HockeyNews
PLUS

Här är coachen som den pressade SHL-klubben borde värva

(11597) Stefan Nyman/SHL-krönika
Ola Westerberg/Bildbyrån

Publicerad: 19 december 2019

FacebookXWhatsApp

Djurgårdens förre backcoach Stefan Nyman har halkat ut på marknaden och borde därför vara ett hett villebråd i SHL.

Det finns framför allt en klubb som skulle kunna dra nytta av hans kunskaper.

Nu.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Om vi bortser från det lite snurriga, att Stefan Nyman skrev på en kontraktsförlängning med Djurgården i februari i år fram till 2021, för att sedan bryta det tre månader senare för en spännande utmaning i schweiziska Lugano, så är han ett hockeyproffs som nog tänker på sin sport från det att han slår upp ögonlocken till dess att han stänger dem igen för natten.


Han har bidragit med massor till att lyfta Djurgårdens backar till SM-finalklass i våras och till där de är i dag.


Och nu när Lugano har dragit i nödbromsen och kickat både honom och huvudtränaren Sami Kapanen finns det alltså en ytterst kompetent och skicklig backcoach att knyta till sig.


Mitt förslag är att Brynäs slår till.


Exakt halva säsongen återstår, så det finns relativt gott om tid att förändra och förbättra saker i spelet, både individuellt och kollektivt.


Som jag var inne på i en krönika efter Brynäs 6-0-förlust mot Djurgården går det att ifrågasätta hur väl Brynäs backbesättning står sig i SHL-konkurrensen. Bristerna har varit uppenbara.


LÄS MERKlasskillnad mellan Djurgården och Brynäs – får det vara så?


Hemma i Gävle klarar sig Brynäs bättre och där tar man tillräckligt med poäng för att ta sig till slutspel. Men borta är Brynäs borta. Och i spel med lika många spelare på isen är Brynäs heller inget slutspelsgäng.


Ta exempelvis Jonathan Sigalet, som ska vara en ledande toppback i Brynäs. Det var därför han bytte Frölunda mot Brynäs och den bättre lönen i Gävleklubben. Men han har inte levt upp till förväntningarna. Mot Djurgården var han inne på fyra mål bakåt och såg ut att göra minsta möjliga. Mot Örebro tog Sigalet en olycklig hakningsutvisning som Örebro kunde reducera till 2-1 på och kom in i matchen även om det inte räckte till poäng.


– Jag tycker vi är svaga i egen zon. Jag vet inte hur många puckar som viner förbi oss istället för på oss. Vi är svaga framför målen, klagade Brynäslagkapten Anton Rödin efter Djurgårdstorsken.


Med Stefan Nyman som backchef skulle det knappast se ut så och en förändring skulle märkas på ett eller annat sätt tämligen omgående.


Förutom att ta in Nyman behöver Brynäs också lägga krut på att få in en etablerad back. Om det blir på Sigalets eller någon annans bekostnad kan tiden utvisa.


Med Magnus Sundquist, Ove Molin och Stefan Nyman på tränarbänken borde Brynäs utvecklas till ett slutspelslag i vår och det skulle ge en bra färdriktning inför nästa säsong.


***

Om vi nu är ute och spekulerar lite runt lagen på den undre halvan av SHL så händer det intressanta saker i den schweiziska klubben Lausanne.

Inför fredagens NLA-derby mot Genève har Lausannes huvudcoach Ville Peltonen petat den svenska stjärnan Jonas Junland. Den 32-årige östgöten är varken bland de sex toppbackarna eller kvar i lagets powerplay.


Det är en kraftig markering från Peltonens sida. Junland har, enligt den lokala nyhetssajten 24 Heures  inte riktigt gått att känna igen sedan början av säsongen, trots att han spelar nästan 21 minuter per match i snitt. Mest i laget.


Jonas Junland och Linköpings general manager Niklas Persson har kontakt om ett samarbete från och med nästa säsong. Men frågan är om det inte kan gå snabbare än så? Kanske är det rent av en win-win för Junland och LHC. Och med LHC menar jag då både Linköping HC och Lausanne HC.


LÄS MERLHC hoppas kunna locka hem backklippan: "Vet att vi finns"


##När Linköping mötte SHL-jumbon Oskarshamn i Saab arena den här kvällen var Björklövens huvudtränare Joakim Fagervall på plats och scoutade kommande kvalmotståndare… kanske.


***


Höll ikväll också koll på Leksand-Färjestad där mycket kretsade kring Färjestads färske Tre Kronor-debutant Gustav Rydahl. Så grym han var matchen igenom. Rydahl kämpade om varje puck i varje byte och han skapade massor offensivt.


Han hade assist på FBK:s 1-0 mål och när Sebastian Erixon drog på ett slagskott träffade han så klart Rydahl – på handleden, magen eller ryggen – och in i mål till 3-1. 


##Gustav Rydahl var överallt.


Skyttekungen Michael Lindqvist blev tvåmålsskytt och visade på nytt prov på sitt prickskytte. Men Färjestad hade aldrig vunnit utan målvakten Markus Svenssons storspel.


I den tredje perioden var Leksand som bäst och jagade kvittering från första nedsläpp. Det blev 19-3 i skott på mål! Men FBK kan tacka Svensson för de tre poängen och 4-3-vinsten i Tegera arena. Han tog 38 av 41 puckar.


##Färjestad firar nu jul som nya serieledare.


Leksands Patrik Zackrisson var i en C More-intervju efteråt rasande på domarna för ett bortdömt kvitteringsmål där avblåsningen kom väl tidigt.


– Det är bara att samla energi och kraft och spela mot domarna i nästa omgång också, sa Zackrisson till CMore.


Och det var det snällaste han hade att säga.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)