NHL-svepet: Burakovsky glänste när Colorado hade show

I natt körde man över Dallas Stars, mycket tack vare en klockren insats av André Burakovsky.
Och Victor Hedman kom in i poängprotokollet omedelbart efter att i natt ha gjort comeback för Tampa.

PRELIMINÄRRUNDAN

Florida Panthers – New York Islanders 3–2 (Islanders leder 2–1 i matcher)
Svenskarna, Ingen svensk noterades för poäng i matchen

Med kniven mot strupen klev Florida fram och väckte liv i matchserien mot Islanders. Efter att ha förlorat så sent som 24 timmar tidigare, lyckades pantrarna kriga fram en match fyra.

Erik Haula och Jean-Gabriel Pageau utbytte prickträffar i andraperioden för 1–1 men en tidig Florida-forcering i tredje fick fälla avgörandet. Mike Hoffman prickade in 2–1 i powerplay en knapp minut in i perioden och bara några sekvenser senare såg Brian Boyle till att utöka till 3–1.

New York kom aldrig närmare än ett tröstmål av Brock Nelson i slutminuterna och Panthers köpte sig lite mer tid att vända på matchserien.

Arizona Coyotes – Nashville Predators 4–1 (Arizona leder 2–1 i matcher)

Svenskarna, Arizona: Nicklas Hjalmarsson (1 ass), Oliver Ekman-Larsson (1 ass), Carl Söderberg (1 mål) Nashville: Viktor Arvidsson (1 mål), Filip Forsberg (1 ass)

Underdogen Arizona har gett sig ett riktigt redigt utgångsläge mot rovdjuren från Tennessee. I natt tog Yotes på allvar upp jakten om avancemang, mycket tack vare en storspelande Darcy Kuemper i nätet.

Framåt var dessutom lagets svenskar som såg till att bidra. Nicklas Hjalmarsson spelade fram till Christian Dvoraks 1–0 tidigt i matchen. Detta följde Preds upp med en kvittering signerad radarparet Viktor Arvidsson och Filip Forsberg i andra.

Men i tredje kom allt att handla om Arizona som först gjorde 2–1 via Conor Garlands klubba, innan Taylor Hall satte sin första fullträff för slutspelet (assisterad av Oliver Ekman-Larsson). Och slutligen kunde Carl Söderberg trycka in pucken i öppen kasse för 4–1.

Montreal Canadiens – Pittsburgh Penguins 4–3 (Montreal leder 2–1 i matcher)

Svenskarna, Montreal: Ingen svensk noterades för poäng. Pittsburgh: Patric Hörnqvist (1 mål)

Montreal fortsätter skrälla. I nattens frejdiga tillställning visade Habs på stor kämpaglöd när man vände och vann över Pittsburgh. Shea Weber fixade fram 1–0 knappt fem minuter in i matchen, men två powerplaymål av Patric Hörnqvist och Jason Zucker satte Penguins i förarsätet.

I andra utökade Teddy Blueger med ett tredje mål innan Canadiens vaknade till på allvar. Jonathan Drouin fick göra ett efterlängtat första slutspelsmål i Habs-tröjan när han satte 2–3. Detta följde Paul Byron upp med 3–3 och i tredje klev återigen succébacken Jeff Petry fram.

Än en gång såg Petry till att fälla avgörandet, precis som han gjorde i den första drabbningen mellan lagen, och fastställde 4–3 till Montreal. Därmed är Habs nu bara en seger från avancemang vilket de kan ordna tidigast på fredagkväll, svensk tid.

Chicago Blackhawks – Edmonton Oilers (Chicago leder 2–1 i matcher)

Svenskarna: Ingen svensk noterades för poäng i matchen

Matchserien mellan Blackhawks och Oilers fortsätter att bjuda på underhållning. I natt var lagen på många sätt jämnbördiga, inte minst på resultattavlan.

Och Edmontons framgångar fortsätter att hänga på storstjärnorna Leon Draisaitl och Connor McDavid. Varje gång Chicago gjorde ett mål var Draisaitl framme snart därpå med en kvittering. Och först när Connor McDavid kunde stöta in 3–2 i slutet på andra perioden fick Edmonton lite andrum.

Men Blackhawks var inte uträknade ännu. Med bara drygt fem minuter kvar av tredje på klockan var Matthew Highborne framme och blåste ytterligare liv i matchen med en styrning för 3–3. Och inte långt efter det styrde Jonathan Toews in sitt andra mål för kvällen och avgjorde matchen.

GRUPPSPELET

Boston Bruins – Tampa Bay Lightning 2–3
Svenskarna, Tampa: Victor Hedman (1 ass), Boston: Ingen svensk noterades för poäng

Bruins gick in i slutspelet med grundseriens bästa poängfacit. Men i och med två raka förluster i topplagens gruppspel får man nu ställa sig in på att kampen om förstaseedet är förlorad.

Lightning var hetast på gröten och Brayden Point gav laget 1–0 tidigt i matchen. Bara minuter senare dundrade Victor Hedman, som gjorde comeback efter att ha missat lagets första match, ett skott på mål som Alex Killorn kunde styra in för 2–0.

Boston kom förvisso tillbaka och krigade till sig en kvittering via Charlie McAvoy och Chris Wagners klubbor, men i slutändan skulle segern landa hos Tampa. Med mindre än två minuter kvar av matchen var Tyler Johnson påpassligt framme och stötte in en avgörande retur bakom Tuukka Rask i kassen.

Därmed leder Bolts nu gruppspelet i öst framför Philadelphia, dock med en match mer spelad.

Dallas Stars – Colorado Avalanche 0–4

Svenskarna, Dallas: Ingen svensk noterades för poäng Colorado: Gabriel Landeskog (1 ass), André Burakovsky (1 ass, 1 mål)

Och i den västra konferensens gruppspel visade Colorado prov på dominanta danssteg när man övertygande avhandlade Dallas.

Avalanche tog ledningen bara minuter in i första när Cale Makar dunkade in 1–0 i powerplay, assisterad av Gabriel Landeskog. Innan perioden var slut kom även 2–0 efter att Jonas Donskoi, framspelad av André Burakovsky, krigat in sin egen retur.

I andra utökade Vladislav Namestnikov till 3–0 och väl i tredje fick Burakovsky stänka in en projektil som smög in bakom Anton Chudobins högra stolpe. 4–0 alltså, vilket även blev matchens slutresultat, och med det seglar Avs upp i ledning i västs gruppspel.