Två succélag i final efter sanslöst drama

(12715) Väsby
Skärmdump Stay-Live Östersund

Publicerad: 19 februari 2020

Det var på väg mot en finalrepris från säsongen 17/18. Det var på väg mot en ren Stockholmsfinal. Men när samtliga slutsignaler ljudit hade succégänget Halmstad ändå hållit fast vid sin förstaplats hela vägen in i mål samtidigt som Väsby kontrollerat sig till final.
Väsby mot Halmstad. Det blir en bra final det.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Vilken kväll det blev! Med sju lag (fem i den södra och två i den norra) inblandade i kampen om två finalplatser blev det en slutomgång som svängde fram och tillbaka och där varje mål förändrade förutsättningarna.

Resultaten efter en spelad period innebar en final mellan Borlänge och Huddinge. En repris på drabbningen från säsongen 17/18 (som Borlänge då vann ganska enkelt med 2-0 i matcher).

Med två perioder spelade var det i stället en ren Stockholmsfinal mellan Väsby och Huddinge som resultaten mynnade ut i. I det läget var Huddinge på väg mot tredje raka Hockeyettan-finalen av tre möjliga.

Men så fick succégänget från Halmstad in en kvitteringspuck till 1-1 hemma mot KRIF i den tredje perioden och det skulle visa sig blir pucken som i slutändan förseglade den supersuccé laget svarat för den här säsongen.

Att det sedan blev seger med 2-1 efter straffar är av akademisk betydelse. Halmstad hade grejat det hela även om det blivit förlust i förlängning. Nu vinner de Allettan södra med en poängs marginal.

Det är bara att lyfta på hatten för Halmstads triumf.

Finalmotståndare blir nu Väsby som efter supertrygga 2-0 borta mot Östersund ganska enkelt kunde kontrollera sig i mål som seriesegrare.

Det har varit Edvin Olofsson som fått störst förtroende mellan stolparna i Allettan, men när allt skulle avgöras valde Väsby-coachen Viktor Tuurala att matcha ”andrekeepern” Linus Ryttar.

Inte så konstigt kanske. Han nollade Vallentuna senast och hade på sina sex starter i Allettan hållit sammanlagt tre nollor. Det hade blivit sex vinster av sex möjliga med Ryttar mellan stolparna.

Det blev en fjärde nolla och sjunde seger i rad för keepern. Snacka om imponerande och att Väsby har två synnerligen skickliga målvakter att luta sig mot när det nu vankas finalspel.

Men egentligen handlade kanske Väsbys triumf inte så mycket om en enskild målvakt som om ett lag i stor harmoni och med en vägvinnande trygghet i spelet.

Vi fick se en ganska ängslig första period där försvarsspelet fungerade för båda gängen, men där det såg ut som att stundens allvar gjorde sig ordentligt påmint och resulterade i ett ganska trist ställningskrig.

Men efter det var det inte så mycket snack. Båda lagen hade massor att spela för men det var Väsby som var kvickare i anfallszonen och mer disciplinerade i egen zon. Det var klasskillnad och efter att stockholmarna utnyttjat ett puckdräll av en Östersunds-back fram till 1-0 och sedan påpassligt satte 2-0 i powerplay var det stängt.

Det kunde säkra hem de tre poängen utan antydan till några som helst nerver. Östersund var inte ens nära.

Det är ett värdigt finallag som får hemmatrumf i outsider-finalen mot Halmstad.

Det kommer bli grymt häftiga matcher. Med Väsby som favorit.

* * *

Som om det inte räcker med att det var dramatiskt värre i kampen om finalplatserna kan konstateras att det krävs målskillnad för att

Att Nybro föll hela vägen till en femteplats efter 2-3 hemma mot Mariestad och nu tvingas till en lång och snårig väg genom playoff. Och att Mariestad säkrade tredjeplatsen framför näsan på Troja/Ljungby med ett ynka måls marginal.

Att Lindlöven genom att hämta ikapp hemma mot Borlänge gjorde det till ett drama även i kampen om att få välja första av de två sjätteplacerade lagen. I kamp med KRIF som ju föll i straffläggning mot Halmstad.

Man måste älska Hockeyettan och dess dramatik.