HockeyNews
PLUS

Backlund: Sjunde avgörande match väntar

PP Toronto
Nick Turchiaro/Bildbyrån

Publicerad: 4 maj 2024

FacebookXWhatsApp

Lördagen bjuder på landslagshockey i Europa och slutspelshockey från NHL och AHL. Sverige - Tjeckien (Betano Hockey Games) och landskampen Lettland - Norge spelar jämsides med B-VM under dagen. Blir det därutöver Boston eller Toronto som tar sig vidare i Stanley Cup-mötet från TD Garden? Det och övriga matcher avhandlas nedan. Häng med!

Spelstopp: 14:59

1. Tjeckien - Sverige 2

Efter två mållösa perioder mot Schweiz var det NHL-spelarna som visade vägen för Sverige i slutakten. Fabian Zetterlund smällde in 1-0 efter drygt halva perioden och det dröjde inte länge innan Jonas Brodin hängde dit tvåan som blev matchavgörande (2-1). Till lördagens match ansluter Dahlin, Raymond och Burakovsky när Tjeckien står på andra sidan. De rödklädda saknade skärpan i den sista tredjedelen mot Finland där det blev förlust med 1-4. Men spelmässigt fanns det mycket positivt för tjeckerna att ta med sig och på förhand ser detta ut att bli Sveriges hittills tuffaste prövning. Gubben, etta-tvåa, ramar in detta.

2. Boston - Toronto 1

William Nylander tog Toronto på ryggen när han med sina dubbla fullträffar såg till att vi får en match 7 i TD Garden. Vid 2-0-målet visade svensken prov på silkeslena handleder när han kom fri med Jeremy Swayman och trädde in pucken mellan benen på Boston-keepern. Auston Matthews, som har fått följa de två senaste matcherna från läktaren, hoppas kunna vara tillbaka till det avgörande slaget. Två mål på lika många försök är för svaga papper av Boston som behöver få fart på målskyttet om årets åttondel inte ska bli en repris av fjolårets uttåg mot Florida. Utgångsettan garderas så långt det bara går.

3. Lettland - Norge X

I Lettland fortsätter förberedelserna inför den kommande VM-turneringen i Tjeckien med start nästa fredag. Lettland har inte visat samma takter som i fjolårets VM-turnering och som det ser ut kommer det bli tufft att försvara VM-bronset när flera konkurrenter har rustat med dussintalet NHL-spelare. Norge är inte ett av de lagen men med sina unga lovande spelare, med Michael Brandsegg-Nygård som det stora utropstecknet, ska det bli spännande att se vad de kan uträtta i Tjeckien. Lagen spelade mot varandra under fredagskvällen i det första av två möten och att döma av strecken på gårdagens kupong plockas alla tecken med.

4. Italien - Sydkorea 1

I B-VM fortsätter kampen om de två åtråvärda platserna för att få spela i nästa års main event. Italien har spelat två tuffa matcher mot Ungern (fredag) och Slovenien där det blev förlust med 0-2 mot de sistnämnda. Två matcher som lär ha slitit en del på kropparna men det bör inte spela någon större roll mot Sydkorea som inte är ett lag av samma kaliber. Koreanerna vann visserligen sin inledningsmatch mot Slovenien men mot Italien, som har spelat sig varma i kläderna, ska de inte ha något att hämta. Spara på slantarna och spika ettan trots att spelvärdet lär bli kallt.

5. Ungern - Slovenien 2

Det är viktiga poäng som står på spel för dessa lag som båda vill avancera till finrummet. Efter den svaga inledningen på turneringen har Slovenien spelat upp sig där de bland annat besegrade Italien tidigare i veckan. Efter magplasket mot Rumänien spelade Ungern mot italienarna under fredagskvällen och har därmed haft mindre tid att återhämta sig än Slovenien, som spelade mot ett på pappret lättare motstånd i form av Japan under eftermiddagen. Svårt att värdera hur mycket detta påverkar och med streck som inte spretar alltför mycket målas det med den breda penseln från höger.

6. Hershey - Lehigh Valley X

Vidare till AHL-slutspelet där Hershey har tagit ledningen i åttondelsfinalen efter en 2-1-seger i den första ronden. Hendrix Lapierre, som är en av spelarna som Bears fått tillbaka från Capitals efter deras uttåg ur Stanley Cup-slutspelet, gjorde det tidiga ledningsmålet. Men någon enkel seger var det inte och Hunter Shepard gjorde flertalet avgörande parader i kassen när Lehigh tryckte på för att komma ikapp. Det var en jämn och fysisk första match och när risken är stor att ettan blir högt streckad är jag inte sen att rulla ut heltäckningsmattan i Giant Center.

7. Syracuse - Rochester 1

Det var en svettig afton för Rochesters burväktare, Devon Levi, som motade 60 skott i match 3. Det räckte dock inte till segern för i mittan av den andra förlängningsperioden fick Levi se sig besegrad av Waltteri Merelä som skött 2-1 till Syracuse, som i och med sin andra raka förlängningtriumf leder matchserien med samma siffror. Crunchers har nu möjligheten att avancera till nästa runda och med stödet av hemmapubliken i ryggen drar jag från vänster.

8. Texas - Milwaukee 2

Rögle-bekantingen Lian Bichel och hans Texas fick en tuff start på match 1 med 0-2 i baken. Men efter den tunga inledningen gick lagkapten Curtis McKenzie i bräschen när Stars vände på steken. 3-3 inför slutperioden blev 6-3 i Texas favör som visade upp ett brett arsenal i det offensiva spelet. Samtidigt som Milwaukee inte hade spelat en match på nästan två veckor. Känslan är att vinnarna av Central Division kommer höja sig en nivå till match 2 och rutan till höger är den första att fyllas i.

Backlunds dunderspik: Italien

Den som jagar spelvärde får leta vidare men Italien bör inte ha några problem att ta tre viktiga poäng mot Sydkorea som inte håller samma nivå. På en kupong med flera tajta matcher väljer jag att lägga slantarna på annat håll.

Backlunds skrällbud: Lehigh Valley

Ett redan starkt Hershey med tillskott från Capitals är ingen lätt utmaning. Men Lehigh satte serievinnaren på prov i match 1 och när Bears förmåga ser ut att överskattas bör lågt prioriterade X2 göra sällskap i Giant Center.

Klicka här för att följa våra tipsförslag

324 rader

1. Tjeckien - Sverige 12

2. Boston - Toronto 1x2

3. Lettland - Norge 1x2

4. Italien - Sydkorea 1

5. Ungern - Slovenien 1x2

6. Hershey - Lehigh Valley 1x2

7. Syracuse - Rochester 1x

8. Texas - Milwaukee 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!