Ågren: "Vi har den här gnistan i år som vi kanske inte hade ifjol"


26 juni 2021

LIDINGÖ. För första gången på tre år är barndomsvännerna från Oskarshamn, Manuel Ågren och Filiph Engsund, återförenade – nu i Djurgården.

Stockholmsklubben är ute efter revansch och den känslan är stark i laget.

– Vi har den här gnistan i år som vi kanske inte hade ifjol, säger Ågren till HockeyNews.se som hälsat Engsund välkommen till huvudstaden.Oskarshamnscentern Filiph Engsund, 27, är ett av Djurgårdens nyförvärv på forwardssidan. När sportchefen Joakim Eriksson hörde av sig behövde han inte fundera så lång tid.


I Djurgården fanns redan nära vännen Manuel Ågren, 27.


– Jag såg en chans att få en bra karriär här så det var mest det. Men det var ett stort plus att ”Manne” spelar här. Det gjorde valet ännu enklare, säger Engsund till HockeyNews.se.


– Jag vet att det är en bra klubb att spela i. De vill någonting med hockeyn, och det vill jag också. Ett vinnande lag och jag vill vara med på resan mot det.


Manuel Ågren har haft mycket gott att säga om Djurgården och livet i Stockholm.


– Han trivs jättebra här har han berättat. Det är en fin miljö att bo i och en fin klubb att spela i. En bra organisation. Det är väl mest det. Och att de här Bosö-lägrena är jävligt jobbiga bara… Det har jag dragit mig lite för, men nu är det snart säsong, säger Filiph Engsund med ett brett leende.


Filiph Engsund har gjort 32 poäng (15 mål, 17 assist) på sina två SHL-säsonger i IKO. Nu är han klar för Djurgården. Foto: Bildbyrån.


Finns det några smidiga försäsongsträningar i någon klubb?


– Näh! Alla har sina grejer. Det finns egentligen inte det. Allt är tufft.


LÄS MEREkonomiskt bakslag för Djurgården – men hoppfullt inför nästa säsong


Manuel Ågren och Filiph Engsund lärde känna varandra genom hockeyn i IK Oskarshamn. Ågren är uppväxt lite utanför den småländska kuststaden medan Engsund, och hans tvillingbror Oscar, som spelar i Luleå, bodde inne i staden.


Efter att ha resonerat lite kommer de fram till att de lärde känna varandra i IKO:s U13-lag.


– Och i och med att vi började spela med varandra började vi umgås privat också. Från 12-13 år, säger Filiph Engsund.


– Vi spelade med varandra hela tiden tills vi splittrades, säger Ågren.


Från junioråldern har de varit ute och spelat i olika klubbar, men de har också spelat allsvensk hockey ihop i Oskarshamn.


– Vi har känt varandra sedan 12-13-årsåldern och nu är man ganska gammal… säger 27-årige Engsund.


– Vi umgicks nästan bara med varandra. ”Ogge” (Filiphs tvillingbror Oscar) och några till som vi spelade hockey med. Vi är fortfarande bästa vänner i den gruppen.


Och ni spelade i samma kedja som små?


– Ja, och vi gjorde mycket poäng på den tiden. Helvete! Det bara sprutade in, säger Filiph Engsund.


Ågren fyller i:


– Ja, det gjorde vi. Som fan!


De brister ut i gapskratt inne på Bosöns träningsanläggning.


– Men det var då, säger Engsund


Ni var fruktade i hela hockey-Småland?


– Ja, kanske.


Efter en säsong utan publik under coronapandemin är det många i SHL som hoppas på att publiken ska få återvända i stor utsträckning från starten i september.


Spelarna är extra laddade inför den möjligheten.


– Jag tycker det. Nu ser man det positivt när man äntligen kan se på fotboll och man börjar se ett ljus i tunneln, att det finns någonting, att det kommer att bli som vanligt igen. Och det är jävligt skönt. Det ger lite extra energi, säger Manuel Ågren.


Filiph Engsund, Oskarshamn, och Manuel Ågren, Djurgården, i en närkamp när lagen möttes förra säsongen. Foto: Bildbyrån.


Han har fått den feedbacken från Djurgårdens supportrar.


– Vi hade ringdagar nyligen, och snackade med supportrarna, och de var skittaggade också på att komma till Hovet. De ville verkligen komma och man blir taggad om de vill det och om vi vill ha dem där. Jag tror det kan bli en bra kombo, alltså, om vi får till det. Sedan får vi se hur bra det går. Men det kommer att göra en hel del.


Stämningen på Hovet är något många kan relatera till och längtar efter.


Nykomlingen i sammanhanget, Filiph Engsund har under några månader kommit bra in i Djurgården.


– Nu har vi inte träffat huvudcoachen (Barry Smith) än. Det ska bli spännande att se vad han har för spelsätt. Jag tycker att gruppen vi har här nu har blivit sammansvetsad under fysträningarna. Jag tycker att alla biter i och kör och jag tror alla kommer att göra det under säsongen. Det ska bli spännande. Jag tror alla har en liten revanschlusta från förra året också. Alla vill visa att man kan bättre. Jag ser positivt på säsongen, säger Engsund.


Han har fått en klar roll som defensiv center:


– Det har jag fått, sedan är allt öppet. Jag blev hitvärvad för att vara lite mer defensiv och ha ett stort ansvar där. Det ser jag positivt på och det vill jag göra. Jag vill vara en sådan man kan lita på och ska försöka göra den rollen så gott jag kan.


Tidigare har centrar som Linus Johansson och Sebastian Strandberg utvecklats och tagit stora kliv i Djurgården under Joakim Eriksson som sportchef och med Robert Ohlsson som coach.


– Man kan ta alla vägar, allt är up for grabs, men där är i alla fall min start och den ska jag göra bra har jag tänkt.


Manuel Ågren ska nu dra igång sin fjärde säsong i Djurgården och han är snabb med sin självkritik efter förra året då han gjorde 15 poäng (8 + 7) och laget slutade tia i grundserien för att sedan slås ut direkt i SM-åttondelen mot Frölunda.


– Jag hade väl en lite mindre bra säsong förra året. Så jag är revanschsugen, som alla andra är, säger Ågren.


Manuel Ågren har gjort 34 poäng (17 mål, 17 assist) på 97 SHL-matcher i Djurgården. Foto: Mattias Ek.


– Laget hade också tänkt sig något mer än det. Sedan gjorde jag ett bra slut och i slutspelet tyckte jag att jag var ganska bra i och spelade bra. Men vi har den här gnistan i år som vi kanske inte hade ifjol. Vi har tränat otroligt mycket ihop också nu under sommaren. Vi har umgåtts hela dagarna och tränat ihop och känner varandra bra. Jag tror att vi har kommit längre nu än förra året. Eller det har vi definitivt gjort.


LÄS MERGragnani klar för Djurgården – här är datumet då han ansluter


Djurgården har haft fler gemensamma samlingar för träning på Lidingö och däremellan har besöken på gymmet på Hovet varit många.


– Ja, det gör mycket. När man tränar ihop får man pusha varandra och ibland får man pusha någon som har en dålig dag och ibland har jag en dålig dag och då får man pusha mig. Man hjälps åt att ta sig framåt och det är bra, säger Manuel Ågren.


Vad har ni satt upp för mål kommande säsong?


– Vi har pratat lite om det, men än så länge håller vi det för oss själva, hehe.