NHL-svepet: Läckert mål av Bratt – svensk assistfest i Vancouver

(13056) kollage måndag

Publicerad: 7 mars 2020

Jesper Bratt fortsätter att ta kliv i NHL. I natt slog New Jersey-svensken med ett individuellt snyggt nummer när St. Louis Blues besegrades på hemmais. Dessutom stod fyra Vancouver-svenskar när Colorado besegrades. Det och mycket mer hittar ni i vårt svep från nattens matchen i världens bästa liga.

New Jersey Devils–St. Louis Blues 4–2

Svenskarna: New Jersey: Jesper Bratt (ett mål), Fredrik Claesson (en assist).

New Jersey Devils av alla lag stoppade St. Louis Blues mäktiga svit på åtta raka segrar. Och det var en viss svensk som drog i gång målskyttet i hemmamatchen. I mitten av den första perioden slog Jesper Bratt till med sitt 16:e mål för säsongen. En kontring där Bratt tog sig förbi sin back, bröt sig in på mål och pricksköt in 1–0. Klassmål av Bratt.

Efter oavgjort läge efter 20 minuter ryckte New Jersey till sig en 3–1-ledning i den andra perioden. Connor Carrick gjorde 3–1 med två minuter kvar efter passning från nye svenskbacken Fredrik Claesson, som därmed gjorde sin första poäng i klubben.

I den tredje perioden reducerade Jaden Schwartz, men Joey Anderson kunde sätta 4–2 i öppen kasse och segern därmed till New Jersey Devils. Pånyttfödde keepern Cory Schneider stoppade 31 skott för New Jersey.

Detroit Red Wings–Chicago Blackhawks 2–1

Svenskarna: Detroit: Gustav Lindström (en assist).

Först och främst säger vi grattis till 21-årige Detroitbacken backen Gustav Lindström, som nu har spräckt poängnollan i NHL. Lindström spelade fram till Robby Fabbris 2–0-slägga från blålinjen i powerplay i mitten av den andra perioden. Tidigare i perioden hade Tyler Bertuzzi gett Detroit ledningen.

I slutet av den andra perioden reducerade Patrick Kane för Chicago, men närmare än så kom aldrig Chicago i rivalmötet. En tung smäll för Chicago i jakten på en WIld Card-plats.

Jonathan Bernier gjorde en strong insats i Detroit-målet och hade 32 räddningar på kontot.

Chicago kom till spel utan skadade backlöftet Jesper Boqvist.

Winnipeg Jets–Vegas Golden Knights 4–0

Svenskarna: Inga svenska poäng i matchen.

Viktig seger för Winnipeg, som nu innehar den andra Wild Card-platsen i Western Conference.

Segern mot Vegas grundlades i den första perioden efter tre mål på 18 minuter. Och det var nordisk touch på målskyttet. Dansken Nikolaj Ehlers gjorde mål redan efter 32 sekunders spel.

Ett par minuter senare slog den finländske stjärnan Patrik Laine till i powerplay. En perfekt start på matchen för hemmalaget och innan den första perioden var över hade även Kyle Connor gjort 3–0.

En bit in i den andra perioden punkterade Mathieu Perreault tillställningen med sitt 4–0-mål i powerplay. Det blev inga fler mål i matchen.

Winnipeg-keepern Connor Hellebuyck stängde igen totalt (29 räddningar), keeperns sjätte hållna nolla den här säsongen.

Calgary Flames–Arizona Coyotes 3–2

Svenskarna: Calgary: Mikael Backlund (ett mål). Arizona: Carl Söderberg (ett mål), Oliver Ekman-Larsson (en assist).

Busen- och poänggöraren Matthew Tkachuck låg bakom Calgarys seger hemma mot Arizona. Forwarden stod för tre assist i 3–2-segern.

Men det var en svensk som gjorde det avgörande målet. I början av den andra perioden gjorde Mikael Backlund 3–1 till Calgary. Ett distinkt skott högt bakom Arizona-keepern Darcy Kuemper.

Visserligen reducerade Carl Söderberg Calgarys ledning på en retur, men närmare än så kom aldrig gästerna en poäng.

Viktig seger för Calgary, som fortsätter att ha greppen om en plats i Stanley Cup-slutspelet.

Anaheim Ducks–Toronto Maple Leafs 2–0

Svenskarna: Toronto: William Nylander (ett mål).

Tung smäll för Toronto, som behöver förbättra sitt slutspelsläge för att inte riskera att missa Stanley Cup-festen, som drar i gång om en månad.

Anaheim tog ledningen i början av matchen genom Carter Rowney, som satte hemmalaget i förarsätet.

1–0 stod sig till mitten av den tredje perioden då Adam Henrique utökade ledningen för Anaheim. Med tre minuter kvar av matchen slog William Nylander till med sitt 30:e mål för säsongen. Då hade Toronto tagit ut målvakten. Nylander bröt pucken vid offensiv blålinje och hittade sedan en lucka mellan benen på Anaheim-keepern på Ryan Miller.

Men fler mål än Nylanders fullträff gjorde aldrig Toronto i den här matchen.

Anaheim-målvakten John Gibson stod för 26 räddningar (höll nollan) innan han fick kasta in handduken i mitten den tredje perioden på grund av skada.

Vancouver Canucks–Colorado Avalanche 6–3

Svenskarna: Vancouver: Alexander Edler (en assist), Elias Pettersson (en assist), Oscar Fantenberg (en assist), Loui Eriksson (en assist). Colorado: Gabriel Landeskog (ett mål och en assist).

Totalt producerades det sex svenska poäng i svenskmötet i Kanada. Flest poäng gjorde Coloradokaptenen Gabriel Landeskog, som både blev målskytt och spelade fram till ett. Men det räckte inte till några poäng.

För det var svenskarna i Vancouver som fick jubla efter matchen. Svenskarna gjorde inga mål i Vancouver,  men fyra lirare noterades ändå i poängprotokollet: Elias Pettersson, Alexander Edler, Oscar Fantenberg och Loui Eriksson – alla med varsin assist.

Vancouver, som bröt en fyra matcher lång förlustsvit, avgjorde matchen mot slutet av den tredje perioden då Zack MacEwen (andra mål i matchen) och Tanner Pearson (öppet mål) båda gjorde mål.

Viktig seger för Vancouver, som för tillfället innehar den första Wild Card-platsen i Western Conference.