HockeyNews
PLUS

Spelarlönerna i SHL faller – 80 procent av klubbarna minskar budgeten

(6704) Johan Hemlin-opti
Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Publicerad: 2 juni 2020

FacebookXWhatsApp

Coronakrisen har satt sina spår även i SHL-klubbarnas silly season.

Sportcheferna och klubbdirektörerna håller hårdare i sina pengar.

– Elva av 14 klubbar indikerar en lägre spelarbudget än i februari för säsongen som var, säger SHL:s sportchef och vice vd Johan Hemlin till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Veckorna före midsommar är i princip ingen SHL-klubb helt klar med sin spelartrupp inför kommande säsong. Coronakrisen har gjort att klubbar som Brynäs, Djurgården, Frölunda, Färjestad och HV71 har toppvärvningar kvar att göra.


SHL:s sportchef och vice vd Johan Hemlin har märkt av coronapandemins påverkan på hockeyn både i Sverige och i de större ligorna i Europa.


– Det är lite mindre rörlighet än vanligt. Vi ser så här långt lite färre övergångar till NHL, och vi ser att det är lite mer stiltje ute i Europa rent allmänt med Schweiz och Tyskland. Det är de tre signalerna man kan se, säger Hemlin till HockeyNews.se.


I sina kontakter med SHL-klubbarnas sportchefer har han uppfattat att lönerna och spelarbudgetarna kommer att krympa.


– Elva av 14 klubbar indikerar en lägre spelarbudget än i februari för säsongen som var. Det är i och för sig ingen överraskning att man ligger lägre i juni än vad du gör i februari. Det är naturligt. Men här ser vi de som ligger uppåt 20 procent lägre. Där ser vi en tendens att spelarlönerna går ner, det gör de, säger Hemlin.


Håller lönenivån på att sjunka i de nya kontrakten eller har budgetarna krympt för att det är luckor för ytterligare spelare som ska värvas?


– Man har pusselbitar som ska in, absolut. Men de pusselbitar som är kvar räcker inte på långa vägar för att komma upp där du har tagit 20 procent.


Frölundas Joel Lundqvist och Skellefteås Joakim Lindström har länge tjänat bra i SHL, där spelarbudgetarna nu krymper. Foto: Bildbyrån.


Hemlin fortsätter:


– Sedan kan man säga så här att när man gör mätningar nu så kan det också bero på att de som kanske inte har minskat eller minskat så mycket kan det ibland vara fråga om någon öronmärkt värvning där en sponsor har gått in. Det kan också vara en spelare som är på väg till NHL, där du inte vet riktigt om du ska parera det eller inte.


LÄS MERHär är de svenska spelarna som hittills har skrivit NHL-kontrakt


– Det kan också vara att du har köpt en spelare på flerårsavtal där du heller inte vet hur lönen ligger. Och slutligen finns det de som kanske inte är klara med truppen, att det är någon som ska ut också. Antingen hyra ut eller du försöker bryta med någon. Sammantaget finns det lite olika delar, men så här långt ser vi ändå en minskning, det gör vi.


För att ge en bild av hur lönenivån ser ut i SHL kan man se till den totala spelarbudgeten per säsong.


– Mellan tummen och pekfingret kan man säga att SHL-trupperna har legat mellan 30 och 50 miljoner kronor, i topp och botten, och ett medelvärde på 42 miljoner. Då inkluderas pensioner och sociala avgifter, allting, säger Johan Hemlin.


– Det är väldigt tjockt på mitten, så om du rör dig en miljon upp eller ner så är det väldigt många lag som ligger där. Sedan påverkas det under säsongen i och med att det händer saker.


SHL gör vanligtvis sina mätningar i slutet av oktober och i slutet av februari. Förutom spelarbudgeten i SHL-klubbarna är genomsnittslönen per spelare en markering var SHL-spelarna befinner sig i näringskedjan inom hockeyn. Det har figurerat lite olika siffror, men enligt Johan Hemlin är den aktuella snittlönen:


– För spelarna i SHL ligger den kring 100 000 kronor i månaden. 


– De stora topplönerna, när man ligger på 250 000 plus, upplever jag är färre än för några år sedan.


Vad tror du det beror på?


– Spelarexporten till NHL och AHL har ökat. Vi har också ökat exporten till KHL och Schweiz.


Det kan bli tal om bonuspengar därtill för de klubbar som når väldigt långt i SM-slutspelet.


***


Intressant? Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)