MJÖRNBERG: Trots manfallet – betydligt starkare i kämparderbyt

(17494) Skövde - Mariestad
Skärmdump Stay-Live Skövde

Publicerad: 20 januari 2021

Trots ett stort manfall på spetsspelare kunde Mariestad i slutändan ta en ganska säker derbyseger med 4-1 borta mot Skövde. I en match utan särskilt många riktigt klara chanser och med mer kamp än skönspel blev det tillslut ganska tydligt i vilken del av tabellen de båda lagen hör hemma.
Här är onsdagens noteringar från Hockeyettan.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Det var två ganska stukade lag som gled ut till Allettans första Skaraborgsderby.

Ett Skövde med förstekeepern Robin Wallin och viktige anfallaren Jesper Emanuelsson på skadelistan och tre raka förluster i ryggen.

Ett Mariestad som kom direkt från en pinsam 0-6-förlust hemma mot Visby/Roma, som beklagat sig lite över tufft matchande och som tvingades klara sig utan prominenta spelare som Erik Olsson, Douglas Lögdal, Lukas Söderlund, Ludvig Collberg och nyligen comebackande Filip Engqvist.

Det syntes också.

Skövde skapade inte en enda farlig målchans värd namnet i den första perioden. Mariestad vaskade inte fram särskilt mycket de heller, men lyckades i samband med en av de få som ändå skapades förpassa en 0-1-puck i nät via en kylig styrning av trotjänaren Lucas Larsson.

Den andra perioden fortsatte i samma stil där Skövdes kvittering till 1-1 knappast var en chans, men där David Lundmark på ett till synes oavsiktligt, men framgångsrikt vis lyckades spela flipper via Mariestad-kaptenen Johan Frick och fick in pucken i kassen.

Spelet var trubbigt och smått krampaktigt, så där som det blir när två lag utan det där riktiga självförtroendet ger sig på varandra, men derbyviljan saknades inte. Det blev mycket sargspel och intensiv fysisk kamp. Två lag som bjöd upp och ville, men inte riktigt förmådde.

Att merparten av de utvisningar som föll togs i offensivt läge skvallrar förstås om en överambition. Att vilja, men inte riktigt kunna.

Till sist var det ändå en spetsaktion av gästernas Jesper Lindén som bröt dödläget. Han snodde kort och gott pucken av en Skövde-back och hivade upp den i krysset.

Precis den typen av individuell briljans som krävs för att dyrka upp den här typen av kämparmatcher och som gav Mariestad något att gå på inför den sista perioden.

En period där Mariestad-fostrade killar som Lucas Larsson (andra i matchen) och Adam Willig klev fram och (med benäget bistånd av hemmalaget) ökade på ledningen.

När allt skulle summeras var Mariestad lite lugnare, lite spetsigare, lite mer metodiska. Trots att de inte var särskilt nära sitt max kunde de ändå i slutändan kämpa sig till en ganska säker seger.

4-1 till Mariestad säger nog ändå ganska mycket om var de båda lagen ska landa i den pågående Allettan-serien.

Mariestad har med tanke på vilka spetsar de saknade och att de ändå var det vassare laget i slutändan en hel del sparkapital. De växte under matchens gång medan motståndarna gjorde motsatsen.

Frågan är vad mer Skövde egentligen har att ge än ganska trubbig kamp?

De var inte per definition dåliga, men det där lilla extra finns inte där. Vilket fyra raka förluster ganska tydligt skvallrar om.

* * *

Nybros förstärkning, den finske spetsspelaren Roope Elimäki hade inte spelat på hela säsongen och fick en lite trög start på sin sejour i Hockeyettan när han drog på sig två raka utvisningar i den första perioden borta mot Mörrum. Men i den tredje fick han rent av bli målskytt när han satte dit 4-1 för Nybro, vilket också blev slutresultatet. Ytterligare en stark seger av Vikings i tabelltoppen.

* * *

Det såg ut att gå fortsatt tungt för Troja/Ljungby i öppningen av Allettan södra när man sent i matchen borta mot Huddinge låg under med 1-3. Men via två sena mål, bland annat en kvittering med 25 sekunder kvar av Noa Lindqvist-Muci ordnade smålänningarna en förlängning och straffar. Väl i straffläggningen återställde dock Huddinge ordningen. Fredrik Renström avgjorde fram till 4-3 och stockholmarna hakar på i toppen av tabellen. Men den räddade poängen kan visa sig bli väldigt viktig för Troja.

* * *

För femte matchen i rad gjorde Vimmerby två mål eller färre framåt, då räckte det inte till seger hemma mot HC Dalen. Gästerna vann den sista perioden med 4-0 och vände matchen fram till en 4-2-seger. Det matchavgörande målet kom med en minut kvar och överraskningsgänget HC Dalen hakar på i toppen.

* * *

Det blev tillslut Borlänge som kvaddade Östersunds 13 matcher långa segersvit via en 2-1-seger hemma i Borlänge ishall ikväll. Segerskytt för hemmalaget blev Mikael Hansson,

* * *

Felix Carenfelt lånas in till Hudiksvall från Almtuna den här veckan och fick en smakstart i klubben när han skickade en puck i mål redan efter 4.20 i den första perioden. Matchen borta mot Forshaga kunde Hudiksvall tillslut vinna med 4-1.

* * *

Det blev en tight match mellan Teg och Kalix, men i den andra perioden kunde hemmalagets nyförvärv André Nordstrand skjuta 2-1 vilket i slutändan skulle visa sig bli segerpucken.

* * *

Spetsspelarna gick i bräschen för Halmstad borta mot Hanhals den här kvällen. Hammers kunde, bland annat via en stark andraperiod, segla iväg till seger med förkrossande 9-3 och bland målskyttarna återfanns Mattias Åkesson (2), Martin Pärna (2) och Robin Dahse.

* * *

Kalmar hittade tillbaka upp på segerspåret efter plumpen i senaste omgången och vann bortamatchen mot KRIF med 5-3 efter ett sent avgörande. Ett resultat som gör att man hakar på i toppstriden.

* * *

Simon Ericsson svarade för ett hattrick för Tyringe den här kvällen, men det räckte ändå inte för skåningarna. Hemmalaget Borås kunde avgöra i sista perioden och vann den viktiga matchen i den södra vårserien med 4-3.

* * *

Lindlöven har fått en trög start på den västra vårserien men på onsdagskvällen kunde de i alla fall ta revansch på Grums som i mellandagarna var laget som såg till att Lindlöven missade Allettan. Dessutom fick man äntligen lite islossning offensivt när man segrade med 4-1.

* * *

Nyköping tog en oerhört viktig seger hemma mot Vallentuna den här kvällen. 3-2 gör att man i allra högsta grad är med i toppstriden. Samtidigt tappade Vallentuna lite mark. Strömsbro krossade nämligen Wings på bortaplan med hela 8-2. Viktor Ehn blev tremålsskytt.