HockeyNews
PLUS

Lämnade moderklubben för Norge – därför stannar backen kvar: "Bra grejer på gång"

(14581) Jonathan Leman
Tobias Sterner/Bildbyrån (montage)

Publicerad: 18 juli 2020

FacebookXWhatsApp

Jonathan Léman ville testa något nytt och lämnade därför moderklubben Almtuna för Narvik.
Nu har han förlängt kontraktet med klubben som var nykomling i högstaserien förra säsongen.
– Hela staden slöt upp kring hockeylaget vilket var häftigt och jag kände att ett år till där inte hade skadat så det ska bli roligt och Narvik har bra grejer på gång, säger Léman till HockeyNews.se.

När nykomlingen Narvik letade efter förstärkningar för att försöka ta sig till slutspel i den norska ligan föll valet på Jonathan Léman.

Léman hade inlett säsongen kontraktslös innan han skrev på för en fortsättning i Almtuna men efter två månader styrdes flyttlasset mot de norra delarna av Norge.

Där fick Léman en större roll och mer offensivt förtroende. På 13 matcher blev det åtta poäng för 23-åringen för laget som slutade tre poäng från den sista slutspelsplatsen.

Något som gav en skjuts framåt i hockeylivet igen.

– Det var lite därför jag ville testa något nytt också. Det var mycket boxplay i Almtuna och jag kände att jag har mer i mig än bara det och jag fick en lite offensivare roll i Narvik där jag fick spela powerplay och det gick bra. Det var bara kul att få en liten självförtroendeboost, säger Léman till HockeyNews.se.

Vad säger du om förra säsongen som helhet?

– Det är klart det inte var optimalt att som 22-23-årig gå utan kontrakt så pass länge men det kändes ändå rätt. Det är svårt att ändra på nu och kollar man på slutsumman för säsongen är jag ändå nöjd. Jag tränade med Almtuna hela tiden trots att jag var kontraktslös och sajnade sedan och var där i två månader innan jag kände att det var dags att testa något nytt. Att man får komma ut och visa upp sig i den här åldern när man faktiskt kan det, man kan inte spela hockey för alltid så det var kul att testa något nytt och se vad vi har här i Norden.

Jonathan Léman lämnade Almtuna i mitten av januari. Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

Tidigare i veckan stod det också klart att det blir en fortsättning i Norge för backen efter att han skrivit på ett nytt kontrakt med Narvik.

När allt kom till kritan var det inte allt för svårt beslut för 23-åringen att förlänga sejouren med laget som nu går in på sin andra säsong i den norska högstaligan.

– Det känns faktiskt jäkligt bra och det ska bli sjukt roligt. Jag var i Narvik sista månaderna förra säsongen och spelade 17 matcher och trivdes sjukt bra. Det var ett bra lag och en bra hockeystad. Hela staden slöt upp kring hockeylaget vilket var häftigt och jag kände att ett år till där inte hade skadat så det ska bli roligt och Narvik har bra grejer på gång, säger Léman.

Léman blir lagets sjunde svenska spelare och på tränarsidan har man hämtat in Mikael Kvarnström som närmast kommer en sväng i Schweiz i andraligan men som tidigare tränat topplaget topplaget Lillehammer och Spara Sarpsborg.

Kvarnström assisteras av Henry Acres, med förflutet som spelare och tränare i bland annat Asplöven och assisterande tränare i Boden i Hockeyettan, som var huvudtränare under förra säsongen.

Månaderna i Narvik gav mersmak för den SHL-meriterade backen.

– De var nykomlingar, men det känns som att de har väldigt bra saker på gång där uppe med bra publik och bra sponsorer som hjälper laget mycket och nu har man också hämtat in Kvarnström. Och jag kände att jag det där tåget vill jag gärna vara med, säger Léman.

Förutom en ny stad och nytt lag fick han också vara med om en ny typ av ishockey jämfört med den han vant sig vid på hemmaplan.

– Den är bra men den skiljer sig lite från svensk hockey. Allsvenskan är en lite mer defensiv liga än den norska. Om det är en match som slutar 1-1 i allsvenskan så slutar den kanske 5-4 i Norge, så det svänger lite mer och det är publikhockey, säger han och fortsätter:

– Sedan är det lite annorlunda då det är olika mått på rinkarna här, vissa matcher är på liten rink och då går det lite snabbare med fler vändningar medan man i andra matcher spelare på svenska mått. Men det är kul, det är en rolig hockey.

***

Gillade du artikeln? Värd en 50/50 lott - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!