HockeyNews
PLUS

Backstjärnan om återkomsten till Rögle, tiden i Nordamerika och Seider

(21444) Eric Gelinas
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 2 december 2021

FacebookXWhatsApp

TIMRÅ. Éric Gélinas ville ha hockeyglädjen i sitt liv tillbaka.
Då bröt han med NHL-organisationen Carolina och återvände till Rögle.
– Det var största anledningen till att jag kom tillbaka. Det är en fantastisk plats att spela på, ett grymt lag och en bra grupp och alla ingredienser för att man ska vara lycklig finns här, säger han till HockeyNews.se.


Efter två och ett halvt starkt år i Ängelholm med Rögle ville Éric Gélinas ge NHL-drömmen en ny chans, efter att han tidigare under karriären gjort 189 matcher i ligan.

Valet av klubb föll på Carolina Hurricanes och han tyckte själv att träningslägret gick bra, men det blev ändå spel i AHL och efter nio matcher med Chicago Wolves tog han beslutet att lämna Nordamerika för Ängelholm igen.

Bara ett par dagar efter att han landat gjorde han comeback i Rögletröjan när man ställdes mot Timrå på bortaplan.

I comebacken blev det närmare 20 minuters speltid för kanadensaren.

– Det var inte det resultat vi ville ha men personligen tyckte jag att det kändes rätt bra där ute, trots tidsomställningen och sömnbristen, så det var inte optimalt men överlag så var det helt okej. Vi skapade tillräckligt för att vinna men jag tycker att vi gav dem för mycket och de tog tillvara på det. Så om vi kan fila på några små detaljer så kommer det bli bättre, säger Gélinas till HockeyNews.se.

När han blickar tillbaka på hösten i Carolinas organisation har han svårt att hitta en specifik detalj som gjorde att det inte fungerade och slog väl ut för den nu 30-årige backen.

– Det är tufft att säga. Förutsättningarna och förhållandena skiftar snabbt där borta, det är en stor industri, men det är svårt att peka ut något specifikt. Jag tycker att jag hade en bra camp innan jag missade någon vecka på grund av en krånglande ljumske och sedan spelade jag inte min bästa hockey heller, men efter att ha tänkt på det en hel del kände jag att återvända hit är det bästa för mig, säger han.

Hur tufft var det att ge upp NHL-drömmen?

– Det var därför det var ett så pass tufft beslut att ta, för jag hade jobbat så hårt för att försöka få chansen i NHL igen och jag är såklart besviken över att det inte gick vägen, men när allt kommer omkring så är det inte fy skam att spela proffshockey och kunna leva på det heller. Jag har förlikat mig med det nu och det var helt enkelt inte menat att det skulle bli så antar jag.

Éric Gélinas i comebacken mot Timrå. Foto: Bildbyrån

När tankarna på en återkomst i Rögle började dyka upp vägdes flera delar mot varandra.

I slutändan vägde vågskålen över till Rögles fördel.

Inte minst tack vare att han beskriver sina tidigare säsonger i klubben som de roligaste hittills i sin karriär.

– Det var största anledningen till att jag kom tillbaka. Det är en fantastisk plats att spela på, ett grymt lag och en bra grupp och alla ingredienser för att man ska vara lycklig finns här. Och det var det som saknades för mig under inledningen av säsongen i Nordamerika, så att få komma tillbaka hit till ett bra lag och få vinna matcher är kul, säger Gélinas.

– Vi avslutade inte förra säsongen som vi ville, så vi ska tillbaka till finalen och avsluta det på rätt sätt den här gången. De har redan visat att de är ett topplag i ligan och förhoppningsvis kan jag addera ytterligare några procent till det här.

LÄS MER: Rögletränaren Abbott: "Måste ta reda på varför det blev så här"

Under tiden kanadensaren var borta från Ängelholm har en del förändringar skett.

Bland annat har taket på Catena arena lyfts, och så har en del obekanta ansikten tagit plats i omklädningsrummet.

– Systemet är detsamma, så det var inte så stor omställning. Jag mins hur Cam vill att vi ska spela och så, men det är några nya ansikten här och många unga spelare som tagit för sig mycket och tagit stora roller, vilket är kul att se, säger Gélinas.

Moritz Seider och Éric Gélinas. Foto: Bildbyrån

Och en ung spelare som tagit för sig och tagit en stor roll är Moritz Seider.

Inte i Rögle, men väl i Detroit Red Wings i NHL.

Under förra säsongen utgjorde han och Gélinas SHL:s kanske främsta backpar, och Gélinas gläds över sin tidigare lagkamrats pigga start i NHL.

– Jag har lärt han allt han visar upp nu, säger han och skrattar.

– Skämt å sido, men jag är glad för hans skull att det gått så bra redan från start men jag är inte alls överraskad. Han är en otrolig talang, jag tror att han var rankad som den största talangen utanför NHL i somras och det är kul att han lärt sig så snabbt. Han har en lång karriär framför sig, säger han.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)