HockeyNews
PLUS

Lista: NHL-svenskarna som kan spela VM

Hallam Gustavsson Silfverberg Karlsson Backlund
Foto: Bildbyrån

Publicerad: 20 april 2024

FacebookXWhatsApp

Förbundskapten Sam Hallam kan få ihop det bästa Tre Kronor vi sett sedan VM-guldet i Köpenhamn 2018.
Hockeynews har sammanställt listan över de tillgängliga NHL-spelarna inför VM i Tjeckien som drar igång den 10 maj.

Detroit
Back: Simon Edvinsson
Forward: Lucas Raymond
Kommentar: 22-årige högerskytten Raymond VM-debuterade förra våren och var assisterande lagkapten. I NHL har han precis satt ett nytt personligt mål- och poängrekord (31 mål, 72 poäng). Men hans rookiekontrakt löper ut, vilket kan vara ett hinder för VM-spel.
Edvinsson avslutade säsongen i NHL, men har tillbringat större delen av säsongen i farmarlaget Grand Rapids där även VM-meriterade Jonatan Berggren finns. Berggren har dock utgående kontrakt och har hoppat mellan AHL och NHL.

Pittsburgh
Backar: Erik Karlsson, Marcus Pettersson
Forwards: Emil Bemström, Rickard Rakell
Kommentar: Superbacken Erik Karlsson, 33, har inte spelat i Tre Kronor sedan World Cup 2016 och det har gått tolv år sedan han spelade VM. Säger sig vara sugen på VM. Det är även Pettersson. Rakell har haft axelproblem. Visade i VM 2018 vilken tillgång han är i Tre Kronor. Bemström har ett utgående kontrakt, men det har inte stoppat honom från VM-spel förut.

Philadelphia
Målvakt: Samuel Ersson
Kommentar: Den Falu-fostrade ex-brynäsaren Ersson har varit förstemålvakt i Flyers i NHL där han spelade 51 matcher. Är enligt uppgift sugen på VM-spel om han skulle få frågan.

Buffalo
Back: Rasmus Dahlin VM-klar
Forward: Victor Olofsson
Kommentar: Stjärnbacken Dahlin var den första NHL-svensken att meddela att han tackat ja till VM och kommer laddad. Den 24-årige före detta Frölundaspelaren VM-debuterade i Tammerfors 2022. Satte nytt personligt målrekord i NHL genom att damma in 20 puckar.
Olofsson, 28, har haft en tuff säsong och har utgående kontrakt.

New Jersey
Forwards: Jesper Bratt, Alexander Holtz
Kommentar: Jesper Bratt hade varit en riktig drömspelare för Hallam efter att ha gjort 83 poäng på 82 NHL-matcher, men en skada sätter stopp. Holtz, 22, har gjort sin första hela NHL-säsong och gjorde 16 mål på 82 matcher. Ex-djurgårdaren skulle nog inte ha nåt emot att återförenas med San Joses William Eklund i Tre Kronors VM-lag…

Ottawa
Målvakt: Anton Forsberg
Back: Erik Brännström
Kommentar: 31-årige Forsberg lämnade Modo redan 2014 och har tillbringat tio år i Nordamerika. Men aldrig spelat i Tre Kronor eller VM. Har varit tvåa bakom Joonas Korpisalo i Senators.
Förre HV71-backen Erik Brännström har ett utgående kontrakt.

Montreal
Kommentar: Ingen svensk i NHL I farmarlaget Laval spelar Lias Andersson och gör en hel del poäng, men han har utgående kontrakt. Emil Heineman, 22, har ett år kvar på sitt kontrakt med Canadiens och har varit uppe i några NHL-matcher. Skulle kunna vara en rollspelare i ett VM-lag.

Columbus
Back: Adam Boqvist
Forward: Alexander Nylander
Kommentar: Boqvist har varit skadad och har inte spelat sedan den 15 mars. Nylander har ett utgående kontrakt.

St Louis
Kommentar: Ende svensken i Blues, forwarden Oskar Sundqvist, är långtidsskadad.

Minnesota
Målvakt: Filip Gustavsson
Back: Jonas Brodin
Forwards: Joel Eriksson Ek, Marcus Johansson, Liam Öhgren
Kommentar: Minnesota har precis som Pittsburgh några riktiga diamanter för Tre Kronor. Förre Luleåmålvakten Filip Gustavsson är etta och startade i 45 matcher. Tänkbar förstekeeper i VM-laget.
Sedan är det en skön skara ex-Färjestadsspelare i Wild. Brodin var med och vann VM-guld 2017. Joel Eriksson Ek är en möjlig förstecenter i VM. Han känner sig hel och frisk och "kanske åker och spelar VM", enligt Värmlands Folkblad.
Marcus Johansson, 33, har inte spelat i Tre Kronor sedan i OS 2014, men har spelat över 900 NHL-matcher. Och Öhgren har precis debuterat i NHL efter SM-slutspelet med FBK.

Calgary
Målvakt: Jacob Markström
Backar: Rasmus Andersson, Oliver Kylington
Forward: Mikael Backlund
Kommentar: Markström har tackat nej, vilket Hockeynews har berättat. Malmö-skolade Rasmus Andersson, 27, kommer inte heller att spela VM då han ska bli pappa inom kort.
Oliver Kylington har utgående kontrakt.
Lagkaptenen Mikael Backlund, 35, var med och vann VM-guld 2018, men har inte spelat i Tre Kronor sedan dess. Vore förstås enormt värdefull. "Mickis" har störts av en skada, men överväger VM-spel.

Seattle
Back: Adam Larsson
Forward: André Burakovsky VM-klar
Kommentar: Skellefteå-sonen Adam Larsson, 31, är assisterande lagkapten i Seattle precis som han var i Edmonton. Brukar vara sugen på Tre Kronor och var med i Finland 2022. En klippa i defensiven.
Dubble Stanley Cup-mästaren André Burakovsky, 29, har tackat ja och ska spela VM för första gången på åtta år.

Arizona
Kommentar: Förre Brynäs-backen Victor Söderström har varit i farmarlaget Tucson och har utgående kontrakt.

Anaheim
Backar: William Lagesson, Gustav Lindström
Forwards: Leo Carlsson, Isac Lundeström, Jakob Silfverberg
Kommentar: Backarna Lagesson och Lindström och centern Lundeström har utgående kontrakt i NHL och behöver sannolikt se över den situationen. Men förra årets VM-duo, Leo Carlsson och Jakob Silfverberg, är tillgängliga.
Silfverberg har precis berättat att han lämnar Anaheim för spel i Brynäs nästa säsong.

Chicago
Målvakt: Arvid Söderblom
Kommentar: 24-årige Söderblom från Hovås har startat 32 NHL-matcher i Blackhawks den här säsongen och varit reserv till tjecken Petr Mrazek.

San Jose
Forwards: William Eklund, Fabian Zetterlund
Kommentar: Blytung säsong för Sharks i NHL där man var det sämsta laget sedan 1994. Zetterlund gjorde ändå imponerande 24 mål för San Jose och fick ihop 44 poäng. Han spelade VM förra våren.
Eklund gjorde 45 poäng (16 mål) och var näst bästa poänggörare efter Mikael Granlund och låter sugen på att få göra VM-debut med Tre Kronor.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)

Följ ämnen i artikeln