HockeyNews
PLUS

VM-backens sambo födde barn i sovrummet: "Vad fan är det som händer..."

(19714) Jonathan Pudas
Bildbyrån / Privat

Publicerad: 25 maj 2021

FacebookXWhatsApp

VM-backen Jonathan Pudas blev väckt av sin sambo Andrea klockan sex på morgonen när första värkarna hade kommit.

Drygt en halvtimme senare föddes parets andra dotter – med sin tvååriga storasyster på sängkanten intill mamma.

Ambulanspersonalen hann aldrig fram.

– När krystvärkarna kom hade vi larmcentralen i luren och dom sa åt oss att ta fram handdukar och göra oss redo. Då tänkte man: Vad fan är det som händer…, säger Pudas till HockeyNews.se.

När Jonathan Pudas och sambon Andrea blev föräldrar till Ingrid under sommaren 2018 hade de en smidig och bra förlossning.

När paret återigen väntade tillökning i slutet av förra sommaren var de förberedda på något liknande – men hade aldrig kunnat ana vad som väntade runt hörnet.

– Det var en helt sjuk upplevelse. Det kommer bli roligt för tjejerna i framtiden när de förstår vad de varit med om, säger Jonathan Pudas till HockeyNews.se.

Vi tar det från början.

Vid sex-tiden på morgonen väckte Andrea honom och berättade att första värkarna hade kommit. Familjen befann sig hemma i Andreas pappas hus i Karlskrona och paret bestämde sig för att ringa efter barnvakten.

– Jag och Ingrid gick ner och borstade tänderna men ganska snabbt ropade Andrea och bad mig komma. Då satt hon på toaletten och sa att hon inte trodde att hon skulle ta sig ner för trapporna i huset. Då tänkte vi att det var lika bra att ringa en ambulans direkt och det här med att ta sig ner löser väl sig, tänkte man, berättar Tre Kronor-backen.

Redan under samtalet med larmcentralen blev det allvar när krystvärkarna började komma och det blev snabbt ett akutläge.

– Det tog 5-10 minuter innan krystvärkarna kom och då sa han på larmcentralen att det bara var att ta fram handdukar och förbereda sig. Då tänkte man: vad fan är det som händer.

Pudas VM-debuterar i Riga. Foto: Bildbyrån

Hur tog ni hand om er äldsta dotter mitt i detta?

– Vi satt och tittade på Youtube i sängen och när det började dra ihop sig så satte hon sig bredvid Andrea och var helt tyst. Hon var sjukt lugn. Jag vet inte vad som infann sig men hon sa inte ett ord och det hade blivit jobbigt om hon hade ”kaosat” i en redan kaosartad situation men hon var riktigt cool, säger Pudas.

Med Ingrid på sängkanten kom lillasyster Elsa till livet.

– Efter två eller tre krystvärkar kom huvudet ut och då tog det en stund innan nästa värk kom, det var långa sekunder kan jag säga dig. Huvudet hann bli blått ganska fort och när nästa värk kom så skrek jag nog bara till Andrea att trycka allt vad hon kunde. Då kom vattnet och alltihop, säger Pudas.

Kirunasonen Jonathan Pudas. Foto: Bildbyrån

Mindre än en minut senare parkerade ambulansen utanför huset och personalen letade sig snabbt in i sovrummet.

– Jag kände att Elsa andades direkt men sambon fick lite panik eftersom hon inte skrek. Hennes kusin som skulle vara barnvakt kom fram precis när Elsa hade kommit och då sa hon att vi skulle klappa henne på ryggen och då började hon skrika, säger Pudas.

– Det är en obeskrivlig känsla att få barn som man inte kan förklara för någon som inte varit med om det och den här gången när hon började skrika så var känslan ännu starkare.

LÄS MER: Efter två förluster – Tre Kronor har inte tid med NHL-hjälp

Jonathan Pudas kan knappt med ord beskriva hur han ser på sin sambos insats i allt det här.

– Hon hade så fruktansvärt ont när det gick från noll till hundra men hon säger också i efterhand att hon kände att om hon inte biter ihop nu så är det ingen annan som kan göra det. Det var någon form av överlevnadsinstinkt och det var hon som gjorde allt jobb, jag tog bara emot. Alla tre kopplade på och även Ingrid som förstod på något sätt att det var allvar. Eller förstod och förstod men det var någonting som kickade in. Det kommer bli speciellt när hon blir äldre och förstår att hon satt i sängen när lillasyster kom, säger den svenske VM-backen.

Skrev nyligen på ett fyraårskontrakt. Foto: Bildbyrån

28-åringen från Kiruna spelade KHL-hockey för Jokerit den här säsongen men skrev nyligen på ett fyraårskontrakt med Skellefteå så nästa säsong väntar en återkomst i SHL.

Familjen har sedan tidigare köpt ett nytt hus i Västerbotten.

– Andrea kommer från Karlskrona så vi tittade på att köpa något där nere eller i Skellefteå för att ha ett ställe på sommaren. När hon hittade ett ställe uppe i Skellefteå som hon blev sugen på fick man passa på, kosta vad det kosta vill. Så här i efterhand var det jäkligt smidigt att ha något att flytta rakt in i bara och ha ett boende direkt där uppe, säger Pudas.

Några renoveringar att pyssla med i sommar?

– Vi har gjort litegrann men inga större projekt och nu har vi lejt bort det mesta när jag varit borta så mycket.

Är du händig?

– Näe. Jag är ju utbildad snickare men man har ju inte gjort så många timmar i den branschen direkt. Det hade inte blivit mycket gjort om jag hade skött det själv. Men om någon hade sagt vad som ska göras när det blir strul så hade jag nog kunnat lösa en del.

19.15 i kväll släpps pucken i Tre Kronors tredje VM-match och det är Schweiz som står för motståndet.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!