HockeyNews
PLUS

Backlund: Tre Kronors VM-resa inleds i dur

PP Tre Kronor
Maxim Thore/Bildbyrån

Publicerad: 10 maj 2024

FacebookXWhatsApp

VM smygstartar visserligen redan under fredagseftermiddagen, men det är mot kvällen som strålkastarljuset riktas. Tjeckien - Finland och Sverige - USA sparkar igång mästerskapet på riktigt. Jag spår nordisk framgång och tror dessutom att lördagslunchen består av en uppvisning signerad Connor Bedard.

Spelstopp: 20:19

Tjeckien - Finland: Finland ML @ 1,87

Finland har inte fått loss särskilt mycket av värde från NHL till mästerskapet. Det understryker vilket grymt jobb som Jukka Jalonen gör i båset. Defensiven var förstklassig under uppladdningen, vilket titeln i Betano Hockey Games är det allra yttersta beviset på. Harri Säteri lär bli orubblig målvaktsetta och bidrar med enorm trygghet som sista utpost.

Värdnationen Tjeckien har skyhöga förväntningar på sig från folket, trots att genrepsturneringen i Brno gick åt skogen. 1-2-förlusten i avslutningsmatchen mot Schweiz fick de röda varningsflaggorna att vaja i vinden och det är upp till Radim Rulík att hitta en lösning. Det blir lättare sagt än gjort. På veckans träningar har det sett ut som att Färjestads David Tomásek kommer att lira tillsammans med NHL-stjärnor Palát och Kubalík. Bättre sällskap går inte att få.

Till hemmafansens stora sorg ser jag den finska muren stå stadig här i O2 Arena. Den kollektiva disciplinen kombineras med Granlunds och Helenius skills och gör “Leijonat” till en kraft att räkna med. Finland inklusive förlängning och straffar klickas till 1,87.

Spel: Finland ML @ 1,87

Tävling: VM

Plats: O2 Arena

Tid: 20:20

TV: TV10, Viaplay

Sverige - USA: Sverige ML @ 1,94

Gradvis har spelet blivit bättre och bättre för Tre Kronor under uppladdningen. Rasmus Dahlins blotta närvaro var en enorm boost i EHT-avslutningen mot Finland. Nu tillkommer dessutom Erik Karlsson, Victor Hedman och Adrian Kempe. Visst kommer det ta lite tid innan de blågula stjärnorna hittar varandra på riktigt, men på pappret är detta ett lag som ska ses med toppchans att gå hela vägen.

Samma logik går att applicera på USA, som bara har hunnit med en enda officiell träningsmatch inför mästerskapet. 6-2-segern mot Slovakien, där jänkarna blev bättre och bättre allt eftersom, gav en del positiva svar. Inte minst från ynglingar som Will Smith och Luke Hughes. Jag sätter ett litet frågetecken för målvaktssidan och konstaterar att backsidan inte ska vara i närheten av att kunna mäta sig med Sveriges.

Risken jag ser är att svenskarna hamnar lite på efterkälken mot ett piggt och skickligt motstånd och därmed tvingas ta kostsamma utvisningar. I min bok kompenseras det för av Tre Kronors tyngd och rutin som inte är på bekostnad av puckhantering. Den raka ettan lockar, men i denna trippel-kontext passar ML till 1,94 bättre.

Spel: Sverige ML @ 1,94

Tävling: VM

Plats: Ostravar Aréna

Tid: 20:20

TV: TV6, Viaplay

Storbritannien - Kanada: Kanada -7,5 @ 2,39

Vi återvänder till Prag och tar trippeln i mål med en av lördagens lunchmatcher, tillika en av hela mästerskapets mest ensidiga drabbningar. Storbritannien är tillbaka i finrummet efter ett år i B-VM. Truppen består frånsett ett fåtal undantag av spelare från inhemska EIHL, som inte håller någon vidare nivå. Liam Kirk, som öste in mål i det tjeckiska slutspelet, är i en klass för sig.

Vare sig Kirk eller någon annan britt har emellertid någonting att säga emot när Connor Bedard och hans vänner sätter fart. Genrepen mot Österrike och Ungern har på intet sätt fått övriga guldkandidater att skaka, men det har också varit jippon. Det finns inga gränser för vad detta unga lag kan åstadkomma, och jag är säker på att de vill visa det redan i premiären.

Minus-linan blir direkt intressant och Svenska Spels 2,39 på -7,5 sticker i skrivande stund ut jämfört med andra bolag. Jag tror på jordskredssegern och låter det bli en häftig krydda till denna trippel.

Spel: Kanada -7,5 @ 2,39

Tävling: VM

Plats: O2 Arena

Tid: 12:20 (lördag)

TV: TV6, Viaplay

Trippeln

Tjeckien - Finland: Finland ML @ 1,87

Sverige - USA: Sverige ML @ 1,94

Storbritannien - Kanada: Kanada -7,5 @ 2,39

Totalt odds: 8,71

Klicka här för att följa våra tipsförslag

Notera att de odds som anges i speltipsen är de odds som gäller när texten skrivs. Dessa odds kan gå både ner och upp efter att texten har publicerats.

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!