HockeyNews
PLUS

Vilket härligt trendbrott – derbyt är på väg att bli bäst igen

(10330) Skövde jubel
Skärmdump Skövde Stay-Live

Publicerad: 14 oktober 2019

FacebookXWhatsApp

Det kom 2789 åskådare till Billingehov och såg en derbyfight som gick hela vägen till straffar innan Alexander Henriksson kunde avgöra fram till 2-1 för Skövde.
Men framförallt såg de en derbyrivalitet som fick ordentlig fyr på riktigt igen. Att Skövde på allvar kunde mäta sig med storsatsande storebror Mariestad är ett härligt trendbrott efter några säsonger av total Bois-dominans.
Derbyn är som bäst när de är jämna och ovissa.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

”Hockeyettans hetaste derby”. En catchig fras, säljande i all sin enkelhet. Men Skövdes sätt att marknadsföra kvällens Skaraborgsderby måste ses som en sanning med modifikation.

I alla fall sett till senare år.

När det kokande, bubblande, adrenalinstinna mötet mellan Skövde och antagonisten Mariestad är som bäst, då är det (Kiruna-gängen och Nybro/Kalmar får säga vad de vill) förmodligen det hetaste som går att beskåda i Hockeyettan. Kanske rent av i hockeysverige.

Men de senaste säsongerna har det inte varit så. Då har derbyglansen falnat av den enkla anledningen att ett lag varit alldeles för bra för det andra.

Sedan Mariestad kursade och återbildades 1998 har lagen enligt Skövdes hemsida (som brukar vara pålitlig) mötts vid 98 tillfällen även inräknat alla tränings- och cupmöten. Under ordinarie speltid har Mariestad vunnit 47 och Skövde 38 medan resterande avgjorts på övertid eller genom straffar.

Det kan tyckas som att det ändå inte är någon jätteskillnad mellan lagen och långa stunder historiskt har derbyfighterna varit ovissa uppgörelser på förhand. Men på senare tid har det varit Bois som dominerat.

Skövde vann en match i playoff 1 säsongen 17/18 (3-1 i dåvarande Katrinhallen, numera Mariehus Arena), men Mariestad vann matchserien och utöver den enstaka segern har derbyna varit väldigt ensidiga.

Det har varit Mariestad, Mariestad, Mariestad och....Mariestad.

Skövde har helt enkelt inte varit tillräckligt bra.

Därför är det extremt glädjande att kvällens derbyfight mellan de två grannarna och rivalerna som gör sitt allra bästa för att göra livet surt för varandra blev som det blev.

En intensiv match med en hel del känslor och där det hårda jobbet var viktigare än skönspelet. Men framförallt en match där det var jämnt och tätt av anledningen att båda lagen stångades snarare än att det ena av dem underpresterade.

Det är klart att Mariestad fortfarande är ett betydligt skickligare lag än det Skövde som är på väg upp från den ekonomiska botten och slutligen kanske börjat få lite luft under vingarna igen. Men Skövde har trots att Mariestad idag tillhör de aktade favoriterna i Hockeyettan börjat växa ikapp, eller i alla fall närmare, sin granne igen.

Mariestad kreerade mer (mycket mer) på ren skicklighet, men Skövde stod upp med härlig frenesi och störde Bois med envetet, hårt jobb. De lyckades till och med få luttrade trotjänare som Linus Engqvist och Johan Frick att ilskna till med sitt bjäbbiga motstånd.



Skövde var inte med i matchen hela vägen till slutsignal på nåder, utan på egen insats. Det var länge sedan man faktiskt kunde skriva det.

Sen ska det i ärlighetens namn sägas att hemmalaget inte skapade mycket till farliga avslut innan Johan Planeby luggade en Mariestad-försvarare på pucken och serverade Jonathan Ström till 1-0. Och man skapade inte särskilt mycket därefter heller. I alla fall inte i jämförelse med sina bombarderande gäster. Men laget jobbade rätt och tight. Som ett riktigt hockeylag. Samtidigt som Viktor Andersson var fullständigt (FULLSTÄNDIGT!) briljant i hemmakassen.

Att det skulle bli han som räddade den sista straffen från Douglas Lögdal och förseglade hemmasegern var inte mer än rätt.

Samtidigt fick vi njuta av små derbydetaljer som att det var galjonsfiguren Filip Törnqvist som fick styra in Mariestads kvitteringsmål och firade som efter ett avgörande mål i en final. Och att det var Skövdes Alexander Henriksson som sköt det avgörande straffmålet (2-1) och jublade som en vilde framför gästernas bås.

Det är sådant som spetsar derbybataljer.

Men framförallt var det glädjande att Skövde stred. Och vann.

För alla som älskar derbymatcher älskar när det är jämnt och ovisst. Det tror jag gäller även alla med sympatier för Mariestad. De blev förlust ikväll (om än en poäng med de fyra milen hem), men derbyt som sådant borde ändå kunna vara lite upplyftande även för dem.

För lika mycket som det är viktigt för fansen med ett bra topplag som satsar uppåt, lika mycket behöver de att Skövde är någorlunda jämbördiga för att Hockeyettans hetaste derby ska vara så intressant som möjligt.

Det är bra för alla när rivaliteten kokar.

Det gjorde den ikväll.

Matchen bjöd inga av de mest minnesvärd skärmytslingarna, målen eller känslostormarna. Men det var en rejäl och jämn derbymatch.

Precis så som vi alla vill ha dem.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)