HockeyNews
PLUS

Jonas Bergqvists oro – därför tror han inte på Leksand

(28754) Jonas Bergqvist
Bildbyrån

Publicerad: 27 augusti 2023

FacebookXWhatsApp

15 säsonger i klubben men lyfter fram en outsider inför årets SHL-säsong.

För HockeyNews berättar Jonas Bergqvist också om sitt unika möte med kungen i Korea och varför han nobbat en handfull klubbdirektörsjobb.
– Jag har gjort mina val och tycker att mitt liv just nu är där jag vill ha det, säger han.

Jonas Bergqvist är en av svensk hockeys största någonsin.

Han har vunnit OS-guld, tre VM-guld, fått ta emot Guldpucken och när han satte punkt för sin långa och framgångsrika karriär så var det med 272 landskamper under bältet – bara Jörgen Jönsson har fler (285).

I dag har han inga uppdrag inom ishockeyn.

Det är precis så han vill ha det också.

Efter sju år som klubbdirektör, åtta år som expert i TV3 och elva år i Svenska ishockeyförbundets styrelse så är Bergqvist tillbaka där allt började.

– Jag kan strunta i idrottspolitiken nu och bara tänka på det som gjorde att jag fastnade för hockeyn en gång i tiden. Känslan, liret, följa utvecklingen av spelare och bara titta på. Men jag är fortfarande väldigt intresserad och jag är en stor konsument av hockey. Jag ser matcher i varje omgång på tv så det är en stor del av mitt liv ändå, säger han på telefon från hemmet i Halmstad.

Men samtalet med hockeyikonen börjar i en helt annan ände. 

– Vi har besök av kungen här i Halmstad idag så det är fullt påställ här med poliser och helikoptrar och orkestrar som spelar, säger Bergqvist.

Du måste ha träffat honom ett par gånger under din karriär?

– Ja, jag har haft förmånen att träffa honom många gånger. Under OS i Korea satt jag på en middag i tre och en halv timme och vi var bara sju personer vid bordet och jag satt mitt emot honom. Det var såna där höga stolar och ett cafébord så det var en rätt rolig kväll kan jag säga.

Berätta!

– Jag var där med svenska olympiska kommittén som någon gästvärd. Han som tog hand om kungen kom fram till mig vid halv sju på kvällen och sa att kungen gärna ville äta middag med någon aktiv och han undrade om jag kunde ställa på.

Du svarade självklart ja?

– Jag svarade först att jag redan hade ätit, haha. Då tittade han bara på mig och sa att det är nog bäst om du äter en gång till då. Men vi hade väldigt trevligt. Jag tycker att det är häftigt med kungens genuina idrottsintresse och att han engagerar sig och det betyder mycket för oss idrottsmän och det sa jag till honom också och det blev han verkligen glad av att höra. Det såg jag på honom, säger Bergqvist.

Bergqvist och Mats Sundin firar VM-guldet 1998. Foto: Bildbyrån

Leksand ligger Jonas Bergqvist varmt om hjärtat och från sidan så har han följt den senaste tidens turbulens kring valet av nya styrelser.

– Nu har man bytt valberedningen så den spänningen är väl borta nu så nu blir det den här styrelsen. Men det har varit en tråkig process så klart. Det tar energi när det är spänningar. Så är det, säger Bergqvist.

När det gäller förväntningarna på årets upplaga av Leksand så är Bergqvist återhållsam. 

– Ja, du...det ser svajigt ut. Att inte dom här fyra kanonspelarna inte är med nu och har haft så pass allvarliga skador med operationer och att dom inte kan vara med på försäsongen. Att dom bara ska komma in och få full valuta där tror inte jag. Det är dessutom karaktärsspelare som är borta och inte med i dom här matcherna nu, säger Bergqvist och fortsätter:

– Det oroar verkligen. Man såg hur det blev med Hrivik i fjol och han kom aldrig in i det överhuvudtaget så det är upp till bevis där för honom nu när han får alla förutsättningar att lyckas. Vi får se om han kan leva upp till förväntningarna. Det känns inte som att man ska ha större förhoppningar i år än vad man klarade av att leverera förra året. Det tycker jag inte.

Han väljer i stället att lyfta fram en konkurrent längre norrut i landet.

– Jag har fastnat för Timrå. En riktigt intressant kärna i laget och dom visade lite i fjol vad man kan förvänta sig i år tycker jag. Stark kärna, en lagkapten (Anton Lander) som är genuin från orten och med ett stort hjärta. Jag tror Timrå kan vara topp fyra i år. Sen är jag spänd på Frölunda också med en tränare som varit där i tio år och nu får han börja om lite som i början när dom satsade på väldigt många unga spelare. Nu har dom inte bara unga spelare idag men det är en intressant trupp.

Bergqvist fortsätter att titta i spåkulan inför säsongen 23/24.

– Färjestad ser ruggigt bra ut. Sen har vi Växjö som tappat många spelare men dom har ju Jörgen som tränare...alla lag som han varit i och runt har varit uppe i toppen och det förvånar mig verkligen inte. De spelar den mest vägledande hockeyn och även om man inte står upp och jublar för att det är så snyggt i varje anfall så spelar man enormt vägvinnande och man har moderniserat det gamla med det nya. Även innan med Sam Hallam. Jag tror att fler kommer att ta efter Växjös sätt att spela framöver.

Bergqvist på Tidernas hockeygala. Foto: Bildbyrån

Jonas Bergqvist fyller 61 år i slutet av september – men på frågan om det blir någon nytt uppdrag inom hockeyn i framtiden så kommer svaret blixtsnabbt.

– Det kan jag svara ett ganska klart nej på. Jag har under senaste fem åren fått förfrågningar om att bli klubbdirektör i en handfull klubbar, en inom fotbollen, men som sagt så har jag gjort mitt val. Jag tycker att jag har krigat jäkligt hårt med jobb vid sidan av ishockeyn när jag spelade och haft andra uppdrag inom näringslivet efter karriären så jag känner mig ganska välförtjänt av det här nu och bara njuta av sporten. Jag är tacksam och har fått vara med om fantastiska saker.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)