Nilsson: Så slutar Hockeyallsvenskan – de går vinnande ur streckstriderna


26 februari 2021
De allsvenska lagen har 5–7 matcher kvar att spela av grundserien, och det är rejäl kamp kring flera av strecken.
HockeyNews.se:s Alexander Nilsson har synat spelschemat för alla lag och tippar utgången av serien.

Annons

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET - ligans huvudpartner

1. Timrå
Återstående matcher: Modo (b), SSK (h), Västervik (b), Tingsryd (h), Västerås (b), Modo (h), Västervik (b), AIK (h)
Kommentar: Ohotade i toppen. En monumental genomklappning krävs, där man tar noll poäng på de återstående matcherna samtidigt som Björklöven går rent, för att man ska tappa förstaplatsen. Möter bara lag som slåss om fördelar i slutspelet, vilket borde innebära att man får bra matchning hela vägen in.

2. Björklöven
Återstående matcher:
AIK (b), Almtuna (b), Vita Hästen (h), Modo (h), Modo (b), Kristianstad (h), Vita Hästen (h), Mora (b)
Kommentar: Har ett fördelaktigt spelschema med dubbla derbyn där man är klara favoriter mot Modo, samt jumbon KIK. Ska klara andraplatsen och man har dessutom börjat hitta formen på slutet. Det har tagit tid, men man ser mer och mer ut som det lag många hade som förhandsfavorit inför säsongen.

3. BIK Karlskoga
Återstående matcher: Vita Hästen (b), Almtuna (h), Västerås (b), Tingsryd (b), Västerås (h), AIK (b), Modo (b)
Kommentar: Har fått se formen svaja på slutet, bara två vinster på sju senaste matcherna och andraplatsen har glidit dem ur händerna i takt med att Björklöven hittat formen och spelat ikapp sina matcher. Borde ta hand om tredjeplatsen, men det kommer bli en tuff kamp mot SSK.

Håller Gustaf Thorell och hans BIK undan på tredjeplatsen? Foto: Bildbyrån

4. Södertälje SK
Återstående matcher: Timrå (h), Väsby (b), AIK (h), AIK (b), Mora (h), Kristianstad (b), Vita Hästen (b)
Kommentar: Kommer slåss om tredjeplatsen hela vägen in i kaklet där man ser ut att vara något på spåren spelmässigt efter en hel del spelarrotation under säsongen. Tror ändå att man får ge sig mot BIK, men det kommer bli riktigt tajt.

5. Västerviks IK
Återstående matcher:
 Kristianstad (b), Timrå (h), Vita Hästen (b), Vita Hästen (h), Almtuna (b), Timrå (h), Tingsryd (b)
Kommentar: Har ett på pappret rätt tufft schema, med två möten med Timrå bland annat. Sista omgången mot Tingsryd kan bli rent utav utslagsgörande, och jag tror att Västervik säkrar en plats bland de fem främsta. Har god form och Daniel Marmenlind i mål ser stekhet ut.

6. Mora IK
Återstående matcher: 
Vita Hästen (b), Västerås (h), Modo (h), Modo (h), Almtuna (b), Almtuna (h), Södertälje (b), Västerås (b), Björklöven (b)
Kommentar: Har det i egna händer i kampen om sjätteplatsen då man har två matcher färre spelade än Västervik, Tingsryd, AIK och Västerås. Jag tror inte att man når hela vägen upp till Västervik, men sjätteplatsen känns realistiskt tack vare utgångsläget. Måste dock få bukt på skadeproblemen som oroat på framför allt backsidan.

Klarar Mora att ta sig upp till sjätteplatsen? Foto: Bildbyrån

7. Tingsryds AIF
Återstående matcher: 
Kristianstad (h), Västerås (b), Timrå (b), BIK Karlskoga (h), Väsby (b), Modo (b), Västervik (h)
Kommentar: Inte det lättaste, men inte heller det tuffaste spelschemat kvar. Sista omgången mot Västervik kan som sagt komma att bli utslagsgivande i kampen om en plats bland de sex främsta. Formen har sviktat i de två senaste matcherna. Det kommer bli ett race hela vägen in i mål, men jag tror att man faller lite för tidigt då Mora har fler matcher kvar att spela.

8. AIK
Återstående matcher:
 Björklöven (h), Kristianstad (h), Södertälje (b), Södertälje (h), Vita Hästen (b), BIK Karlskoga (h), Timrå (b)
Kommentar: Har ett riktigt tufft spelschema kvar där man möter alla lag bland de fyra främsta, SSK två gånger om dessutom, vilket gör att jag tror att man får se sig slagna i kampen om topp sex.

9. Västerås IK
Återstående matcher: 
Mora (b), Tingsryd (b), BIK Karlskoga (h), Timrå (h), BIK Karlskoga (b), Mora (b), Kristianstad (b)
Kommentar: Jag är osäker på var jag har Västerås efter en längre tid med svaga resultat. Seger senast över Almtuna, där man haft det jobbigt tidigare, förvisso, men i det långa loppet räcker man inte till för att hamna högre upp än så här. Tufft schema dessutom.

Västerås blickar uppåt – men kommer nog inte klättra. Foto: Bildbyrån

10. Almtuna IS
Återstående matcher:
 Väsby (b), Björklöven (h), BIK Karlskoga (b), Mora (h), Mora (b), Västervik (h), Väsby (b), Väsby (h)
Kommentar: Hela tre möten med Väsby kvar, men det kommer inte bli någon enkel resa till poäng för Almtuna som visat bra form på slutet. Har en match till godo på Västerås, och kan med en del resultatmässigt flyt ta sig upp på niondeplatsen, men jag tror inte att man gör det. Har rejäl minusstatistik på Mora dessutom.

11. Vita Hästen
Återstående matcher:
 Mora (b), BIK Karlskoga (h), Björklöven (b), Västervik (h), Västervik (b), AIK (h), Björklöven (b), Södertälje (h)
Kommentar: Har en form där man vinner varannan match och förlorar varannan. När man då står inför det schema man gör blir det i mina ögon svårt att ro i land en slutspelsplats. Här krävs det att flertalet resultat går deras väg, utöver att man plockar poäng på egen hand.

12. Modo Hockey
Återstående matcher: Timrå (h), Mora (b), Mora (h), Björklöven (b), Björklöven (b), Timrå (b), Tingsryd (h), BIK Karlskoga (b)
Kommentar: Modo ska vara väldigt glada över att man har åtta poäng ned till Väsby, en herrans massa mål och dessutom en match till godo, för hade det varit jämnare poängmässigt hade man varit illa ute. Schemat kunde knappt ha blivit tuffare. Fyra derbyn mot Björklöven och Timrå, två holmgångar mot Mora, ett toppjagande Tingsryd och så en avstlutning på bortaplan mot Karlskoga. På pappret extremt tufft, och formen är riktigt svag, men har å andra sidan gjort sina bästa matcher mot just Timrå och Björklöven. Det kommer bli en nagelbitare.

Modo hoppas få jubla några gånger till innan säsongen är över. Foto: Bildbyrån

13. Väsby IK
Återstående matcher:
 Almtuna (b), Södertälje (h), Kristianstad (h), Kristianstad (b), Tinsgryd (b), Almtuna (h), Almtuna b)
Kommentar: För en vecka trodde jag inte att det fanns en möjlighet för Väsby att undvika kval, men med tre raka segrar, ett Modo som svajar och som dessutom har ett galet spelschema finns en liten, liten chans att nykomlingarna klarar det. Man måste dock gå rent mot KIK, och sedan helst vinna ytterligare två, kanske tre, matcher för att ha chansen samtidigt som man måste ta in en massa mål. Man har i nuläget -64 jämfört med Modos -29. Svårt, men inte omöjligt.

14. Kristianstads IK
Återstående matcher:
 Tingsryd (b), Västervik (h), AIK (b), Väsby (b), Väsby (h), Björklöven (b), Södertälje (b), Västerås (h)
Kommentar: 14 poäng upp till säker mark med åtta matcher kvar, samt en massa mål. Tyvärr, här blir det kvalspel som avslutning på säsongen. Jag vet inte om man räknat med mycket annat med tanke på att man legat i botten en längre tid, så chansen för bra förberedelser finns dock där - det ska inte underskattas. 

***

Var med och bidra till HockeyNews.se för fler nyheter, intervjuer och bevakning. Swisha till 123 529 7163.

Annons

Annons


Annons

Annons

Annons