HA-svepet: "Målvaktstavla, styrkebesked och straffspecialisten slog till"

(12092) HA-svepet
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 17 januari 2020

Toppmöte i Umeå som slutade med utskåpning, straffspecialisten i Västervik slog till igen, det bjöds på en rejäl målvaktstavla och hyllning av en AIK-ikon.
Det hände en hel del i fredagens Hockeyallsvenska matcher och här summerar HockeyNews.se:s Alexander Nilsson kvällens matcher.

HockeyAllsvenskan presenteras av:

UNIBET - ligans huvudpartner

IF Björklöven–Timrå IK 7–2 (2–2, 1–0, 4–0)

Mål, IFB: Sebastian Selin 2, Emil Lundberg, Kristoffer Söder, Alex Hutchings, Fredric Andersson, Tyler Vesel
Mål, TIK: Jonathan Dahlén 2

Fredagens hetaste match på förhand var serieledarna mot tabelltrean och det blev också en underhållande match. Timrå hade tidigt ett öppet mål för Erik Walli Walterholm som dock inte fick träff på pucken, men det var annars ett massivt övertag för hemmalaget. Med hjälp av hög forecheck, och en del slarv i passningsspelet från Timrå, fick de gång på gång rejäl press i offensiv zon och i en snabb omställning kom också ledningsmålet när Emil Lundberg styrde in en passning från Fredric Weigel. Löven gick också upp till 2–9 när Kristoffer Söder pangade upp en puck i krysset. Timrå hittade dock energi och det var lika på två efter 20 minuter efter att Jonathan Dahlén slagit till två gånger om.

I andra perioden kunde Sebastian Selin snappa upp en målvaktsretur för att raka in 3–2 och Umeålaget var tillbaka i förarsätet. Men Timrå kom tillbaka och kvitterade, trodde alla. Filip Westerlund skickade iväg ett skott som styrdes in av Björklövenbacken Oliver Larsen styrde in i eget mål. Något mål blev det däremot inte då det dömdes bort efter videogranskning då Walli Walterholm bedömts störa Joe Cannata tillräckligt för att förhindra denne att rädda pucken. Sebastian Selin kunde i tredje perioden utnyttja ett misstag i Timråförsvaret när han stänkte in 4–2 och sitt andra mål i matchen och fjärde mot Timrå denna säsong. Innan matchen var slut hade Björklöven gjort två mål till, Jakob Ragnarsson ådragit sig ett matchstraff för knätackling och Alexander Hellström bråkat med Jeremy Boyce vilket ledde till att de två också fick gå och duscha innan matchen var över. Björklövens nionde raka trepoängare och ett rejält styrkebesked.

Kristianstads IK–Almtuna IS 2–3 (0–0, 1–0, 1–3)

Mål, KIK: Daniel Andersson, Kalle Mikitinac
Mål, AIS: Tony Mårtensson, Hampus Harlestam, Villiam Haag

Kristianstad tog ledningen sent i den andra perioden när Daniel Andersson hittade rätt i numerärt överläge i en tät och jämn match. Då kom Almtuna med ett svar som hette duga i inledning av tredje perioden. Inom loppet av 29 sekunder kunde Tony Mårtensson och Hampus Harlestam göra varsitt mål för att vända på steken och sätta Almtuna i ledning. Villiam Haag, som spelat fram till Harlestams 2–1, såg sedan till att göra 3–1 sju minuter senare för att ge Uppsalalaget en tvåmålsledning. Kristianstads Kalle Mikitinac såg till att skapa nerv i matchen när han reducerade när dryga minuten återstod av matchen.

Närmare än så kom dock inte Kristianstad en poäng denna kväll i den ack så viktiga sexpoängsmatchen. Inför match skiljde det bara två poäng mellan lagen där Almtuna var på rätt sida kvalseriestrecket, ett försprång som nu ökade till fem poäng i och med kvällens seger.

AIK–Södertälje SK 1–3 (0–2, 1–0, 0–1)

Mål, AIK: Jacob Dahlström
Mål, SSK: Nick Olesen 2, Ludwig Blomstrand

På Hovet hyllades Ulf "Lill-Pröjsarn" Nilsson inför matchen när hans tröja med nummer 22 hissades upp i taket på arenan, som för dagen var mer fylld än vad som varit vanligt denna säsong. Någon effekt av hyllningarna verkar hemmalaget däremot inte fått utan det var Södertälje som sprang ifrån till en 2–0-ledning i den första perioden efter att en av seriens absolut bästa och hetaste duo i Ludwig Blomstrand och Nick Olesen varsin gång överlistad Mika Järvinen i AIK-målet. Givetvis spelade fram varandra och samlade in två poäng vardera på två mål. Jacob Dahlströms reducering drygt fem minuter in i andra perioden såg dock till att AIK kunde bita sig kvar i matchen och de slet för att åstadkomma en kvittering.

Med dryga minuter kvar att spela tog de också ut målvakten Järvinen för en extra utespelare. Det fick i samma veva chansen i numerärt överläge, men ligans sämsta powerplay fick det inte att stämma den här gången heller utan hade svårt att att ens komma in i offensiv zon med kontroll på pucken. Istället kunde Nick Olesen göra 3–1 i tom bur efter en situation där AIK:arna velat ha ytterligare en SSK-utvisning när Leufwenius gått omkull i en närkamp med Måns Lindbäck.

Västerviks IK–Mora IK 3–2 (1–0, 1–2, 0–0, 0–0, 1–0) efter straffar

Mål, VIK: Marcus Westfält, Oskar Drugge, Ken Jäger (avgörande straff)
Mål, MIK: Johan Persson, Kalle Valtola

Det var en svängig tillställning i Västervik denna fredagskväll. Hemmalaget tog ledningen genom Marcus Westfält när tre minuter återstod av första perioden men fick snabbt se ledningen kvitterad när Johan Persson stötte in sitt 21:a mål för säsongen tidigt i andra perioden. Med fyra och en halv minut kvar av perioden återtog Västervik ledningen när Oscar Drugge gjorde sitt andra mål för säsongen, men det var ett mål som inte är många andra likt. Från egen zon pangade backen iväg pucken som smet in bakom Olof Lindbom i Moramålet som fick kapitulera. Kalle Valtola såg däremot till att kvittera innan perioden var över.

Valtolas mål tog matchen till förlängning, där det inte blev några mål. Istället kunde Ken Jäger, för andra gången denna vecka, se till att skjuta två poäng till Västervik efter att han gjort mål två gånger om i straffläggningen.

Tingsryds AIF–Modo Hockey 0–3 (0–0, 0–1, 0–2)

Mål, Modo: Adam Tambellini 2, Kalle Jellvert

I Tingsryd var det länge målsnålt och de mål som gjordes i Nelson Garden arena gjorde av gästerna från Örnsköldsvik. Adam Tambellini hittade rätt i numerärt överläge med ett skott från sin position högst upp vid blålinjen i Modoformationen drygt tre minuter in i andra perioden. Tambellinis mål var också det enda som gjordes i matchen under de 58 första minuterna. Då slog nämligen Kalle Jellvert till och punkterade matchen i Modos favör när han gjorde sitt nionde mål för säsongen och minuten senare kunde Tambellini fastställa slutresultatet till 3–0 när han la in pucken i ett tomt Tingsrydsmål. Tre nya poäng för Modo som nu har elva poäng ned till tredjeplacerade Timrå och det ser allt mer ut som att det blir en kokande hockeyallsvensk final mellan rivalerna Modo och Björklöven.

I Tingsryd debuterade Elmer Söderblom som anslöt från Frölunda tidigare i veckan. Om namnet låter bekant så är det dels för att för att hans äldre bror Arvid vaktar målet i Tingsryd och Elmer var också med och vann U18 VM-guld i våras.