NHL-svepet: Linus Ullmark matchhjälte i comebacken

Publicerad: 10 mars 2020

Linus Ullmark bjöd på storspel i nattens återkomst till NHL efter att ha missat sex veckors spel på grund av skada. Mot Capitals var Ullmark en vägg och en av huvudanledningarna till att bottenlaget Buffalo lyckades knäppa Aleksandr Ovetjkins manskap på näsan.
Samtidigt knep Vegas viktiga pinnar i nattens toppmöte mot Edmonton.

Buffalo – Washington 3–2 efter straffar

Svenskarna: Buffalo: Victor Olofsson (ett mål), Marcus Johansson (en assist), Rasmus Dahlin (två assist), Linus Ullmark (94,3 i räddningsprocent)

Efter sex veckors frånvaro var Buffalomålvakten Linus Ullmark tillbaka i kassen och kastades rakt in i hetluften. Motståndet för natten stod topplaget Capitals för och de skulle se till att testa svenskens form ordentligt. Ullmark tvingades till 33 räddningar i matchen och såg till att bli straffhjälte för hemmalaget.

Sabres öppnade målskyttet i matchen när den blågula trion Rasmus Dahlin, Marcus Johansson och Victor Olofsson tillsammans regisserade fram 1–0 i första akten. Tidigt i andra följde Jack Eichel upp med 2–0 och Washington hade en del att bevisa inför tredje.

Men då vaknade Aleksandr Ovetjkin. Tre minuter in i perioden plockade han en lös puck efter offensiv tek, slingrade sig igenom Kyle Okposo och Rasmus Ristolainen, och dundrade in en reducering bakom Ullmark. Och en stund senare var han framme igen när han spelade fram landsmannen Dmitrij Orlov för 2–2.

Matchen tvingades därför först till övertid och sedan till straffar och det krävdes ett par omgångar innan en segrare kunde koras. I sjunde rundan kom avgörandet efter att Buffalos Dominik Kahun satt sin straff och Ullmark i nästa skede stoppat Richard Panik från att utjämna.

– Han klev in idag på ett enastående sätt och vi är verkligen glada att ha honom tillbaka, säger Buffalos tränare Ralph Kreuger efter matchen.

Winnipeg – Arizona 4–2

Svenskarna: Arizona: Carl Söderberg (en assist)

Det vill sig inte riktigt för Arizona just nu. Klubben utmanade länge i toppen av Pacific Division men har under den senaste månaden halkat på efterkälken och jagar nu för att nå en Wild Card-plats i väst.

I natt införskaffade man sig en 2–0-ledning i första perioden, men skulle sen släppa fyra raka bakåt efter att hemmalaget Winnipeg skruvat upp tempot. Droppen som fick bägaren att rinna över var Jets nyförvärv Cody Eakin som gjorde sitt första i nya klubben halvvägs genom den tredje perioden.

Förlusten var Arizonas femte på de senaste tio och även om divisionstoppen ser ut att ligga långt bort har Coyotes för närvarande bara tre poäng upp till en Wild Card-plats.

St. Louis – Florida 1–2

Svenskarna: Ingen svensk noterades för poäng i matchen

Florida ser fast beslutna ut om att kriga hela vägen in i mål för att rycka åt sig den sista slutspelsplatsen i Atlantic. I natt tog Panthers sin andra raka seger när man knäckte St. Louis på bortaplan med 2–1.

Men segern satt långt inne. Hemmalaget tog ledningen halvvägs genom matchen efter att Bluesbacken Colton Parayko skjutit ett redigt slagskott förbi Chris Dreidger i Floridakassen. Kvitteringen lät dock inte vänta på sig och bara minuter senare satte Mike Hoffman 1–1 i powerplay.

Florida fortsatte att ligga på för ytterligare mål men Blues målvakt Jordan Binnington var länge omutlig. Det var först  i tredje som Brett Connolly kunde slå in 2–1 men det krävdes att Binnington satts ur spel av sin egen back som kolliderade med målburen i en närkamp.

Segern innebär att Panthers nu bara har en poäng upp till Toronto som för närvarande innehar den sista slutspelsplatsen i divisionen, och med mindre än en månad kvar av grundserien ser det ut att kunna bli målfoto i den kampen.

Edmonton – Vegas 2–3 efter övertid

Svenskarna: Edmonton: Oscar Klefbom (en assist)

Med superstjärnan Connor McDavid sjuk fick Edmonton jobba i extrem uppförsbacke när Golden Knights i natt kom på besök och bjöd upp till toppmöte i Pacific. Alex Chiasson gav förvisso hemmalaget ledningen halvvägs genom första men det var Vegas som styrde spelet och bombarderade Mikko Koskinen mellan Oilers stolpar fram till den andra perioden.

En puck signerad Nicolas Roy slank förbi men annars höll finländaren tätt. Efter en mållös andra period kunde sedan Kailer Yamamoto återta ledningen för Edmonton i tredje men Vegas offensiv var inte färdiga de heller och en stund senare överrumplade Jonathan Marchessault hemmaförsvaret på en tekning i anfallszon för 2–2.

Match fick gå vidare till övertid varpå Marchessault återigen var framme. Vegasstjärnan krigade loss en puck och skickade över den till Shea Theodore som till slut satte matchavgörande 3–2. Därmed knep Golden Knights viktiga poäng och utökade avståndet till divisionstvåan Oilers. Vegas ligger nu i topp med tre poängs marginal.

Los Angeles – Colorado 3–1

Det var ett blekt Avs som gästade Los Angeles under natten. Colorado blev sönderskjutna både i första och andra perioden och inför tredje ledde Kings med 2–0. Ett litet hopp tändes i början på tredje när Pierre-Eduoard Bellmare drog en puck på mål som med en konstig studs letade sig förbi Jonathan Quick.

Målet gav lite liv till gästerna som fortsatte att jaga men aldrig kom närmare än så. Istället skulle Kings genombrottsman Alex Iafallo sätta spiken i kistan när han läckert gjorde bort Colordoförsvaret och lyfte pucken upp i nättaket för 3–1 i slutet av matchen.

Förlusten innebär att Colorado inte lyckas ta igen på divisionsettan St. Louis utan fortsatt ligger två poäng bakom.