HockeyNews
PLUS

Dahlins solonummer i VM-debuten fick publiken att tända till

(23617) Rasmus Dahlin/Tre Kronor/VM-debut
Maxim Thoré/Bildbyrån

Publicerad: 14 maj 2022

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. Rasmus Dahlin bjöd på ett solonummer i sin VM-debut för Tre Kronor och var på vippen att göra ett drömmål.
– Ja, det är så ibland, säger han lugnt efter 3–1-segern mot Österrike.

Buffalos svenska backbidrag till Tre Kronor, Rasmus Dahlin, spelade nästan 21 minuter (20:55) i sin VM-debut. Av de sex svenska backarna var det bara lagkaptenen Oliver Ekman-Larsson som spelade lite mer (21:14).

– Det var en tuff match. De kom ut stenhårt. Det var skönt att vi gick ifrån den här matchen med vinst, säger Dahlin efter att ha klarat av VM-premiären med tre poäng på kontot.

Tre Kronor anade att Österrike skulle försöka pressa hårt.

– Det var vi förberedda på. Jag tycker att vi hanterade det bra. Vi hade några PK (boxplay) emot oss. Som helhet var det en bra match. Vi stänger ner dem i tredje, så det var bra.

Tre Kronor spelade med bara nio forwards för att om möjligt få in NHL-förstärkningar eller spelare från Färjestad eller Luleå.

– Det är vanligtvis tre backpar, men forwards var nog lite trötta efter den här matchen. Jag tror inte de är vana vid det. De hanterade det grymt och spelade bra hela matchen igenom.

I den tredje perioden bjöd Rasmus Dahlin på show och snirklade sig igenom det österrikiska försvaret, men pucken ville inte in. Annars var Dahlin nöjd med samarbetet med backpartnern Adam Larsson.

– Det funkade bra. Vi har lite grejer att bygga på efter den här matchen. En bra förstamatch för oss. Stabila. Nu kan det bara bli bättre.

Rasmus Dahlin i mixade zonen i Nokia Arena efter sin VM-debut med Tre Kronor. Foto: Bildbyrån.

Dahlin var liksom förbundskapten Johan Garpenlöv mest nöjd med poängen från matchen.

– Det är alltid bra att komma från första matchen med en seger. Det ger en skön känsla inför det som komma skall. Det är bra.

LÄS MERÅterbud till VM från guldhjältar – Tre Kronor hoppas på NHL-stjärnor

Vad behöver ni skruva på till matchen mot Tjeckien?

– Det är små saker. Jag tycker vi hanterade den här matchen väldigt bra. Det är väl kemin som helhet. Bygga vidare på den här matchen. Det är inga stora grejer vi behöver ändra. Mer som ett lag och fila på smådetaljer.

Tre Kronor spelade sex minuter i powerplay och skapade i något av överlägena rejält med målchanser utan att ha den nödvändiga effektiviteten.

– Vi hade tusen chanser kändes det som. Vissa matcher sitter den inte, men vi har något bra på gång och vi skapade lägen och det är det som är det viktiga.

Johan Garpenlöv ger Rasmus Dahlin ett gott betyg efter VM-debuten:

– Bra, stabil. Lugn och fin och sansad. Jag tycker han är trygg i spelet. Sedan har han en offensiv spets som han visade i tredje perioden. En spelare som vi har nytta av.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)