HockeyNews
PLUS

AIK-tränaren om toppspelarna han vill behålla – och vad som ska in

(27502) Oscar Nord-Anton Blomqvist-Dalibor Dvorsky
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 13 april 2023

FacebookXWhatsApp
AIK har för närvarande två backar och sex forwards.
Huvudcoachen Anton Blomqvist har önskemål om att behålla flera spelare som har utgående kontrakt – men vill också vässa laget.
– Vi behöver få in nån spets på alla positioner, säger Blomqvist till HockeyNews.se.

AIK håller på med lagbygget inför kommande säsong. Huvudtränaren Anton Blomqvist har tillsammans med vd:n Anders Olson och målvaktscoachen Christopher Heino Lindberg planerat och diskuterat namn för kommande spelartrupp parallellt med sitt vanliga jobb. Sportchefen Christoffer Malm är på väg att bytas ut mot Linköpings general manager Niklas Persson, som tar över som sportchef.

– Vi satte oss ner och hade bra dialoger och fick ta i lite saker som vi kanske inte borde göra när man har en sportchef, men vi lade ett pussel, som var långtifrån klart, men ändå strukturerade upp en mall hur vi ville att det skulle se ut. Sedan har ”Pajen” (Persson) givetvis fått sätta sin ton på det. Det är ju han som kommer att bestämma hur det ska se ut här. Men jag tycker att det har flutit på bra i övergången och när han har kommit in här känns det som den har varit smidig. Det känns roligt, säger Anton Blomqvist till HockeyNews.se.

AIK har lyft upp junioren Rasmus Rudslätt till A-laget och förlängt kontraktet med William Nilsson Ignberg. En förlängning med Zion Nybeck ryktas vara på gång.

Hur många pusselbitar har ni hunnit lägga?

– Ja, säkert någon. Förhoppningsvis kan det presenteras lite här framöver. Men han (Niklas Persson) har lite att göra, så är det helt klart.

Den slovakiske stortalangen Dalibor Dvorsky, 17, har SHL-intresse runt sig inför den kommande NHL-draften.

– Det enda jag vet är att han har ett avtal (med AIK). Men precis som alla andra spelare kan han gå till SHL. Han kommer att gå i en draft. Sedan hur högt han går och till vilka han går vet vi inte förrän på draftdagen så att säga. Sedan kommer det att vara en NHL-klubb som säkert vill ha sin åsikt i det. Men han har kontrakt och då räknar jag med att han spela med oss nästa år, säger Anton Blomqvist.

Vad skulle du vilja tillföra lagbygget?

– Jag tycker att vi behöver se över alla delar i lagbygget. Vi behöver få in nån spets på alla positioner, höll jag på att säga. Alltifrån målvaktssidan till nån back som kan göra oss lite bättre, till några forwards. Sedan tycker jag att vi sitter på rätt många delar som jag ändå gillade och som jag tycker att vi kan finjustera och bara göra det bättre.

– Men vi behöver helt klart höja upp nivån på alla lagdelar med nån liten del.

Enligt uppgift till HockeyNews.se vill AIK behålla backen Eric Norin och mångsidige forwarden Oscar Nord.

– Jag vill helst inte kommentera spelare som inte har kontrakt, men det finns givetvis spelare som vi gärna ser hos oss. (Oscar) Nord är definitivt en sådan som jag jättegärna vill jobba vidare med. Norin också. Men det finns en spelaråsikt, det finns en tränaråsikt och agenter och sportchefer däremellan så man ska hitta en lösning. Det är givetvis spelare som jag hoppas vi ska kunna jobba vidare med. Vi får se, säger Anton Blomqvist.

LÄS MERKlart: Blomqvist kvar som huvudcoach i AIK: "Vill jobba tillsammans"

AIK kommer att få in omkring 40 miljoner kronor de närmaste tre åren att lägga på A-laget fördelat i lika delar säsong för säsong. Det pratas och har snackats en hel del om Gnagets nysatsning.

– Ja, sen tror jag nog att folk där ute tror att det är mer pengar än vad det kanske är. Vi kommer att få lite bättre förutsättningar. Sedan hur mycket det sträcker sig gentemot de andra är helt omöjligt att säga. Förhoppningsvis kan vi sätta ett bra lag på banan och därifrån börja jobba, säger Anton Blomqvist.

Fakta/Spelarna som AIK har på kontrakt

Backar: Alfred Barklund, Filip Windlert.

Forwards: Dalibor Dvorsky, Richard Gynge, Oskar Magnusson, Daniel Muzito-Bagenda, William Nilsson Ignberg, Rasmus Rudslätt.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)