HockeyNews
PLUS

Flytten från KHL till Färjestad var rätt melodi för Mozik

(11481) Vojtech Mozik/Färjestad
Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Publicerad: 15 december 2019

FacebookXWhatsApp

Vojtech Mozik bytte KHL mot SHL och Färjestad.

Det har blivit ett lyft för honom som hockeyspelare.

Tre Kronor möter Tjeckien i Channel One Cup på söndagen och för Vojtech Mozik blir det att ställas mot sina nya lagkamrater från Färjestad Linus Johansson och Gustav Rydahl.


Mozik är tillbaka i det tjeckiska landslaget och det är mycket tack vare den positiva utvecklingen han har fått i Färjestad under hösten i SHL.


– Jag har tagit steg framåt i Sverige och känner mig mycket bättre nu än i Ryssland, där jag gjorde en hel del poäng. I Sverige har jag inte gjort lika mycket, men jag spelar en bättre hockey, så kanske kan jag visa det, säger Mozik till det tjeckiska hockeyförbundets hemsida .


Den snart 27-årige backen gjorde 25 poäng (5 mål, 20 assist) på 57 matcher för KHL-laget Vitjaz Podolsk förra säsongen och när Färjestad behövde ersätta backstjärnor som Mikael Wikstrand och Jesse Virtanen föll valet på Mozik, som själv blev rekommenderad att välja Färjestad efter att ha pratat med de tidigare tjeckiska FBK-spelarna Martin Sevc och Milan Gulas.


LÄS MERFärjestad värvar landslagsback: ”Han kommer att leverera”


Det gick rätt trögt för tjecken till en början i Färjestad, men formen är på uppåtgående och nyligen spräckte han sin målnolla i 4–1-segern i SHL mot Frölunda.

Mozik betonar att det är mycket skridskoåkning i SHL och han är inte förvånad att det är så många svenska lirare som tar klivet vidare till NHL varje säsong.


Färjestads tjeckiske landslagsback Vojtech Mozik har vant sig vid spelet i SHL och har blivit bättre och bättre. Foto: Bildbyrån.


Han anser till och med att det går att likna SHL vid NHL.


– Förmodligen ja ... Jag tror att detta är en av de tuffaste ligorna jag någonsin har spelat i. Det är fruktansvärt mycket skridskoåkning, det är väldigt tufft. Det var definitivt inte ett steg tillbaka för mig (från KHL).


Votjech Mozik har gjort sju NHL-matcher med New Jersey och nästan två säsonger i AHL med Albany förutom två säsonger i KHL.


LÄS MERRedo för Tre Kronor – och det växande NHL-intresset


Nu börjar han bli mer och mer bekväm med spelet i Färjestad.


– Det är verkligen väldigt annorlunda mot Ryssland. Där passar man pucken mer. I Sverige är det mer skridskoåkning och ett snabbare spel. Omställningen var inte lätt och när de värvade mig ville de säkert att jag skulle göra fler poäng. Det har tagit lite tid, men jag har vant mig vid spelet nu och de senaste matcherna har det vänt och det går mycket bättre.

LÄS MER: KRÖNIKA: Daniel Brodin har bestämt sig - ska till VM"

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)