HockeyNews
PLUS

Ikväll startar finalen – så betygsätter vi finallagen

(12799) Halmstad / Väsby
Bildbyrån / Stay-Live Hudiksvall

Publicerad: 25 februari 2020

FacebookXWhatsApp

Ikväll drabbar de två överraskningslagen Halmstad Hammers och Väsby samman i den första av maximalt tre finalmatcher. Inför dramat betygsätter HockeyNews krönikör Mikael Mjörnberg de två kombattanterna i ett försök att utröna deras styrkor och svagheter.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Målvakter
Halmstad: 4
Väsby: 4

Här går det förstås inte att skilja lagen åt. Anton Malmborg har fått ett stort genombrott i Halmstad-kassen, men Jacob Crespin har varit i stort sett lika bra när han fått chansen att spela. I Väsby har Edvin Olofsson varit oerhört trygg som etta, men Linus Ryttar höll nollan fyra gånger på sju starter i Allettan. Tränarna har minst sagt lyxproblem. Båda lagen kan känna sig oerhört trygga på målvaktssidan.

Backar
Halmstad: 3
Väsby: 4

Halmstad har en trygg och stabil backsida, men utan de där riktiga stjärnorna. De har gjort ett bra jobb i ett lag som, som helhet spelat ett väldigt bra försvarsspel. Offensivt har Alexander Andersson gjort det väldigt bra sedan han anslöt från Vimmerby. Väsby å sin sida kan ståta med en oerhört solid backsida där lille stenhårde Oliver Horrsell går från klarhet till klarhet och där det finns ett flertal rutinerade pjäser att luta sig mot.

Forwards
Halmstad: 3
Väsby: 4

Sebastian Åkesson och Martin Pärna har fått dra ett tungt lass för Halmstad den här säsongen. De är spetsen som måste bära laget om det ska bli en framgångsrik finalserie. I övrigt är det flera vattenbärare som dragit sitt strå till stacken i produktionen under säsongens gång och hemvävda forwards som Victor Gagic och Melker Iversen har varit av stor vikt. I Väsby dräller det av offensiv spetskompetens. Stockholmarna har en häftig förstakedja med Johannes Nilsson, Christoffer Gozzi och Elliot Lorraine, men bakom dem finns material till åtminstone ytterligare två producerande enheter. Det kallas bredd.


Tränare
Halmstad: 4
Väsby: 4

Här kan det vid en ytlig anblick framstå som kontraster. Där Fredrik Johansson i Halmstad är den gladlynte glädjespridaren och där Viktor Tuurala kan framstå som väldigt seriös och småbutter. Men faktum är att det finns en hel del glimt under den där småbuttra ytan och den seriösa sidan finns även under Fredrik Johanssons glädjesprut. Vad de båda tränarna dessutom har gemensamt är att de fått förtroendet att jobba under ett flertal säsonger i rad med sina lag och de har gjort ett riktigt styvt jobb för att ta dem hit.

LÄS MER: Nycklarna som kommer avgöra finalen

Powerplay
Halmstad: 3
Väsby: 4

Halmstads powerplay har gått lite upp och ner under säsongen. De har haft perioder då de producerat bra, men också fastnat i faser där det varit svårt att rent av etablera i offensiv zon. Där har Väsby lite mer tyngd i och med sin offensiva bredd. Nu har stockholmarna förvisso inte presterat på topp i den här spelformen hela säsongen ändå, men i Allettan började det ändå se bättre och bättre ut.

Boxplay
Halmstad: 3
Väsby: 5

Hammers är helt okej i numerärt underläge, men bör nog ändå passa sig för att hamna i utvisningsbåset mot sylvassa Väsby. Tittar man på Väsbys boxplay går det inte annat än att bli ruggigt imponerad. Laget hade 93,22% i boxplay i Allettan och släppte bara in fyra mål på 59 tillfällen. Det är ruggigt.

Publik
Halmstad: 5
Väsby: 3

Hockeyfebern är tillbaka i Halmstad. Vid ett flertal gratismatcher under säsongen har de varit uppe och snuddat vid publiksiffror på 4000 personer och i den avgörande fighten hemma mot KRIF i Allettan löste 3010 personer entré för att stötta sitt lag. Intresset kring kvällens första finalmatch är hysteriskt och allt annat än lapp på luckan i Valhall vore förvånande. Väsby lockar bra med publik till gamla Vilundahallen för att vara ett Stockholmslag, men i jämförelse med Halmstad står sig Allettan-snittet om 690 åskådare synnerligen slätt.

Totalt
Halmstad: 25
Väsby: 28

Allt som allt ter sig Väsbys lag som aningen vassare än Halmstads. Men den moral Halmstad har visat under säsongen och den gruppkemi som utkristalliserat sig visar sig så klart inte i den här typen av sammanställning. Det kommer bli en synnerligen jämn batalj.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här  

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)