HockeyNews
PLUS

Dan Tangnes: ”Ser inte varför det inte skulle fungera lika bra i Sverige”

(15877) Dan Tangnes
Bildbyrån

Publicerad: 20 oktober 2020

FacebookXWhatsApp

Dan Tangnes gör succé i Schweiz och har nu förnyat sitt kontrakt med ytterligare tre säsonger.
Samtidigt följer han situationen hemma i Sverige och ställer sig frågande till regeringens beslut om att inte släppa in fler än 50 personer på matcherna. 

– Argumenten i Sverige handlar om hur publiken ska ta sig från och till arenan, men det förstår jag inte riktigt. Schweiz är betydligt mer trångbott än de flesta ställen i Sverige och det funkar rätt så bra här.

Efter fyra år i Linköping lämnade Dan Tangnes Sverige och flyttade i stället till schweiziska EV Zug. Nu har han gått in på sin tredje säsong i klubben – och fler ska det bli. 


I förra veckan meddelade den schweiziska storklubben att de förlänger Dan Tangnes kontrakt med ytterligare tre år. 


– Vi trivs väldigt bra. Jag har gjort två år nu och är inne på mitt tredje. Nu fick vi aldrig spela något slutspel i fjol, men annars har vi varit ett stabilt topplag under de här två åren. Förhoppningsvis kan vi fortsätta att vara det även framöver. Så här långt har det varit en bra och lycklig relation så vi såg ingen anledning till att inte fortsätta samarbeta, säger han när HockeyNews.se når honom nere i alplandet. 


Jag tyckte mig läsa något om en coronaklausul i pressmeddelandet. Berätta. 


– Det är ett rakt treårskontrakt där det står detaljerat att villkoren kan komma att ändras beroende på hur hårt klubben drabbas av coronasituationen. Jag skulle nog säga att alla kontrakt som skrivs från och med nu kommer att se liknande ut. Definitivt här i Zug i alla fall, men jag skulle även gissa på att det blir så i resten av Europa. Alla lag måste se till vad som är realiteten just nu och hur vi ska kunna planera upp inför framtiden.


Vad är det som gör att du väljer tre år?


– De har väldigt mycket på gång här nere i Zug med den nya träningsanläggningen och akademin vi byggt upp. Akademin är något nytt i Schweiz, men det är något jag tror väldigt mycket på. Samtidigt tar det lite tid att bygga upp, så det ska bli spännande att få vara en del av det de närmsta åren. 


Foto: Bildbyrån 

Dan Tangnes berättar att han lärt sig mycket av flytten från Linköping till Schweiz och han tycker att de här åren utvecklat honom till en bättre tränare. 


– Jag ser lite annorlunda på saker och ting jämfört med när när jag kom. SHL är en ganska endimensionell liga där alla spelar likadant. Här spelar alla väldigt olika, någon dag möter du en svensk tränare, nästa dag en schweizare och andra dagen en kanadensare. Alla har olika spelsätt, så det är intressant. Du måste dessutom testa ditt ledarskap i en annan kultur, folk är uppväxta och uppfostrade på ett annat sätt än i Sverige. Jag har sett det som lärorikt. 


Vad är ditt mål med tränarkarriären?


– Jag sätter varken några gränser eller målsättningar för var jag kommer vara inom några år. Den här branschen handlar mycket om att vara här och nu och göra resultat för att man ska kunna få nya utmaningar och möjligheter. Genom att gå utomlands och visa att man kan klara av att jobba utomlands så har man ju visat både svenska och utländska klubbar att man fungerar i olika miljöer och kulturer. Vi får se helt enkelt.


Under sina två säsonger i Schweiz har Dan Tangnes bärgat ett cupguld. Och i fjol kom laget tvåa i grundserien – innan säsongen avbröts.


– Vi har haft bra lag båda åren. Jag tycker att vi har rättat rätt personal som har passat in i sättet hur man vill driva klubben. Vi har inte haft någon som inte passat in eller inte mått bra av miljön. Det har handlat mycket om att vi haft rätt folk på rätt plats. Till syvende och sist gäller det att ha en bra lagmaskin som är slagkraftig och som klarar av att spela bra hockey, och det har vi haft två år i rad. 


Året säsong är fem omgångar gammal och just nu ligger laget på en tredjeplats i tabellen. Skillnaden jämfört med i Sverige är att det är publik på matcherna – och just nu släpps 43 procent av den totala kapaciteten in i Bossard Arena (Zugs hemmaarena)


– Spelet med publik har faktiskt funkat väldigt bra. Jag tror inte det har varit något problem någonstans. Nu fick de restriktioner i Bern igen på grund av ökad smitta, de får bara ta in 1000 personer och det är ett himla liv om det här nere idag. Det är tre lag i den regionen som nu drabbas, Bern, Biel och Langnau. 


– Det har varit en genomtänkt lösning här nere. Klubbarna har investerat och tänkt till och presenterat ett koncept som myndigheterna har köpt. Än så länge har det fungerat väldigt bra. Det är ju inte jättemycket folk men det är ändå lite och de får komma och se på hockey, och även om det inte går att jämföra med en vanlig match, så förstår jag inte varför det ska vara så svårt att lösa ett liknande system i Sverige. 


Vad säger du om regeringens beslut här i Sverige?


– Argumenten i Sverige handlar om hur publiken ska ta sig från och till arenan, men det förstår jag inte riktigt. Schweiz är betydligt mer trångbott än de flesta ställen i Sverige och det funkar rätt så bra här. Jag ser inte varför det inte skulle fungera lika bra i Sverige. 


Dan Tangnes har ett förflutet i både Rögle och Linköping som SHL-tränare. Foto: Bildbyrån

På tal om Sverige – följer du SHL något?


– Vi spelar inte samma dagar och samma tider alltid, så jag har hunnit se en hel del. Jag skulle säga att jag har koll på vad som händer hemma i Sverige. 


Ser du dig själv som SHL-tränare igen i framtiden?


– Ja, det gör jag. Min fru är svensk och vår dotter är född och uppväxt i Sverige. Vi har ett hus i Ängelholm som vi planerar att flytta tillbaka till någon dag, så visst ser vi en framtid i Sverige. Men i den här branschen har man lärt sig att vara flexibel och vara i nuet. Det händer så mycket under resans gång så det är svårt att planera framåt. Förhoppningsvis får jag träna något lag i Sverige igen, om de vill ha en så att säga. 

***


Gillade du artikeln? Värd en 50/50-lott – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)