Luleåtalangen hyllar kaptenens inflytande: "Riktigt bra"


6 november 2019
SUNDSVALL. Lucas Ramberg har haft ett händelserikt halvår. Träningsläger i Los Angeles, SHL-debut och nu väntar debut i Småkronorna.
Luleåtalangen är nöjd med hur sommaren och hösten varit – och hyllar Luleåkaptenen Erik Gustafsson som förebild.
– Man lär sig extremt mycket av de äldre spelarna och framförallt Erik Gustafsson som är en riktigt bra kapten som visar vägen tycker jag, säger Ramberg till HockeyNews.se.

När Luleå Hockey:s A-lag drogs med skadebekymmer på backsidan under säsongsinledningen öppnades en plats upp för Lucas Ramberg.

Första gången han fanns med i en SHL-laguppställning blev det inte en sekunds speltid mot Växjö innan han i match nummer två, mot Örebro, tre dagar senare fick fyra minuter och 56 sekunders speltid.

Minuter han drömt om på vägen upp genom först Västerås IK:s organisation innan det blev en flytt norrut för spel i Luleå och deras juniorlag inför förra säsongen.

– Det var fantastiskt kul, det var lite skador och sådär i A-laget så då fick man chansen och jag lärde mig väldigt mycket av att vara med. Man lär sig extremt mycket av de äldre spelarna och framförallt Erik Gustafsson som är en riktigt bra kapten som visar vägen tycker jag, säger Ramberg.

Vad är det som gör honom till en bra kapten?

– Han spelar med pondus, en riktigt bra tvåvägsback som är bra i alla lägen så det är en riktig förebild.

Vad är du själv för typ av back?

– Jag är nog en tvåvägsback som kan spela i alla situationer men min styrka ligger i det defensiva spelet, även om jag kan bidra offensivt. 

Några fler minuter i SHL har det inte blivit än för Ramberg, som efter Örebromatchen även fanns med på bänken i matchen mot HV71.

Istället har det blivit spel med J20-laget där det blivit åtta poäng på 17 matcher, två poäng mer än vad han gjorde på 18 matcher i samma lag under förra säsongen.

En stor del bakom det är erfarenheten han fick under början av säsongen.

– Jag har fått en väldigt bra start i J20 och jag fick vara med från start i A-laget där jag fick några veckor där jag lärde mig mycket, det var en bra start på säsongen. Det bygger självförtroendet innan man kommer ned i J20 och får mycket speltid där, säger han.

Inför säsongen åkte Ramberg över Atlanten för ett träningsläger i Los Angeles under en veckas tid tillsammans med andra klienter hos CAA Sports, ett läger lett av Jim Hughes, pappa till jättetalangerna Jack, Quinn och Luke Hughes där de två förstnämnda gått som etta respektive sjua i NHL Draften.

– Det var riktigt bra. Det var mycket skills, skridskoåkning och klubbteknik, mycket fokus på det individuella, berättar Ramberg.

LÄS MER: Tidigare SHL-profilen utbildar talangerna: "Väldigt ambitiösa"

Efter sju landskamper med U17-landslaget under förra säsongen är Ramberg nu på plats med Småkronorna för en femnationsturnering i Sundsvall, hans första framträdande i U18-landslaget efter att han inte varit med i den trupp som åkte till Hlinka Gretzky Cup i augusti.

Totalt väntar åtta ispass och fyra matcher för Ramberg och resten av laget.

– Det är intensivt, det gäller bara att man försöker vara förberedd varje dag och varje ispass och göra sitt bästa så ska det nog gå bra, säger Ramberg.