poäng för laxarna. Poäng som gör att man i alla fall temporärt passerar rivalen Karlskrona i tabellen och som gör att drömmen om slutspel i allra högsta grad lever.

* * *

Borlänge studsade upp som svar på att stjärnan Markus Persson lämnat för Modo och lyckades via 5-4 hemma mot Kalix bryta en fyra matcher lång förlustsvit på lördagen. Men när Boden kom på besök under söndagseftermiddagen var det slut på det roliga. Gästerna vann med klara 4-1 och kan nu ståta med tio raka segrar i Allettan norra. Ett facit lika imponerande som det trygga spel man visar upp.

Kalix å sin sida lyckades ta revansch för förlusten i Dalarna genom att åka till Forshaga och vinna med 3-2 under söndagen. Succéspelaren Lucas Feuk sköt två mål och att Kalix får med sig tre poäng från sin svåra bortatripp får betraktas som klart godkänt.

* * *

Hudiksvall bröt en fem matcher lång förlustsvit hemma mot Borlänge i veckan och fick uppenbarligen ordentlig medvind av det. I helgen vann laget med 6-0 borta mot Enköping under lördagen och sedan även en tight söndagsmatch borta mot Hanviken med 3-2.

Nu är det istället hastigt och lustigt tre raka segrar och Hudiksvall lyfter i den norra Allettan-tabellen.

* * *

Vännäs har tagit upp jakten på Sundsvall i toppen av den norra vårserien. På lördagen krossade man topprivalen med 6-0 hemma i Vännäs ishall och efter ett sent avgörande kunde man även vinna söndagens drabbning med Kiruna AIF (3-1). Det defensivt oerhört starka laget är på god väg att ordna ordentlig spänning i tabelltoppen.

* * *

Strömsbro inledde söndagen med att presentera värvningen av Aaron Ryback från Hudiksvall. I hemmamatchen mot Hammarby tog det sedan en knapp period för kanadensaren att presentera sig för sina nya fans. Då sköt Ryback 2-0 till Strömsbro i en match som Gävle-gänget såg ut att kunna defilera i mål, men som de efter att ha tappat en klar ledning tillslut lyckades vinna med 5-4 efter förlängning.

* * *

Segeltorp hade med hjälp av några starka resultat skaffat sig ett drömläge inför helgen och blandat sig i tätstriden på allvar. Segrar mot de två topplagen Strömsbro och Vallentuna och man skulle segla upp i toppen på största allvar.

Men så blev det inte alls. Efter att man offentliggjort nyheten att huvudtränaren Joakim Gustafsson tvingas kliva av på grund av privata omständigheter åkte Segeltorp på två svidande torsk den här helgen. 2-5 hemma mot Strömsbro följdes upp av 3-8 borta mot Vallentuna under söndagen och nu tappar laget istället mark gentemot toppen.

* * *

Surahammar besegrade Lindlöven med 4-0 i söndagens hemmamatch. En seger som gör att de inte bara skaffat sig ett gott utgångsläge för att undvika det negativa kvalet utan som dessutom kastar dem rakt in i den intrikata kampen om förstaplatsen i serien.

Men serien som från början såg ut att riskera att spricka är ruggigt tät och Kumla spetsade till den ytterligare genom att vinna med 4-3 hemma mot Eskilstuna Linden den här eftermiddagen.

* * *

Tyringe har hittat lite form och vann för tredje matchen i rad när KRIF besegrades med 5-3. Nu kommer det säkerligen inte räcka för att undvika det negativa kvalet, men skåningarna ger kommande motståndare skrämselhicka med sin framfart. Speciellt kanske då KRIF som just nu befinner sig i fritt fall mot kvalet.

Hanhals å sin sida avgjorde sent fram till 2-1 borta mot Kalmar och gick på så sätt förbi vid kvalstrecket. I alla fall för tillfället.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här

* * *

Intressant?! Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!