HockeyNews
PLUS

Tidigare Brynäskaptenen återvänder – som Timråforward: "Blir speciellt"

(20595) Jacob Blomqvist-Brynäs-Timrå
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 16 september 2021

FacebookXWhatsApp

TIMRÅ. Han lämnade Brynäs inför förra säsongen och spelade upp Timrå till SHL.
Nu ställs Jacob Blomqvist mot sin tidigare klubb och flera gamla vänner.
– Greg Scott kan jag psyka ned och Anton Rödin har jag mina knep på, så man har lite fulknep man kan försöka ta fram, säger Blomqvist till HockeyNews.se. och ler.


Jacob Blomqvist spelade sig hela vägen från Brynäs ungdomslag via juniorlagen upp i seniorlaget där han fick debutera i elitserien säsongen 2005–06.

Därefter dröjde det nio år innan det blev en match för Brynäs igen.

Spel i division ett med Team Kiruna, Kumla och Valbo följdes upp med en succésäsong i allsvenskan med Bofors innan elitseriespel i Modo väntade följt av två säsonger i Leksand följde.

Efter att han varit med och spelat upp Leksand i SHL, där Blomqvist stod för elva poäng på tio kvalseriematcher, återvände han hem till Brynäs.

– Det var en rolig, nyttig och härlig tid att titta tillbaka på. Det var ett otroligt driv och en revanschlusta att visa att man håller och att man ska tillbaka till Brynäs och SHL. Jag åkte upp till Kiruna och division ett och då kände man att det var långt att komma tillbaka, men på landslagsuppehållen så fick jag vara med och träna med Brynäs som menade att de höll koll på en, säger han och fortsätter:

– Det var en tuff och lång tid men jag har alltid trott på mig själv och vetat att jag klarar av att spela på en högre nivå. Det är klart att det var tuffa och jobbiga år men det var desto skönare sen när man började avancera i seriesystemet och man går väl in på nionde eller tionde säsongen i SHL och man kanske kommer upp i 500 matcher snart.

LÄS MER: Timråtränaren om försvarsspelet: "Där kommer det att bli lite annat"

Under den andra sejouren i Brynäs blev det tre säsonger som lagkapten och två som assisterande kapten.

En tid som bjöd på både toppar och dalar, inklusive en rafflande finalserie mot HV71 där Brynäs föll i den sjunde och avgörande matchen, efter ett övertidsavgörande från Simon Öneruds klubba.

Men inför förra säsongen var tiden i Gävleklubben över.

– Det var lite konstigt. Det började med att de tidigt ville förlänga med mig under säsongen, men sedan drog det ut på tiden och det skulle sättas en ny tränare, men vi hade en löpande dialog och trodde på det hela tiden, men så sa de att det inte kommer bli något mer. Och det var ju bara att gilla läget men det är klart att man blev nedstämd, säger Blomqvist.

Blomqvist ledde Brynäs som lagkapten i tre säsonger. Foto: Bildbyrån

Den rutinerade centern erbjöd sig att gå ned i lön för att stanna i klubben.

– Ja o ja, men det blev inget. Men det blev mycket bättre än vad jag kunnat tänka mig att komma till Timrå. Både jag och sambon trivs otroligt bra här i Sundsvall, säger han.

Och flyttlasset gick alltså till Sundsvall efter att han skrivit på ett kontrakt över två säsonger med Timrå.

Precis som alla andra kring klubben kom han till förra säsongen med ett uttalat mål om att gå upp i SHL, ett mål som infriades, där Blomqvist stod för 30 poäng på 52 seriematcher innan han fyllde på med sex poäng på 15 kvalmatcher.

Med facit i hand blev flytten allt och lite till Blomqvist önskat sig efter uppbrottet med Brynäs.

– Tittar man på fjolåret så blev det här succé istället. Brynäs hade ett becksvart år med kvalserie och svarta rubriker hela säsongen, så är man här i Timrå där det är positivt hela tiden, vi har ett kanongäng och vinner nästan varje match, vi vinner och segrar som ett lag och skapar minnen för livet, vi går upp i SHL. Vi har stora delar av den gruppen kvar nu och det blev mycket bättre än vad jag någonsin kunnat drömma om det där bytet, säger han.

Jacob Blomqvist och Jens Lööke, även han med Brynäsförflutet, efter Timrås avancemang i våras. Foto: Bildbyrån

Under torsdagskvällen ställs han mot sitt tidigare lag, i Gavlerinken, som han gjort 328 SHL-matcher och ytterligare 38 slutspelsmatcher för.

Ett scenario han tidigare varit med om iklädd både Modo och Leksands tröja, så det blir inte en helt ny upplevelse för Blomqvist, även om det blir lite speciellt.

– Det är klart att det blir det och det är många kvar där som man spelade med, det är klart att det blir speciellt. Men man är ju ganska rutinerad på att möta sina gamla lagkamrater och klubbar man varit i, men det brukar alltid vara lite extra nervöst och extra roligt att möta gamla lagkamrater, säger han.

För Blomqvist blev det en speciell försäsong.

En axelskada krävde rehabilitering vilket gjorde att han inte spelade i någon av Timrås försäsongsmatcher och bara hade två träningar med laget där han gick för 100 procent innan SHL-premiären mot Oskarshamn.

Med en match i benen tror han på att prestationen kommer bli bättre, både för han själv och laget.

När man ställs mot Brynäs gör man det också med två segrar mo Gävlelaget under försäsongen.

– Ja, vi har tittat på dem och just det här att vi ska försöka spela med hög fart. Vi vet att de är farliga offensivt men om vi börjar som vi avslutade förra matchen så. Lite tajtare defensiv och lite mer tålamod, för offensiven har vi. Vi har en bred trupp där alla kan göra mål, så lite tålamod defensivt tror jag är nyckeln, säger han.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)