Rutinen blev avgörande i stark vändning - kvartsfinalklart

(18885) Östersund
Skärmdump Stay-Live Huddinge

Publicerad: 3 april 2021

Påskafton bjöd på inte mindre än fyra tredje och direkt avgörande matcher i Hockeyettans åttondelsfinaler. En slutade med en fullständig slakt medan de tre andra var synnerligen täta historier fram till de sista perioderna. Men tillslut kunde flera av lagen med höga ambitioner avgöra och ta sig vidare.

Här är påskaftonens noteringar från Hockeyettan.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Sett till mötet i tisdags där Östersund krossade ett Huddinge som var på sin höjd jämngrå med 6-0 borde matchserien förstås ha varit över redan under långfredagen, men varje match lever sitt eget liv och Huddinge steppade verkligen upp hemma i Björkängshallen. De klev i två hemmamatcher ut som ett helt nytt lag.

Efter att ha kvitterat matchserien igår blev det en helt jämn och tuff tredje och avgörande under påskafton.

Rutinerade tunga Östersund borde vara det lag som gynnas av fysiskt spel mot ett lite lättare, mer speedigt Huddinge. Men det var inte så det såg ut.

Istället var det snarare Östersund som såg märkbart besvärade ut av att hemmalaget gick på kropp och pressade högt. De hamnade lite på efterkälken och drog av den anledningen på sig ett par onödiga utvisningar.

Det gjorde å andra sidan Huddinge också. Domarnivån var konsekvent, men påfallande låg för att vara i en slutspelsmatch och bitvis tycktes spelarna har svårt att anpassa sig till den. Men lika delar starkt boxplay-spel som ineffektivitet hos gästerna höll powerplay-procenten nere på noll. Något som givetvis också blev en källa till frustration hos Östersund.

Efter två perioder hade Huddinge greppet om matchen och ledningen med 2-1. Men det skulle komma en påfallande scenförändring.

Det var det rutinerade gardet med Rasmus Dahlberg-Karlsson och Björn Jonason som precis som vanligt gick i bräschen för Huddinge, men när den förstnämnde tvingades utgå i inledningen av den sista perioden gick luften ur hemmalaget.

Dahlberg-Karlsson skulle tackla Lucas Sandström i mittzonen, men kom helt snett och slog i huvudet. Den rutinerade forwarden som varit lagets bäste spelare så långt blev liggande länge på isen och fick tillslut ledas ut.

Det var inget ojuste, bara otur, men att tappa honom påverkade hemmalaget negativt.

Situationen blev inte bättre av att Alexis Binner strax därefter drog på sig en onödig utvisning för puckout och gav Östersund ett fem mot tre-läge.

Då lossnade det i powerplay-spelet. Det som tidigare varit en frustration blev plötsligt proppen ur och gav Östersund oerhört bränsle. 2-2 var snabbt ett faktum och det dröjde bara någon minut innan även 2-3 kom i det efterföljande fem mot fyra-spelet. Det var snygga mål.

Östersund klev upp och spände musklerna. De visade det där spelet som ledde till överkörningen i tisdags och samtidigt tappade Huddinge sitt spel. Den hårda pressen var som bortblåst och laget bjöd på flertalet högkaratiga chanser bakåt.

Att Östersund kunde glida iväg till en 5-2-seger var helt i sin ordning. Det var en imponerande uppryckning av gästerna vars rutin och tålamod visade sig bli avgörande.

Huddinges ungdomliga entusiasm får gå på semester. Rutinerade Östersund tuffar vidare i slutspelet.

* * *

Kalix svarade för en heroisk insats i matchseriens första drabbning där man skrällartat lyckades besegra Boden på sin egen hemmaplan. Men när matchserien vände tillbaka till Björknäshallen var så väl bensinen som det roliga slut. På långfredagen vann Boden med 7-0 och utklassningen fortsatte i tredje och direkt avgörande där stackars Kalix var helt utan chans och sköljdes över med 9-0.

Storfavoriten Boden är vidare till kvartsfinal.

* * *

På långfredagen krävdes det fem och en halv period för att skilja Forshaga och Visby/Roma åt innan Alex Ek kunde avgöra för ögänget och det jämna läget stod sig mellan lagen även långt in i den tredje och avgörande fighten.

Det stod 0-0 på tavlan hela vägen in i en ny förlängning och för andra matchen i rad var det Alex Ek som avgjorde för sitt Visby/Roma. Den här gången dröjde det inte mer än 56 sekunder in i sudden-spelet innan avgörandet till 0-1 kom.

Det speciella slutspelslaget Visby/Roma avancerar alltså vidare till kvartsfinal.

* * *

Spännande blev det också mellan Hudiksvall och Piteå där gästerna tog ledningen två gånger, men där Glada Hudik båda gångerna snabbt svarade upp med kvitteringspuckar och det stod 2-2 in i den tredje perioden.

Väl där var det dock hemmalaget som var det starkare. Specielle målskytten Jesper Wiberg visade vägen med en 3-2-puck (hans andra mål i matchen) och sen kunde Hudiksvall segla iväg till seger 7-2 (siffror dopade av tre mål i tom kasse) och avancemang i slutspelet.