HockeyNews
PLUS

Här dyker svensken upp på NHL:s domarcamp i Buffalo

(24478) Maxim Fokin
Bildbyrån

Publicerad: 24 augusti 2022

FacebookXWhatsApp

Det är inte bara spelarna i NHL som har sina camper runt om i Nordamerika nu. Även domarkåren vill förstärka. Svensken Maxim Fokin var en av två européer på plats i Buffalo.
– Drömmen är såklart att få möjligheten att vara domare i Nordamerika, säger Maxim Fokin till HockeyNews.se.

För några säsonger sedan lade svensken Maxim Fokin ner spelarkarriären där spel i Hockeyettan var hans högsta nivå. Men kärleken till sporten bidrog till att Fokin inte ville lämna ishockeyn helt och hållet. 


Skridskorna fick inte hänga länge på hyllan för 36-åringen som direkt sadlade om sig till att istället bli domare inom hockeyn.

– Hockey betyder för mycket för mig för att bara lägga ner. Jag dömde väldigt mycket som ung också, men var tvungen att lägga ner till hockeygymnasiumet då hockeyn tog för mycket tid, säger Fokin till HockeyNews.se.

Kort efter Fokins avslut som hockeyspelare anordnade de svenska ishockeyförbundet ett projekt om tidigare hockeyspelare som ville byta riktning och istället hoppa på domarbåten. Fokin var en av spelarna som hoppade på projektet och har sedan dess dömt hockey i Sverige. 

I veckan som varit har Fokin varit på NHL:s domarcamp i Buffalo där man letar nya domare till NHL. Av 100 domare inbjudna var två stycken från Europa. Maxim Fokin från Karlstad och en kille från Slovakien.

– Målet för mig är helt klart att vara fulltidsdomare, i Sverige är det inte så vanligt men i Nordamerika är domarna fulltidsanställda även ner i juniorligorna. På campen i Buffalo fick vi visa upp oss inför bland annat NHL-domare och man fick helt klart inspiration att ta sig framåt som domare, säger Fokin till HockeyNews.se.

Campen i Buffalo var upplagt på ungefär samma sätt som NHL-lagens draft combine där man testar de nydraftade spelarna. Domarna fick göra tester både på och utanför isen och även testa på att döma matcher.

– De var både cykel, löp och styrka i olika former. Och på isen var det mycket åktester. Jag skulle nog säga att det var det fysiskt tuffaste jag varit med om. Man var helt slut efteråt, säger Fokin.

Har svenska domarkåren fått upp ögonen på att du varit över på NHL:s egna camp?

– Jag har inte hört något än, de kanske förde dialog innan campen men inget som har kommit till mig, säger Maxim Fokin till HockeyNews.se.

Nu väntar Fokin på återkoppling från NHL. Om det blir ett tack för deltagandes och lite feedback eller om man vill ha över honom till framtiden återstår att se.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!