HockeyNews
PLUS

LÖNTAS LISTA: Vad händer för Henrik Lundqvist – alla alternativ förklarade

(14805) Löntas lista
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 9 augusti 2020

FacebookXWhatsApp
Framtiden är oviss för en av våra allra största någonsin.
Låt oss så pragmatiskt som möjligt försöka bena ut de alternativ som den store Henrik Lundqvist har.
LÄS MER: LÖNTAS LISTA: Joe Sakic fem bästa drag som general manager 

Under slutspelssändningarna så kommer vi att presentera återstoden av den topp 30-lista över de bästa NHL-svenskarna någonsin som jag och mina Viaplay-kollegor röstade fram i vintras.

Jag tänker inte spoila någonting, men jag kan redan nu säga att jag hade Henrik Lundqvist väldigt, väldigt högt på min lista.

Förmodligen högre än de flesta.

Argumenten för det kommer jag presentera grundligare vid ett senare tillfälle, men tills dess kan du låta frågan marinera: hur många svenskar kan kombinera den högstanivån, kvalitén över tid och ikonstatusen som han har?

Det är färre än du instinktivt tror, törs jag påstå.

Ingenting varar dock för evigt och Henrik Lundqvists magnifika karriär börjar onekligen närma sig slutet. Det innebär också att den omges av en ovisshet vi inte sett tidigare.

För första gången på ett över ett dussin år vet ingen var, eller ens om, Henrik Lundqvist kommer att spela hockey nästa säsong.

Därför ska jag nu försöka göra mitt bästa för att skapa en översikt kring Henkes alternativ, och vad de innebär.

*Bra att veta: Henke har ett år kvar på sitt kontrakt och en no movement-klausul. Det innebär att Rangers inte kan trejda honom, waiva honom eller skicka honom till farmarlaget utan Henkes medgivande. De kan däremot köpa ut honom.

Foto: Bildbyrån

1 – Bli kvar i Rangers

NHL är först och främst business, men det finns också ett mänskligt element och det går att argumentera för att Henrik Lundqvist faktiskt är Rangers största spelare någonsin.

Vill man jaga en sådan ikon ur stan med svansen mellan benen?

Igor Shesterkin är framtiden och han ska ingenstans och det smarta vore nog att behålla Alexander Georgiev som tvåa, om de kan sajna honom över ett par till en hanterbar lönetaksträff.

Det kan dock vara så att Georgiev vill maximera sitt värde eller att han vill spela för en klubb som har en plan där han är A-alternativet som förstemålvakt i nutid eller inom en väldigt snar framtid.

Så är inte fallet i New York – det är Shesterkin som är kronprinsen.

Så om Georgiev-förhandlingen blir lite bökig och Rangers-ledningen känner efter med hjärtat kan Henke mycket väl bli kvar.

En viktig sak att notera är dock att med det smörgårdsbord av duktiga målvakter som finns på den fria marknaden så är jag tveksam att någon klubb kommer att ge Rangers särskilt mycket för Georgiev i en trejd, så det kommer att svida att skeppa iväg en duktig, ung målvakt under en sommar då det verkligen inte är säljarens marknad.

Det talar för att klubben försöker behålla honom i alla fall något år till och för att de i så fall skulle känna sig tvingade att göra sig av med Henke.

Men det är inte en omöjlighet att Georgiev trejdas och Henke blir kvar.

Foto: Bildbyrån

2 – Trejdas

Låt oss vara ärliga: om Henke blir bortbytt kommer det inte vara i en så kallad hockeytrejd. Detta dels för att han inte gjorde något överdrivet imponerande intryck den här säsongen (han var bra, men inte 8,5 miljoner-bra), dels för att vi har en uppsjö av bra målvakter (till exempel Robin Lehner, Jacob Markström, Brayden Holtby, Corey Crawford, Anton Khudobin och Thomas Greiss) som nu står utan kontrakt och kommer att sajna för lägre lönetaksträffar än Henke.

Blir det ett byte blir det alltså mer av en lönetaksjonglerande affär där något lag får betalt i form av draftval/talanger för att ta Henkes kontrakt. Nu har Rangers visserligen en rätt bra bank av sådant, så jag tror inte att det är omöjligt att de överväger alternativet. Problemet är att det inte finns jättemånga lag som kommer att ha utrymmet att ta honom – särskilt eftersom att lönetaket som bekant inte kommer att gå upp.

Den bästa kandidaten är Detroit Red Wings. De har lönetaksutrymmen och de finansiella medlen som krävs för att göra en sådan här affär, och de är under total ombyggnad. Nästa säsong har de bara Jonathan Bernier på kontrakt. Möjligen skulle de också kunna se Henke som en bra mentor för Filip Larsson.

Kruxet är så klart att Henke har fullt trejdskydd i sitt kontrakt och skulle behöva acceptera den flytten, vilket känns väääääldigt osannolikt.

Rangers har möjligheten att behålla upp till 50 procent av Henkes lön, men även om de gör det så pratar vi om över fyra miljoner i lönetaksträff. För att en trejd ska bli verklighet måste tre boxar kryssas.

*Henke ska vilja gå till klubben, vilket lär betyda att det ska vara ett lag med hyfsad chans att vinna.

*Klubben måste ha minst fyra miljoner i lönetaksutrymme, vilket är väldigt mycket för en utmanare då de klubbarna generellt sett har många bra, dyra spelare.

*Klubben måste tycka att det är värt att lägga det lönetaksutrymmet på Henke. Även om affären kryddas med lite talang/draftval och Rangers tar halva lönen kan jag inte se någon utmanare som tycker att det är värt att lägga så mycket på målvaktspositionen. De flesta bra lag har en målvakt de tror på, och har de inte det så känns det mer värt att chansa på en billigare målvakt ur skaran ovan och använda resten av pengarna på att bredda back- eller forwardssidan.

Foto: Marcus Ericsson/Bildbyrån

3 – Att sluta/spela i Sverige

Jag får inte intrycket av att Henke vill sluta, men jag har i ärlighetens namn ingen riktig aning om hur han tänker kring det. Han tillhör en klubb som uppenbarligen är redo att gå vidare och det är långt ifrån givet att han kommer vara intressant för något lag med hyfsat realistisk chans att utmana.

Tvingar han sig kvar även om Rangers gör det klart och tydligt att de inte ser honom som en av två? Accepterar han en trejd till ett lag som Detroit om de är de enda som kan lösa affären, även fast chansen till Stanley Cup är minimal? Är det viktigt för honom att bara representera en enda klubb under karriären?

Givet hur landet ligger är det inte omöjligt att Henke bara lägger av.

Han skulle lämna 5,5 miljoner på bordet, men han har också dragit in cirka 100 miljoner dollar i lön (och så klart en hel del till på reklam-uppdrag och annat).

Det skulle ju också kunna bli så att han får någon sådan här mystik skada som många äldre spelar drabbas av när deras kontrakt börjar bli besvärliga.

Henke vore för övrigt en intressant fallstudie när de kommer till den där långtidsskadelistan som spelare pensionerar sig till. Henkes kropp har av allt att döma hållit väldigt bra upp i åren och det finns ingen känd efterhängsen problematik som till exempel Henrik Zetterbergs rygg.

Köper ligan verkligen att vem som helst med ett besvärligt kontrakt kan sättas på skadelistan när karriärens höst tornar upp sig?

Nog om det sidospåret: ovan är förutsättningarna för Henke om han lägger av, men jag tror (och hoppas) att så inte blir fallet.

Dock så kan det ju bli så att han pensionerar sig från NHL men sajnar med till exempel Frölunda. Det skulle inte vara några problem alls (lex Ilya Kovalchuk) annat än att han då frånsäger sig rätten att spela i NHL de kommande fem åren.

Däremot så undrar jag, givet att han har två SM-guld men ingen Stanley Cup, hur mycket det alternativet lockar.

Foto: Bildbyrån

4 – Bli utköpt

Lönetaksmässigt är inte det här odelat positivt för Rangers. Henkes lönetaksträff är 8,5 miljoner hans sista säsong. Köper de ut honom blir det 5,5 nästa säsong och sedan 1,5 året efter.

Rangers sitter absolut lite i kläm nästa säsong. De låg ungefär tre miljoner under lönetaket den här säsongen, men då ska Ryan Strome, Jesper Fast, Tony DeAngelo och Alexander Georgiev ha nya kontrakt.

Ett stor problem är också att lönetaksträffen för Kevin Shattenkirks utköp går från 1,4 miljoner till 6 miljoner (för att sedan gå ner till 1,4 i ytterligare två år innan den försvinner).

Ett utköp av Henke skulle skapa välbehövligt utrymme för att hantera den smällen. Sommaren 2021 är de största kontrakten som ska förlängas Igor Shesterkin, Filip Chytil och Brett Howden. Beroende på hur det går för dem kan det antingen bli hanterbara brokontrakt eller riktigt kostsamt, så den är svår att sia i.

Å ena sidan kan man hävda att Rangers ska göra allt de kan för att verkligen ha utrymme två år från nu. Det är då jag tror de kommer ha sin bästa chans att vinna, då ynglingarna fått växa in i kostymen och Panarin/Zibanejad ännu inte har vuxit ur den – samt att de då kommer vara inne på sista åren av Kaapo Kakko och Adam  Foxs rookiekontrakt samt Mika Zibanejads kanondeal.

1,5 miljon extra i lönetaksutrymme är väldigt värdefullt för en utmanare.

O andra sidan förstår jag om de bettar på att de kan lösa ut situationen med Shesterkin, Chytil och Howden med brokontrakt och att de kan fylla upp bredden mycket hemvävd, billig talang.

Lurigt.

Viktigt att veta när vi pratar utköp (och Henkes situation överlag) – Rangers hade kunnat spara ungefär en miljon på att begrava Henkes kontrakt i farmarlaget (eller stänga av honom utan lön om han vägrade dyka upp där) om inte Henke haft en så kallad no movement-klausul. Det stoppar Rangers från att skicka honom till AHL.

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

4b – Sajnar som free agent

Om Rangers köper ut honom så blir läget ett helt annorlunda. Han kan så klart fortfarande välja att sluta eller sajna utanför NHL, men då tror jag han skulle gå efter Lord Stanley istället. Vill Henke jaga en cup skulle han kunna sajna för minimilön och det skulle göra honom desto mer attraktiv.

Ta lag som Calgary och Edmonton. De satsade den här sommaren på Cam Talbot (2,75 i caphit) och Mike Smith (2 miljoner) som etablerade 1B-alternativ.

Är Henrik Lundqvist för minimilön ett sämre alternativ? Självklart inte. De två kontrakten går för övrigt ut så sätt upp de två Alberta-lagen som som kandidater i ett sådant här scenario.

Jag vet att Colorado ofta nämnts som en kandidat för Henke, men jag slänger in Washington som det lag jag tror mest på. De kommer gissningsvis låta Brayden Holtby gå och satsa på Ilya Samsonov. Han är duktig men ännu obeprövad och Henke vore en intressant fallskärm.

Henke skulle få spela för ett riktigt slagkraftigt lag och på ett privat plan är det också nära mellan DC och New York, så han skulle inte behöva rycka upp hela sitt liv.

Adderad bonus: jag tror inte att det är oväsentlig att ge lag som redan vunnit extra motivation, och chansen att få spela en legendar som Henke – en högt respekterad rival som de haft många tuffa dueller med – till sin efterlängtade ring tror jag skulle kunna ge någon procent extra juice åt Capitals.

Ju mer jag tänker på det, desto mer känns det här som att det faktiskt kan bli av: Rangers köper ut Henke och han jagar cupen med Bäckis och Ovie nästa vinter.

Vore rätt läckert va?

***

Gillade du artikeln? Värd en kaffe - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)