HockeyNews
PLUS

Fem heta puckar: "Det är bara att lyfta på hatten"

(11433) Fem heta puckar CHL
Foto: Bildbyrån

Publicerad: 10 december 2019

FacebookXWhatsApp

Djurgården kunde under tisdagsaftonen avancera till semifinal i CHL efter att ha besegrat tyska Red Bull München med 0–3 ( sammanlagt 1-8). Vår reporter, Andreas Lundskog har listat fem heta puckar från matchen. 

Tysklands svar på Alexander Holtz

Djurgården saknade talangen även ikväll efter smällen som Holtz ådrog sig i det första mötet mot just Red Bull München för drygt två veckor sedan. Istället valde jag att ikväll rikta blicka mot den tyska 17-åringen vid namn John-Jason Peterka som precis likt Holtz spås gå i förstarundan i den kommande NHL-draften. Peterka har redan etablerat sig i den tyska högstaligan där han hittills har svarat för nio poäng på 25 omgångar. Ikväll svarade han för en ganska framträdande insats där han vid ett flertal tillfällen satte Djurgårdsmålvakten Karri Rämö på prov. Den tyska stortalangen blir ett intressant namn att följa i JVM om bara några veckor. 

Lika avslagen som en öppen läskedryck: 

Ja, man kan minst sagt säga att kvällens tillställning inte var någon direkt kioskvältare. Mycket tack vare Djurgårdens stora ledning med hela 5–1 från det första mötet. Ändå trodde jag att tyskarna skulle kliva ut med en stark forcering och ändå ge matchen en ärlig chans, men förutom några få chanser i slutskedet av den första perioden så lös den tyska anstormningen med sin frånvaro likt soltimmarna i decembermörkret. Istället svarade tyskarna upp ett spel som till mångt och mycket var blekare än ett blekningsmedel. Djurgården gjorde jobbet genom att kontrollerat och smart spela på sitt överläge även om man stundtals slog av något på takten. Men matchen ikväll påminde mer om en träningsmatch ute i Danicahallen än ett kvartsfinalmöte i CHL. 

Att spela med målvakt är överskattat enligt tysk hockey

Nog höjde man på ögonbrynen när coachen Don Jackson valde att ta ut målvakten Daniel Fißinger med hela 16(!) minuter kvar av den tredje perioden. Nu blev det inte direkt någon lyckosam taktik när Djurgårdsforwarden Kalle Östman kort därefter skickade pucken in i den öppna kassen. Men coach Jackson var inte nöjd där utan valde att fortsätta att spela utan burväktare under nästan hela den resterande perioden. Det måste ju vara något form av rekord, trots att man bevittnar cirka 100 matcher per år så har jag nog aldrig bevittnat något liknande. Men visst gav det en färgklick till matchen.

Hemmalaget valde att under stora delar av den tredje perioden spela utan sin målvakt för att få till en forcering med 6 utespelare. 

Foto: Ulrich Gamel/Bildbyrån

Svensksuccén fortsätter i CHL 

Som bekant lyckades Luleå, Frölunda och Djurgården under kvällen avancera till semifinalspel under kvällen. Där väntar nu två hyperintressanta möten när Frölunda ska möta Luleå och där Djurgården kommer att ställas mot tjeckiska Mountfield och för sjätte året på raken har vi minst ett svenskt lag som når en finalplats i CHL. Det är verkligen starka resultat och ett kvitto på att svenska klubbar verkligen ligger i framkant i hockeyutvecklingen. Vi pratar mycket om att den schweiziska ligan ofta anses bättre numera än SHL. Men när Luleå besegrade både Bern och Lausanne samtidigt som Frölunda drog det längsta strået mot Biel som måste man nog säga att SHL ändå är en väldigt stark liga trots flera tunga spelartapp år efter år. Det är bara att lyfta på hatten för svensk hockey. 

Sicket backpar

Återigen levererade Djurgårdens backpar med Olle Alsing och Tom Nilsson med en väldigt stabilt spel. Den sistnämnda var också den som öppnade upp målskyttet i kvällens tillställning. Detta när Nilsson återigen visade prov på sitt starka skytte under inledningen av den andra perioden. Som de båda kompletterar varandra med ett starkt tvåvägsspel över hela banan kombinerat med en offensiv spets. Där måste man verkligen säga att Djurgården besitter ett utav SHL:s absolut starkaste backpar. Sicket starkt backpar alltså.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!