Hockeyscouten från Huddinge som letar talanger för Malmö Redhawks


30 juni 2022
Som pojk spelade han hockey med Linus Klasen och bröderna Jhonas och Mattias i källaren i Huddinge. Med sin hockeyerfarenhet och brinnande intresse för sporten skolade han om sig själv till hockeyscout efter sin aktiva hockeykarriär. Frölunda visade tidigt intresse och anlitade honom med uppgift att leta talanger till Göteborgslaget.
Efter två säsonger som scout för Frölunda följer nu Tommy Enroth med Björn Liljander ner till Skåne.
– Jag har haft en grymt nära kontakt med Björn så det kändes naturligt att följa med honom ner till Malmö Redhawks, säger Tommy Enroth till HockeyNews.se.

Efternamnet Enroth har ingen i Sverige gått förbi, iallafall inte den hockeyintresserade.

Mellanbrodern Jhonas har en fin karriär på CV:t med bland annat NHL-spel, VM-guld i Globen 2013 och stod för en enastående säsong i Örebro 2021/2022 där han titulerade sig till Årets målvakt.

Den yngsta av bröderna sadlade om till domare och är nu huvuddomare i Hockeyallsvenskan.

Den äldsta av brödraskaran är Tommy var uppe i Huddinges A-lag och fick känna på spel i Hockeyallsvenskan som bäst innan han spelade flertalet säsonger i Hockeyettan.

Efter spel i Falu IF 2012/2013 la Enroth skridskorna på hyllan. Hockeyn har alltid funnits kvar och nu har 35-åringen gjort sig ett namn i scoutvärlden.


Tommy Enroth i kamp med Leksands Jesper Ollas under Enroths sejour i Hockeyallsvenskan. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

– Jag har alltid sett mycket hockey, varje kväll. Har alltid varit intresserad av scoutingen inom sporten och för tre år sedan slängde jag ut ett mejl till alla SHL-lagen och hörde mig för om lagen behövde ha någon som täckte Stockholmområdet.
Lagen som svarade på mejlen var då Växjö och Frölunda. Enroth hoppade direkt på Frölundatåget och ett samarbete inleddes.

– Frölunda är en storklubb med vinnarkultur och en förening som skötts väldigt bra, säger Huddingesonen.

Enroths roll i Frölunda var framförallt att scouta ungdomsspelare inför kommande hockeygymnasium som väntar för talangerna. Enroth som kollar hockeymatcher live varje kväll kände att scoutinglivet passade honom perfekt och med alla klubbar runt om i huvudstaden fanns det gott om matcher att kolla på – tills pandemin satte käppar i hjulet för ungdomshockeyn och Enroth fick nöja sig med att se Djurgården, SSK, Almtuna och AIK i SHL och Hockeyallsvenskan istället.


Tommy Enroth har alltid haft hockeyn som brinnande intresse. Här instruerar han ett pojklag i AIK. Foto: Linnea Rehborg

– Det var såklart tråkigt att pandemin tajmades in när jag skulle göra mitt jobb men som tur var fortsattes seniormatcherna och jag fick nästan se alla matcher i Hockeyallsvenskan och SHL runt Stockholm istället, säger Enroth.

Under tiden i Frölunda hade han en bra och tät kontakt med Frölundas dåvarande assisterande sportchef Björn Liljander.
När det senare stod klart att Liljander skulle få rollen som sportchef i konkurrenten Malmö Redhawks och Enroth fick chansen att haka föll valet enkelt.

LÄS OCKSÅ: Malmös nya sportchef: "Kan växa till en toppklubb i Sverige"

– Med daglig kontakt och bra hjälp fick jag direkt ett bra intryck av Björn som senare ville ha med mig ner till Malmö. Jag kände direkt att jag ville haka på eftersom vi startat något bra ihop. Malmö är en strålande klubb med bra faciliteter som jag tror kommer bli bättre med tiden.

Vad är det som har funkat så bra med Björn Liljander?
– Han uppmuntrar, inspirerande och väldigt kunnig. Jag har lärt mig mycket av honom och hans sätt att se på hockeyn. Vi har också en likande syn på hur vi vill spela hockey och vilken typ av spelare vi söker, säger Malmöscouten till HockeyNews.se.

Och vad är det exakt för spelare du kommer leta efter till Malmö Redhawks?
– Malmö vill ha skickliga spelare med speed och jag har sett en del av den typen av spelare redan i de tidiga ungdomsåren, avslutar Tommy Enroth till HockeyNews.se

Hur mäter sig ungdomslagen runt Stockholm med resten av landet?
– Stockholmslagen är väldigt bra skulle jag säga. Spelarna är väldigt skickliga och spelar med en hög fart i allt dom gör, spelarna tränar på ett helt annat sätt än när man själv var aktiv.

Hockeyn faller naturligt för Tommy Enroth. Som liten kid spelades det källarhockey tillsammans med bröderna och bland annat Linus Klasen.

– Det var spel hela tiden. Vi var ofta sex, sju eller flera som spelade varje dag, det blev en del matcher tillslut, avslutar Tommy Enroth.