HockeyNews
PLUS

Så påverkas Djurgårdsbacken Tom Nilsson av coronakrisen

(13611) Djurgården/Tom Nilsson
Andreas Sandström/Bildbyrån

Publicerad: 15 april 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Djurgårdsbacken Tom Nilsson sätter ord på många frågor och funderingar som för närvarande snurrar runt för SHL-spelarna under coronakrisen.

– Jag visste inte vad en permittering var innan det här… säger Nilsson till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


När coronautbrottet utvecklades till en pandemi ställde liga efter liga i sport efter sport in säsongen. I Nordamerika hoppas bland annat NHL kunna slutföra den pågående säsongen i sommar, men det ser mörkt ut.


I SHL spelades den 52:a och sista omgången i grundserien inför tomma läktare den 12 mars. Tre dagar senare förklarades säsongen vara över.


– Först och främst slutade det så abrupt. Det blev ganska tomt. Varken någon glädje eller ledsamhet på något sätt, det var bara tomt, säger Djurgårdens backklippa Tom Nilsson.


Han håller sig hemma i Stockholm och följer utvecklingen under coronakrisen.


– Det tog lite tid att klura ut vad man skulle göra och hur man skulle göra det. När ska man börja träna? Hur ska man träna och allt det där? Det var mycket frågor och mycket funderingar, säger Nilsson.


– Man har väl börjat lägga upp en plan. Alla lag tränar olika. Vissa kör fem pass i veckan, ett varje dag. Alla har olika upplägg. Vi kör ganska fritt och så har vi de där internaten var fjärde vecka eller vad det blir. Det är mycket upp till en själv hur man ska lägga upp det. Jag klurar fortfarande, men börjar hitta det känner jag.


Hur ser ditt träningsupplägg ut?


– Det som är skönt är att vi har gymmet på Hovet och det är väldigt bra. Jag är väl där varje vardag egentligen och kör ett pass. Samtidigt, när ska jag börja träna hårt och hur länge vill man träna hårt och hur lägger man upp det? Det har varit svårt, säger Tom Nilsson.


LÄS MERSkönt skadebesked – och så ska Djurgården förbättras


Han gjorde sin mål- och poängmässigt bästa SHL-säsong med sina 13 poäng varav fyra mål. Men 26-årige Nilsson är även en fysisk gigant på isen. Han var den femte bästa SHL-spelaren på att täcka skott (62 blockerade skott) och den elfte flitigaste tacklaren (81 tacklingar).


– För mig tar det sex veckor att bygga upp den grundfysik som du vill ha. Vi har den i oss, men att bygga upp den och bli lite bättre. Vi brukar träna maj-juni och sedan går man på ett kort sommarlov. Efter de två månaderna är man i form. Så det är väl hur länge man ska träna eftersom försäsongen har blivit så mycket längre. Det är annorlunda, det är det.


SHL har som plan och mål att börja kommande säsong den 19 september.


Vad tror du om det?


– Lika mycket som du, känner jag… Eller som nån annan. Man kan bara hoppas och tro att det kommer igång som vanligt i mitten av september och att vi samlas som lag i början på augusti. Det är så det brukar se ut och det är bara det jag kan hoppas på. Det är det jag tränar efter. Sedan får man se efter hand hur allting blir. Jag har lika mycket frågor som du när det gäller det.


Djurgårdens Tom Nilsson hoppas att kommande SHL-säsong startar som planerat den 19 september. Foto: Bildbyrån.


Under coronakrisen har livet i stort blivit snabbt annorlunda även om de svenska myndigheterna har valt en öppnare väg ut ur coronakrisen med rekommendationer till medborgarna hur man bör agera och vad man ska undvika.


– Det är väl livet i sig som är annorlunda. Vanligtvis efter säsongen brukar man åka någonstans, ha en lagresa. Man vill åka nånstans med tjejen, men det går inte att göra. Sedan vill man kanske tänka sig att resa någonstans i Sverige, men det vill man inte heller göra. Efter säsongen vill man vara nära familjen och vara nära mor- och farföräldrar. Det kan man inte heller, så det är mycket som har förändrats. Det är verkligen annorlunda. Men man finner sig ganska snabbt i en vardag. Det tar väl två veckor att skapa sig nya rutiner, sedan är man inne i det.


Det är många förändringar på kort tid?


– Ja, verkligen. Vissa klarar det bättre än andra. Jag är ganska optimistisk och det har inte varit jättesvårt för mig. Vi har det bra här hemma också. Min tjej jobbar hemifrån. Vi har funnits oss på nåt sätt och det känns bra i vardagen oavsett.


Tom Nilsson medger att han funderar över coronakrisens konsekvenser för hockeyn i landet.

– Väldigt mycket handlar väl om ekonomi för alla lagen. Hur kommer det att se ut med intäkt på både publikfronten och sponsorsavtal? Det jag hoppas och tror är att säsongen kommer att dra igång som vanligt med publik och då hoppas och tror jag att många vill komma ut ur lägenheterna och då kanske ännu fler vill titta på hockey.


– Samtidigt har folk påverkats dåligt av ekonomin och kanske har blivit varslade eller permitterade, så man vet inte riktigt. Det handlar om sponsoravtal och många företag går det dåligt för, så hur mycket pengar får man in där? Det är mycket funderingar på hur det kommer att se ut. Det är väl egentligen bara att ta en dag i taget och inte spekulera så mycket…


I SHL har Frölundas spelare sänkt sina löner under april, maj och juni för att lindra den ekonomiska smällen för både klubben och staten. Även Malmös spelare har gått ner i lön under en begränsad period.


– Jag visste inte vad en permittering var innan det här… Jag fick vara med på möten med Sico (spelarfacket) där de informerade. Vi hade ganska långa möten. Då fick jag upp ögonen och en bättre förståelse och jag tycker att det är en bra lösning, säger Tom Nilsson.


LÄS MERTvå SHL-klubbar sänker sina löner under coronakrisen: "Självklart"


– Samtidigt så måste man göra det kollektivt med hela ligan för att det ska bli så lika som möjligt. Vissa har bättre ekonomi, vissa har sämre. Det är så svårt. Men jag tror att det lättaste är att alla gör samma sak för att det ska bli så jämnt som möjligt. Vi har haft ett möte med Jocke (Eriksson, sportchefen) och Jenny (Silfverstrand, vd:n) där de har gått igenom hur allt ser ut med ekonomi. Jag tycker det känns bra det de har sagt så får vi se vad som händer.


Djurgården har stora delar av spelartruppen klar inför kommande säsong och har presenterat en värvning i varje lagdel.


– Det är också spännande. Nu har jag fått träffa nya forwarden från Vita Hästen, Linus Andersson. Det verkar vara en jättebra kille. Mantas (Armalis, målvakten) känner jag sedan innan. Vi spelade med varandra i Mora, så vi har känt varandra länge. Och (Tobias) Ekberg från Malmö har jag aldrig träffat förut.


– Sedan är det frågetecken på ”Manne” (Manuel Ågren), ”Bulan” (Patrik Berglund), och till och med ”Josef” (Jacob Josefson) och ”Högga” (Marcus Högström) är det frågetecken på, säger Nilsson och syftar på att Högström och Josefson har klausuler för utlandsspel i sina kontrakt och kan bryta dem fram till den 30 april respektive 15 maj.


– Men jag tror att det kommer att bli jättebra. Stommen kommer att vara kvar från förra året. Det känns bra att kunna bygga vidare på nånting som vi hade, säger Tom Nilsson.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!