Leksands avslöjande om uttåget – och så ska Hrivik ersättas


13 juni 2021

Leksand gjorde sin bästa SHL-säsong på 23 år. Men uttåget ur SM-slutspelet svider fortfarande för huvudcoachen Björn Hellkvist.

Här berättar han om skador som satte käppar i hjulet för stjärnorna mot Örebro.

Och hur luckan efter stjärncentern Marek Hrivik ska fyllas.Björn Hellkvist håller på att göra lite målerijobb när HockeyNews.se får tag på honom på mobilen hemma i Skåne. Han lägger ifrån sig penseln i uterummet och konstaterar att ”grått är flott”.


Men det blev också färgen på Leksands avslutning på säsongen. Efter en stark forcering i grundserien och en slutlig tredjeplacering tog det tvärstopp mot Örebro i SM-kvartsfinalen. Det blev 4–0 i matcher till Örebro.


Nu har Hellkvist hunnit få lite distans till en i övrigt väldigt bra säsong.


– Vi har haft våra möten och utvärderingar. Alla har sagt vad de tycker och tänker. Det är fortfarande lite… Det känns… Jag är inte riktigt till freds med avslutningen, det är jag inte, säger han med lite knarr på rösten.


Väger avslutningen på säsongen över det ni gjorde i grundserien?


– Ja, det gör det, än så länge. Jag är inte rationell nog att bortse från det. Jag tycker att vi hade ett lag, men vi hade lite lite oflyt med skador på fel spelare. Det ingår, liksom.


Leksands huvudtränare Björn Hellkvist. Foto: Bildbyrån.


När slutspelet inleddes var förstakedjans Carter Camper på skadelistan. Där hamnade också backarna Johan Fransson och Mirco Müller. Men det fanns också spelare som bet ihop och spelade skadade.


– Tittar man på Peter Cehlarik, jag behöver inte säga vad det är för han ska förhoppningsvis spela någonstans nästa år också, men det var en rätt så allvarlig skada på honom som han spelade sig igenom slutspelet med. Likadant Carter Ashton. Det är tunga pjäser för oss, avslöjar Björn Hellkvist.


LÄS MERDe ersätter Minsk i CHL – Leksand får nytt motstånd: "Välkänd klubb"


Peter Cehlarik gjorde 40 poäng (20 mål) i grundserien på 45 matcher i grundserien och var nyligen en av de bästa spelarna i VM när han gjorde poäng i alla åtta VM-matcherna för Slovakien. Så skadan verkar ha läkt hyfsat…


– Alla gjorde så gott de kunde. Jag lägger inte bara det här på att det var skador, men det tog lite edgen av vår offensiv när så tunga namn försvinner, säger Björn Hellkvist när han summerar slutspelet.


Peter Cehlarik (mitten) och Marek Hrivik (t h) tog Slovakien till VM-kvartsfinal för första gången sedan 2013. Foto: Bildbyrån.


Örebro hade scoutat Leksand väl, men det var inte där skon klämde, enligt Hellkvist.


– Det var lite marginaler också. Det är klart att Örebro hade scoutat oss precis som vi hade gjort på dem. De fick viktiga mål i början på matcherna och kunde spela på ledning. Den enda matchen vi gjorde 1–0 i var den sista matchen som gick till sudden annars var det de som kunde spela på det och det är ett lag som tillsammans med Växjö som du inte ska hamna i underläge mot.


Vad kunde ni ha gjort annorlunda?


– Det är väl alltid så. Vi kunde ha lämnat det till ett lotteri och spelat mer som vi gjorde i fjärde matchen, då spelade vi Örebros spel. Då hände ingenting på 60 minuter…


LÄS MERSå här spelar dina favoriter i SHL på försäsongen – schema lag för lag


Istället tänker Leksand utveckla sitt spel med pucken och att behålla pucken längre inom laget.


Är det så ni har byggt laget för nästa säsong?


– Ja, det tycker jag, framför allt på forwardssidan. På backsidan gör vi inga förändringar direkt.


Framåt har Leksand tagit in Max Veronneau från Oskarshamn och Justin Kloos från Torpedo i KHL. Kloos kommer att spela center i Leksand.


Justin Kloos blir ny center i Leksand närmast från KHL-laget Torpedo Nizjnij Novgorod, dit Marek Hrivik flyttar. Foto: (c) photo.khl.ru Grigory Sokolov.


Men Björn Hellkvist räknar inte med att någon ska gå rakt in och ersätta poängkungen och stjärncentern Marek Hrivik.


Är det ändå en förstecenter ni vill ha in?


– Vi resonerar väl som så att vi kan inte ersätta Marek (Hrivik) med en spelare utan vi får nog sprida ut hans kompetens på två. Om Kloos är förste- eller andracenter eller om nästa kille är första- eller andracenter det är för mig lite osäkert.


Och så ytterligare en back?


– Ja, men det ändrar inget direkt i spelet. Om det hade varit två, tre, fyra backar kan det få lite större impact (genomslag), eller om det kommer ett helt nytt backpar till exempel, säger Björn Hellkvist.