HockeyNews
PLUS

Leksandsbasens förslag: Slå ihop organisationerna för HockeyAllsvenskan och SHL

(27545) Bergström
Bildbyrån

Publicerad: 16 april 2023

FacebookXWhatsApp

Leksands IFs ordförande Claes Bergström ser framför sig hur en ihopslagning av ligaorganisationerna för Hockeyallsvenskan och SHL skulle kunna gynna svensk hockey.
– Det skulle jämna ut skillnaderna och öppna möjligheterna för att jobba på ett helt annat sätt, säger han i en intervju med Siljan News . 

Svenska ishockeyförbundet ska ta fram en ny strategi till 2030, något som är ute på remiss. Enligt Claes Bergström har Leksand inkommit med svar och förslag på åtgärder som, enligt honom, skulle gynna svenska hockey och göra den mer jämlik och gynna klubbarna längre ned i seriesystemet.


– Vi som befinner oss i toppen av näringskedjan har det bra men det räcker att blicka mot Hockeyallsvenskan och framförallt Hockeyettan för att inse att förutsättningarna är väldigt tuffa, säger han i en längre intervju med Siljan News.

Ett konkret förslag som Leksandsbasen har i åtanke är att slå ihop ligaorganisationerna för Hockeyallsvenskan och SHL för att jämna ut skillnaderna och se till att det blir en mer rättvis pengafördelning. Han påpekar att Leksand vet hur det är att gå igenom tuffare perioder.


– Vi har haft våra svåra tider men när vi nu befinner oss på en bättre plats, då vill vi belysa att det är ganska tufft i hockeysverige just nu. 

När det kommer till pengafördelningen ser Bergström att det finns en hel del förbättringspotential, till exempel när det kommer till spelare som skriver NHL-kontrakt. Så som systemet ser ut idag går pengarna till den klubb som spelaren representerat de senaste fyra säsongerna, men klubben som fostrat spelaren går ofta lottlös.

 

– Det finns ingen gräsrotspeng till moderklubben som fostrat spelaren hela vägen upp till U16. Det borde finnas, säger han. 

LÄS MER: Leksandsbasen kritisk om säsongen: "Underpresterade väldigt mycket"


Utöver konkreta förändringar sett till organisation och pengafördelning finns det en annan aspekt som Bergström återkommer till i intervjun; människan. Enligt honom är det viktigt att se till att människor inom svensk hockey mår bra och att det finns andra värden än pengar och priser. Leksands IF är till exempel den andra svenska klubben som tillsatt en HR-funktion. Bergström betonar att om människor ska utvecklas till sin fulla potential behöver de också må bra, något som i sin tur ger positiva ringar på vattnet.


– Det är det största måttet av framgång. Då följer också resultat i form av vinster och plussiffror i ekonomin med, säger han till Siljan News . 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!