HockeyNews
PLUS

Så vill Frölunda ersätta stjärnan – jagar hemvändare

Fredrik Sjöström/Malte Strömwall
Foto: Bildbyrån

Publicerad: 24 april 2024

FacebookXWhatsApp

Stjärnforwarden Malte Strömwall nyttjar sin klausul och lämnar Frölunda redan efter en säsong.
Den stora frågan nu är förstås – hur ska han ersättas?
– Mycket hänger nog på det först och främst, säger sportchefen Fredrik Sjöström till Hockeynews.

Redan i december kunde Hockeynews avslöja att Malte Strömwall hade en out-klausul i sitt kontrakt som möjliggjorde spel i Schweiz kommande säsong. På onsdagen gick Frölunda ut med att den 29-årige forwarden valt att nyttja den klausulen.

För Hockeynews utvecklar Frölundas sportchef Fredrik Sjöström hur turerna har gått:

– Vi blev meddelade det här förra veckan. Det har skötts jätteproffsigt av Malte och hans agent, så det har inte varit några konstigheter alls, säger Fredrik Sjöström som dock inte är särskilt förvånad:

– Vi har vetat om och haft dialog med Malte så det är inte särskilt överraskande. Vi visste att det kunde ske, sen är det klart att vi varit tydliga både utåt och till Malte att vi gärna hade haft honom kvar. Det finns inga hard feelings mellan oss och Malte och han har inte gjort något fel. Det är tråkigt för oss, vi hade gärna sett att Malte var kvar så klart.

Beskedet innebär att Frölunda blir av med en av ligans absolut bästa spelare och också sin nästbäste poänggörare. Arbetet att hitta en ersättare är redan i gång, men exakt hur han ska ersättas återstår att sed.

– Det får vi tänka till kring och se. Men det är klart, Malte är en väldigt duktig spelare så det är klart att vi vill få in någonting som är bra. Sen exakt vad för typ av spelare, hur den kommer vara och vilken roll den ska ha får vi se här framöver, fortsätter han.

Är det en liknande profil ni letar efter, alltså en högerfattad offensivt skicklig spelare?

– Det måste det inte vara. Men det är klart, det är väl någon form av offensivt kalibrig spelare. Sen om han ser exakt ut som Malte eller inte, det måste han inte göra. Vi letar offensiva skickligheter.

Är det främst AHL ni tittar i?

– Vi kommer att titta brett.

LÄS MER: 15 namn som bjuds ut i Sverige

Ett namn som kopplats samman med klubben är den potentielle hemvändaren Samuel Fagemo, som stått för en riktigt stark säsong borta i Nordamerika. Succén kan dock tala emot att han skulle vilja flytta hem redan.

– Det är en intressant spelare som vi haft hos oss tidigare och som vi känner väl. Han har gjort en väldigt bra säsong i Ontario och det kan ha gett ringar på vattnet.

– Det enkla svaret är att vi inte riktigt vet vad han status är och vad han kan få där borta, mycket hänger nog på det först och främst. Men att han är en intressant spelare för oss, ja det är han ju, säger han.

LÄS MER: 15 svenskar som kan återvända från Nordamerika

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)