HockeyNews
PLUS

Linus Klasens domarkritik – och ordern från Krüger

(31293) Linus Klasen
Mattias Ek/Hockeynews och Bildbyrån

Publicerad: 8 januari 2024

FacebookXWhatsApp
STOCKHOM. Linus Klasen är ny poäng- och skyttekung i Djurgården.
Hockeyartisten hyllar nya målvakten Carl Lidö, tackar Luleåcoachen ”Bulan” Berglund, delar ut domarkritik och avslöjar att han fick en order i slutminuten – av inhoppande coachen Marcus Krüger.

Det är svårt att tro att Linus Klasen fyller 38 år om fem veckor. Han virvlar fram på isen, hemma som borta, och i 4–1-vinsten mot Västervik satte han både en iskall straff till 1–0 innan han satte punkt för en bra kväll genom att skicka in 4–1 i tom kasse med tolv sekunder kvar.

– Bra första 20. Sedan slutade vi spela lite. Vi tar lite konstiga beslut och alla spelar väl kanske inte det raka spel som man gör när matchen står och väger och vi kanske möter lag högre upp i hierarkin. Då får de lite ströchanser och så får den en puck (ett mål). Vi blir straffade lite. Sedan tycker jag vi har bra kontroll och Calle är grym i mål. Det är klart vi är nöjda med tre poäng, men det finns mycket vi kan göra bättre, helt klart, säger Linus Klasen till Hockeynews.

Med Calle menar Klasen helgens succéinhoppare, Tyresö/Hanviken-målvakten Carl Lidö, 20, som höll nollan mot Nybro i fredags och följde upp med att rädda 29 av 30 skott på Hovet mot Västervik.

– Magisk! Vilken jävla trygghet. Snabb, släpper väldigt lite returer, helt magiskt. Vilken jävla ”kippe”, alltså, säger Klasen entusiastiskt.

Honom vill du se igen här?

– Man kan aldrig ha för många bra målvakter.

Linus Klasen har med de två målen mot Västervik kommit upp i tio mål på 28 matcher och han delar ledningen i mål- och skytteligan i Djurgården med Wiktor Nilsson på 26 poäng (10 + 16). Förra säsongen var Klasen skadeförföljd och spelade bara 24 matcher och gjorde då 18 poäng (5 + 13). I slutspelet gick det desto bättre och han producerade 16 poäng på 15 matcher.

Trots att det flyter på med poäng för Klasen och Djurgården är han irriterad. Han fick en slashing i första perioden och den ledde inte till någon utvisning. Klasen var upprörd i TV4 och han utvecklar för Hockeynews:

– Som jag sa i intervjun, nånstans måste vi sälja sporten, och det gör vi genom att de skickliga spelarna får frodas. Både i Hockeyallsvenskan och i SHL. Då tycker jag man borde ta utvisningar oavsett att det står 3–0 på tavlan.

ANNONSSe ALLA matcher på TV4 PLAY+ SPORT TOTAL – spara 1200 kr med Hockeynews

Klasen tillbringade lördagen med att följa SHL och sitt förra lag Luleå.

– Jag såg några SHL-matcher och det är så många tveksamma grejer. Som de hänger på Omark. Bara drar i tröjan. Där tycker jag att vi kan gå upp för nånstans måste vi sälja sporten och det gör vi med de skickliga spelarna. Och folk vill se powerplay och så vidare. Där tycker jag vi alla måste hjälpas åt och bli mycket mycket bättre. Framför allt domarna som dömer, säger Linus Klasen.

Mot Västervik fick han i alla fall chansen att lägga en ny straff och den chansen tog han väl vara på.

– Jag har friläge och får inte upp pucken och det är väl det som renderar straffen. Bra gjort av domarna där tycker jag. Skön seger.

Djurgården har fyra raka segrar i Hockeyallsvenskan – och tio i rad hemma i Stockholm.

LÄS MERHolmqvist fick ge upp – då storspelade Lidö för DIF

Det börjar kännas som att motståndarna tycker att det är jobbigt här?

– Vi är starka på Hovet. Det har vi varit. Sedan är säsongen upp och ner lite. Nu har vi haft, kanske inte spelat så bra, men vi tar ändå poängen. Mot Nybro gör vi en grymt bra match defensivt. Det är inga sexiga poäng framåt, men bra powerplay och spelar bra defensivt och har en bra målvakt. Ibland måste man ha det också.

Djurgårdskamraten Emil Berglund går förbi i spelargången på Hovet och passar på att skicka lite beröm i Klasens riktning för när Västervik jagade reducering vid 3–1-underläge i slutet fick Linus Klasen var inne och hjälpa till i spel fem mot sex och lyckades då sätta 4–1 i tom kasse.

LÄS MERKlasens nya straffshow – sedan försvann DIF-coachen

Ett kvitto på att Klasen hade jobbat stenhårt över hela banan matchen igenom.

– Det har jag fått från Luleå från början. Det är ”Bulan” (Thomas Berglund) som har lärt mig det, höll jag på att säga, hehe. Det finns i ryggmärgen. Sedan när man får chansen att vara inne så gäller det att göra sitt jobb. Jag är tacksam. Bra coachat av ”Kryckan” (Marcus Krüger) där, hahah.

När huvudcoachen Michael Holmqvist blev magsjuk efter en period tvingades han att lämna matchen och Djurgårdens skadade lagkapten Marcus Krüger hoppade in i båset och hjälpte assisterande coachen Patrik Andersson och uppenbarligen även med coachningen.

Så det var Krüger som såg till att du var inne i fem mot sex på slutet?

– Ja, haha, säger Klasen och skrattar hela vägen tillbaka mot omklädningsrummet.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!