HockeyNews
PLUS

HV71 sparkar tränarna efter svaga resultaten – så ser nya staben ut

(26343) HV Tränare
Bildbyrån

Publicerad: 30 januari 2023

FacebookXWhatsApp
HV71 sparkar tränarna Tommy Samuelsson och Fredrik Stillman. Förlusten mot Luleå i lördags blev droppen för nästjumbon.

HV har presenterat sin nya tränarstab.

HV71 hade en ödesvecka med hemmamatcher mot Oskarshamn, Leksand och Luleå. Av de nio poängen lyckades HV bara att ta två poäng och läget i botten av SHL-tabellen ser prekärt ut.

Kval är hotande nära.

– Vi har, ja alla matcher är viktiga när vi ligger där vi ligger, men det var en vecka där vi hade Oskarshamn, Leksand och Luleå hemma och hade vi kunnat ta lite poäng där. Men när man tar två poäng av nio är det klart att det blir jobbigt, säger sportchefen Kent Norberg till HockeyNews.se.

LÄS MEREk: HV71 greppade inte halmstrået – hög tid att ställa kontrollfrågor

På måndagen sparkade HV71 huvudtränaren Tommy Samuelsson och assisterande tränaren, trotjänaren och flerfaldige SM-guldvinnaren Fredrik Stillman.

Nyligen fick den andra assisterande tränaren Johan Åkerman lämna sitt jobb och ersattes då av Challe Berglund, som är god vän sedan gammalt med sportchefen Kent Norberg.

LÄS MERNyckelspelaren borta längre än väntat – så säger HV71 om skadeläget

Det blir en nygammal lösning för HV71. In kommer klubbdirektören Johan Lindbom, som tar över som huvudcoach. Dalen-tränaren Per Gustafsson, som också är en HV71-ikon, blir assisterande coach tillsammans med Challe Berglund och målvaktstränaren William Rahm. Gustafsson lånas ut från Hockeyettan-klubben Dalen säsongen ut.

”HV71:s styrelse har beslutat att Tommy Samuelsson och Fredrik Stillman lämna sina uppdrag i HV71. Inget roligt beslut, men i rådande läge ett rätt beslut.

HV71 med över 6000 medlemmar och hundratals samarbetspartners skall vara ett SHL lag även framgent.

Laget har successivt förstärkts, men det har så här långt inte gett önskad effekt. Kompetens och skicklighet finns i truppen och vi är övertygade om att ovan nämnda förändring kommer att lyfta laget”, skriver ordföranden Anders Wilander på klubbens hemsida.

HV71:s styrelse hade ett möte på söndagseftermiddagen, dagen efter förlusten mot Luleå, och gick igenom flera tänkbara scenarier innan man fattade beslutet om att sparka Samuelsson och Stillman.

– Vi har ju förstärkt laget under säsongen men vi har inte lyft som förväntat och vi kom fram till att vi måste göra ytterligare åtgärder. Det här är de tråkigaste besluten som finns men det var ett riktigt beslut och vi skäms inte för det. Styrelsen var enig, säger Wilander till Jönköpings-Posten.

När HockeyNews.se talade med Norberg vid lunchtid på måndagen hade han inte varit i Husqvarna Garden. Men han var väldigt besviken över resultaten den senaste tiden och den påfallande uppgivenheten i laget i 5–2-förlusten mot Luleå.

– Jag har inte varit nere så jag vet inte vad de har tagit upp, men man har ett klubbmärke och en skyldighet att spela för det. Hmm. Vi har lite att fundera på, sa Norberg till HockeyNews.se.

Hur mycket ligger på Tommy Samuelsson att få till rätt energinivå i laget?

– Det är alltid en fråga man måste ställa sig oavsett vem det är och hela den biten. Och vad har jag värvat? Är det fel karaktär?

Norberg igen:

– Ja, man blir jävligt frustrerad när det ser ut som det gör. Det är väl inget att hymla om. Men vad ska man göra? Man kan inte bara ge upp.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)