HockeyNews
PLUS

Örebrotränaren om att slå ut Leksand – får nu tillbaka nyckelspelare

(19207) Niklas Eriksson/Örebro
Johan Bernström/Bildbyrån

Publicerad: 21 april 2021

FacebookXWhatsApp

Örebros huvudtränare Niklas Eriksson slog ut det Leksand som han har spelat över 600 matcher för som spelare. Det har han fått höra av sina Leksandsvänner.

Nu har han förberett sitt lag för att möta seriesegrande Växjö i SM-semifinalen och kan räkna in en nyckelspelare.


Niklas Eriksson kommer alltid att ha ett speciellt förhållande till Leksand. Örebrotränaren har spelat 628 matcher för Leksand vilket är mer än vad någon annan spelare har gjort.


Och han varit tränare på olika nivåer i klubben.


När hans Örebro ställdes mot Leksand i SM-kvartsfinalen var Leksand favorit i mångas ögon både sett till formen och sett till tabellplaceringen i SHL.


Men Örebro gjorde 4–0 i matcher mot Leksand och är i semifinal mot Växjö.


– Det är klart att man insåg ganska snart att hela ens vänkrets är ju leksingar, hehe. Det blir lite så att ”Vi håller på dig, men... Nu håller man på Leksand. Så klart”, berättar Eriksson för HockeyNews.se.


Men Örebro hade ett övertag på Leksand från grundserien och känslomässigt blev det ingen större utmaning i båset för Niklas Eriksson.


– Det har aldrig varit på någon nivå där känslorna har tagit överhanden. Det är inte problem åt nåt håll, tycker jag. Och hade Leksand vunnit hade jag gratulerat dem. Nu var det jag som fick gratulationerna den här gången, säger Eriksson.


Och han gillade att coacha mot Leksand och Björn Hellkvist.


– För det första var det jäkligt inspirerande. Jag tror att de hade vunnit åtta raka matcher när de gick in i den här serien och var väl det lag som var bäst under andra halvan av SHL. Vi kände ändå att vi hade en bra chans och att vi hade en jäkla bra förberedelsefas och att vi hade scoutat dem på ett bra sätt. Och vi har spelat bra mot dem under serien så de har haft lite problem med vårt spel.


Det blev 628 matcher i Leksandströjan när Niklas Eriksson var spelare. Fortfarande är det speciellt för honom att möta klubben. Foto: Bildbyrån.


Just genom att veta hur Leksand skulle tänkas spela mot Örebro gav Niklas Eriksson och hans tränarkollegor Christer Olsson och Jörgen Jönsson chansen till motdrag.


– Det som var var att vi kanske tog dem lite på sängen i första matchen. Där fick vi utdelning också. Båda lagen har varit borta från spel också så jag tror det blev en mental grej för dem. De var inne i ett flow innan sedan hade de tränat i två veckor och samma sak för oss. Där tror jag att de började fundera, oj ska det inte bara flyta på? säger Niklas Eriksson.


LÄS MERHellkvist efter uttåget med Leksand: "Det är en jävligt brutal känsla"


I matchserien vann Örebro med 6–1, 2–1, 7–1 och till slut 2–1 i sudden death. 


– Killarna gjorde jobbet hela tiden, varje byte. De var verkligen i ett slutspels-”mode”. Vissa matcher var jämna, men vi hade inga svackor utan vi höll på med vårt spel tycker jag. Sedan hade Leksand givetsvis chanser och i vissa matcher hade de, med lite bättre utdelning, kunnat vinna givetvis. Jag tycker på nåt sätt vårt lag spelade efter de riktlinjer vi hade dragit upp och alla köpte det, säger Niklas Eriksson.


Emil Larsson gjorde fyra mål på fyra matcher mot Leksand. Nu är han redo att möta Växjö i SM-semifinal. Foto: Bildbyrån.


Örebro har varvat segrar och topprestationer med förluster och mer eller mindre plattmatcher i serien. Niklas Eriksson uttrycker det lite mer försiktigt, men ändå inte förskönande.


– Vi har haft ett litet dilemma under säsongen att vi har varit lite upp och ned. Det ska man inte sticka under stol med. Samtidigt känner jag att vi har en jäkla kapacitet. Det är alltid intressant vad som händer i grupper. Dels har vi inte tagit in några spelare under säsongen. Vi har tappat Mathias Bromé som är en bra spelare. Vi fick några skador. Vi fick plocka in Filip Barklund från juniorerna, han har varit utlånad till division ett och Elias Ekström var utlånad till (BIK) Karlskoga när Glenn (Gustafsson) och Daniel Muzito (Bagenda) blev skadade. De har gjort fantastiska insatser här tycker jag efter de förutsättningarna, säger Eriksson och tillägger:


– I rollfördelningen har det också klickat i att alla köper sin roll till hundra procent.


Örebros stjärnmålvakt Jhonas Enroth stod över den fjärde och sista kvartsfinalen mot Leksand då han satt på läktaren med en skadekänning. Det har varit ett frågetecken inför SM-semin mot Växjö, men Enroth har lämnat klartecken för spel.


– Han kör för fullt, säger Niklas Eriksson.


– Vår målvaktssida är jäkligt starkt tycker jag med med ”Arne” (Jonas Arntzen) som kom in och gjorde en bra match mot Leksand. ”Rothen” har haft en stabil andra del av säsongen, tycker jag. Det är klart med hans erfarenhet och den form han är i är det jättebra att Jhonas Enroth är tillbaka.


Jhonas Enroth var åskådare i den fjärde SM-kvarten mot Leksand. Nu är han tillbaka och spelklar mot Växjö. Foto: Bildbyrån.


Forwarden Daniel Muzito Bagenda blev skadad den 3 april mot Färjestad och har missat de fyra slutspelsmatcherna och både han och Glenn Gustafsson är ur spel.


– Det är ett frågetecken framöver. Vi tar det lite dag till dag, vecka till vecka. Det finns alla möjligheter, men båda är borta till en början i Växjö, säger Niklas Eriksson.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)