HockeyNews
PLUS

Vägrar stressa efter 27 bekräftade fall: ”Vi spelar när vi är redo”

(12269) Grums jubel
Skärmdump Stay-Live Grums

Publicerad: 11 december 2020

FacebookXWhatsApp

Grums är en av de klubbar som drabbats hårt av coronapandemin den här hösten. När viruset fick fäste i truppen fanns det ingen hejd och totalt har 27 personer runt a-laget konstaterats smittade. Men trots ett krackelerat spelschema vägrar tränaren Erik Koskela stressa tillbaka till matchandet.
– Jag känner en tveksamhet framöver än så länge, jag tycker att vi måste ha respekt för att vi inte riktigt är i slag än och vi vet ju inte riktigt konsekvenserna av den här sjukdomen än heller, säger han till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

På onsdagskvällen återupptog Grums isträningen med de spelare som kände sig kuranta nog att återstarta efter lagets långa coronapaus. När viruset väl fick fäste small det till, sammanlagt 27 personer kring laget har konstaterats smittade och de har inte spelat match sedan den 25e november borta mot Borlänge.

– Vi har tagit det på lika stort allvar som alla andra klubbar, men det bara raserades när det väl kom in. På fyra dagar så hade hela truppen det. Hur noga man än är, det här med två dagars karens för minsta lilla förkylning. Vi har varit jättenoga med sådana saker och att tvätta händerna i omklädningsrummet i tid och otid och att vi sitter rätt, men det hjälper inte, konstaterar tränaren Erik Koskela.

När träningen återupptogs på onsdagen saknades fortfarande så många som sju a-lagsspelare och Koskela ser det som osannolikt att helgens matcher mot Surahammar (hemma på lördag) och Köping (borta på söndag) kommer att genomföras. Han vill inte skicka ut sina spelare till match förrän det står klart att de är fit for fight.

– Jag känner en tveksamhet framöver än så länge, jag tycker att vi måste ha respekt för att vi inte riktigt är i slag än och vi vet ju inte riktigt konsekvenserna av den här sjukdomen än heller.

– Jag kan känna att många lag har hetsat tillbaka i och med att det blir så tight med speldagarna och då blir det ett incitament för att vi måste spela trots att truppen kanske inte är okej eller redo. Att Allettan måste igång den 6 januari eller vad det nu blir, men jag vänder lite grann på det och säger att vi spelar när vi är redo. Likväl som att vi kan säga att vi har fyra stycken med symptom och kan ställa in en match så kan vi säga att vi är inte redo för att spela match än. Jag skulle tro att våra matcher som vi hade planerat till helgen, dem kommer vi inte att spela.


Frågande till att serien är igång
I ett scenario där helgens matcher också ställs in kommer det bli väldigt svårt att lyckas få ihop spelschemat och spela klart innan nyår. Grums har för närvarande sju matcher kvar att genomföra innan serien kan summeras.

– Det finns väl en liten plan, men det är utifrån att vi känner att det är okej att spela match mot Forshaga på onsdag. Det får vi väl försöka vara redo till, men det finns inga garantier. Men då har vi i alla fall en vecka på oss ungefär så då känns det väl realistiskt.

Samtidigt är Koskela lite tveksam till hur hela situationen med de stora utbrotten av covid-19 runt om i Hockeyettan har hanterats.

– Det är en helt annan realitet i världen. Jag är lite frågande till hur vi fortsatt spelar vidare faktiskt när en ser på hur lite vi bidrar till samhällsnyttan och samtidigt belastar sjukvården. Det räcker med att titta på hur Grums IK har fått hjälp av sjukvården med smittspårning och prover hit och dit och telefonsamtal, det är en enorm apparat.

– Det är en tuff verklighet vi lever i, sen förstår jag att ligan måste ha en plan men jag tycker inte att den riktigt finns än, utan det har varit väldigt mycket att det löser sig nog, om vi är lite tysta om detta så kanske klubbarna löser det själva och så vidare. Det gör mig lite orolig.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

* * *

Bra artikel?! Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)