HockeyNews
PLUS

Djurgården kan tvingas släppa toppspelare: "Miljoninvesteringar"

(13480) Axelsson/Berglund/Ågren
Bildbyrån

Publicerad: 18 april 2020

FacebookXWhatsApp

Djurgården vill förlänga kontraktet med topptrion Dick Axelsson, Patrik Berglund och Manuel Ågren.

Men det nya ovissa ekonomiska läget kan göra att Stockholmsklubben bara har råd att behålla två av dem.

– Vilka spelare vi prioriterar utifrån den ekonomin kan jag inte svara på idag, säger Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Stockholmsklubben Djurgården har redan tvingats skära ner i sin organisation som en följd av coronakrisen. En heltidstjänst har försvunnit från juniorlagens tränarstab.


Och för närvarande jobbar vd:n Jenny Silfverstrand och sportchefen Joakim Eriksson med att få fram en spelarbudget för SHL-laget till nästa säsong.


– Det är många faktorer som det är osäkert med. Om det kommer att bli start den 19 (september) i SHL, hur företag kommer att må, hur många samarbetspartners vi kommer att ha, hur stora intäkter vi kommer att ha. Hur kommer företaget Djurgården Hockey AB att må. Alla såna saker påverkar hur vi går vidare med vårt lagbygge, säger Joakim Eriksson till HockeyNews.se.


Behöver ni dra ner på spelarbudgeten?


– Vi håller på med ett sånt utvärderingsarbete och det är för tidigt att svara på det. Vi har en ambition att ha så slagkraftigt lag som möjligt och en budget så närliggande som den vi hade tänkt för en och en halv månad sedan. Huruvida det blir så eller inte går inte att prognostisera eller att komma med något besked här och nu.


LÄS MERDjurgården kan tvingas spara: "Ett worst case scenario"


Djurgården vill behålla backen Jason Garrison och forwardstrion Dick Axelsson, Patrik Berglund och Manuel Ågren. Den kvartetten har utgående kontrakt.

Intresset att fortsätta tillsammans är ömsesidigt.


– Jag uppfattar att jag har en god dialog med samtliga spelare som har utgående kontrakt i Djurgården, inklusive Dick, och att många av de spelarna har uppskattat att spela för Djurgården och är intresserade av att göra det i framtiden, säger Joakim Eriksson.


Men den 1 maj är spelarna fria att gå någon annanstans.


– Det är alltid en osäkerhetsfaktor om du har en spelare som är avtalslös. Då finns alltid en möjlighet att spelaren spelar för ett annat lag nästkommande år och skriver ett avtal med en annan klubb.


Patrik Berglund gjorde 17 mål på 49 SHL-matcher och var Djurgårdens skyttekung 2019/2020. Foto: Bildbyrån.


– De har givetsvis en egen karriär att ta hänsyn till och en situation att förhålla sig till att de behöver ha en inkomst. Hur saker och ting kommer att ske framledes är omöjligt att sia om, men det finns i de flesta fall två parter som har ett önskemål om att hitta ett samarbete även in i nästa säsong. Det går inte att sia om det finns såna möjligheter eller inte.


Joakim Eriksson preciserar hur den ekonomiska verkligheten ser ut i Djurgården mitt under pågående coronakris.


Backen Marcus Högström (30 april) och förstecentern och lagkaptenen Jacob Josefson (15 maj) har klausuler för utlandsspel nästa säsong.


– Förutsatt att alla på avtal idag är här så är det en back och två forwards. Sedan om vi har ekonomi till det eller inte, det kan inte jag svara på idag, säger Joakim Eriksson.


– Men jag kan säga att alla spelare som har varit hos oss, alltifrån Jason Garrison, Manuel Ågren, Dick Axelsson, Patrik Berglund, Daniel Widing med flera, Anton Mylläri, alla de som har utgående avtal har vi varit nöjda med.


LÄS MER

Så påverkas Djurgårdsbacken Tom Nilsson av coronakrisen


– Vi har haft en positiv dialog där två parter har varit nöjda med varandra. Sedan vad det innebär i slutändan, om det blir noll spelare av dem som spelar i Djurgården, eller tre eller två eller en, det är helt omöjligt att svara på idag eller spekulera kring.


Det är klart sedan tidigare att Anton Mylläri och Daniel Widing inte kommer att fortsätta i Djurgården.


Nu gäller det att försöka behålla de andra med utgående kontrakt.


– Om det blir någon annan spelare eller att de här inte finns tillgängliga eller att vi inte kommer överens, de diskussionerna förs inte på ett så konkret vis eftersom vi är i den utvärderande eller sonderande situationen som vi är i. Det är inte bara vi, det är 13 andra SHL-lag som är i samma situation. Man försöker överleva som företag just nu och det är lite svårt att spekulera i hur mycket pengar och vilka spelare man eventuellt kan sajna.


Joakim Eriksson skärper tonen:


– Det verkar som att många har svårt att fatta att även hockeybranschen, likt övriga Sverige, har det för jävla tufft som företag. Vi pratar om spelare och miljoninvesteringar så det är inte bara att höfta, gissa och spekulera. Jag vet inte om mina kollegor gör det, men vi i Djurgården gör inte det i alla fall.


***


Intressant? Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)