HockeyNews
PLUS

Nye Brynäsbacken om drömdagen: "Snackat med många killar och coacherna"

(23607) Niklas Friman/Finland
Maxim Thoré/Bildbyrån

Publicerad: 14 maj 2022

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. Det var inte vilken fredag den 13:e som helst. Niklas Friman hade en snudd på perfekt dag.
Först kontrakt med Brynäs. Sedan seger i premiären på hemma-VM i Finland.

Finland besegrade Norge med 5–0 i Nokia Arena och 11 413 åskådare lät vågen rulla runt på läktarna redan i den första perioden. Publikfester är efterlängtade när pandemin skadat både människor och sporten ishockey.

Så att ha VM-på hemmaplan i hockeytokiga Finland är något speciellt. Stämningen var hög.

– Det var enormt. Helt säkert fick alla gåshud under nationalsången av atmosfären. Och som det var under matchen var det något att minnas och förhoppningsvis fortsätter det så här, säger den finländske landslagsbacken Niklas Friman.

LÄS MERNya Brynäs-stjärnan om sitt klubbval och om fler som är på gång...

Var det nervöst i början?

– Inte så mycket. Jag gillar att spela under press och vi fick så mycket styrka av publiken under matchen. Det var bara en positiv sak.

Niklas Friman hade en assist till 5–0-målet och spelade 13:30 och var plus ett mot Norge där den finske förbundskaptenen Jukka Jalonen fördelade istiden jämnt mellan några backar och där Mikko Lehtonen fick nästan 24 minuter.

– Jag tycker att vi spelade stabilt. Det fanns saker att förbättra som det alltid gör under en turnering, men det var stabilt, upprepar Friman.

Under fredagen blev det officiellt att han skrivit på ett tvåårskontrakt med Brynäs.

– Jag är superexalterad över det. Jag har snackat med många killar och coacherna i laget. Det är så många positiva saker och jag ser fram emot det. Nu är det förstås fokus på de här matcherna, men jag tror att det kommer att bli jättebra.

LÄS MERFinsk OS- och VM-back klar för Brynäs: "En stor och defensivt stark back"

Brynäscoachen Mikko Manner, som är assisterande förbundskapten i Finland, har haft ett finger med när Gävleklubben nu presenterat tre VM-spelare inför kommande säsong eftersom både Hannes Björninen och David Sklenicka också är klara.

Mikko Manner tycks vara med och plocka väldigt bra spelare från VM till Brynäs…?

– Ja, laget är på väg framåt och staden har passion för hockeyn och klubben har bra värderingar. Det blir förmodligen lätt att smälta in, säger Niklas Friman.

Han har spelat med både Oula Palve (i HPK) och vann OS-guld med Hannes Björninen i februari.

– Det är så klart några välbekanta ansikten och det kommer säkert att hjälpa när jag kommer till Brynäs och träningarna, att känna ett par killar. Då kan vi hålla nivån hög varje dag.

Och hur är det att få spela ett hemma-VM?

– Det är första gången för mig, att ha VM hemma i Finland och hela familjen och alla vänner kollar. Det ger en extra boost och jag var så glad åt den här publiken.

Tre Kronor vann OS och VM 2006. Det är fortfarande den enda nation som har lyckats med den bedriften under ett och samma år.

Nu har du chansen att vinna både OS-guld och VM-guld samma säsong?

– Haha, det vore häftigt förstås. Men vi behöver koncentrera oss i varje match och varje byte.

Känner du någon press av hajpen i Finland?

– Nej, jag försöker vända det till något positivt. Att se glädjen på ansiktena gör det här väldigt speciellt, säger Niklas Friman.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)