HockeyNews
PLUS

Lång väg tillbaka för skadade HV71-klippan: "Inte velat säga exakt"

(23944) Önerud Andrae Gunnarsson
Bildbyrån

Publicerad: 8 juni 2022

FacebookXWhatsApp
HV71:s lagkapten Simon Önerud råkade ut för en korsbandsskada och har opererats.
Enligt den första preliminära prognosen kommer han att missa en stor del av kommande säsong.

Utan ett fungerande knä, men med ett desto större HV71-hjärta hjälpte Simon Önerud sitt lag och sin klubb tillbaka till SHL efter en prövande tid i Hockeyallsvenskan. Precis före det allsvenska slutspelet skadade Önerud både menisken och korsbandet. HV har berättat att Simon Önerud kommer att missa starten av comebacken i SHL. Men det blir betydligt längre tid än så.

– Det är svårt att säga exakt. Vi har medvetet varit lite svävande där. Det är två veckor sedan som han genomgick sin korsbandsoperation. Man räknar med minst runt ett halvår i rehab. Sedan är det ganska individuellt men med en vältränad kropp ligger han bra till, säger HV71:s lagläkare Jonas Kalman till HockeyNews.se.

Om man räknar sex månader från operationen i mitten av maj hamnar man i mitten av november.

LÄS MERHV-kaptenen om skadorna: "Pajade menisken och korsbandet rök"

– Höstsäsongen får man väl räkna med att spela utan honom, säger Kalman.

HV71 räknar inte med att få se lagkaptenen Simon Önerud i SHL före jul.

– Jag har inte velat säga exakt, men inte innan dess i alla fall. Det blir det inte, säger Kalman.

Han fortsätter:

– En korsbandsskada normalt tar sex till nio månader generellt sett. Sedan beror det på vad det är för idrott och fotboll kan vara ännu längre.

För HV-backen Emil Andrae ser det betydligt ljusare ut. JVM-aktuelle Andrae skadade handleden i den första allsvenska finalen mot Björklöven den 23 april och därmed var säsongen över.

– Andrae är avgipsad och tränar för fullt. Han bröt handleden i någon av de första finalmatcherna. Han är igång och man räknar med att han ska kunna vara tillgänglig för junior-VM. Det är det som är viktigt för honom så klart, säger Jonas Kalman.

HV71-backen Emil Andrae bröt handleden i den första allsvenska finalen mot Björklöven och missade återstående matcher. Foto: Bildbyrån.

Även för HV71-målvakten Jonas Gunnarsson slutade förra säsongen med en skada. Gunnarsson blev påkörd av Björklöven-forwarden Alex Hutchings i den andra finalmatchen.

– Jonas är återställd. Han har kört lite rehab och annat, men det krävdes inget annat när det gällde honom. Han är tillbaka i full försäsongsträning nu, säger Kalman.

– Jag har faktiskt inte sett situationen, men det är alltid lite speciellt när en målvakt blir skadad. Han har egentligen aldrig varit skadad så han kom ut till båset och ville prata lite grann. Det är svårt att göra så mycket just då, så vi fick plocka av honom. Det var lite spännande läge…

Kalman igen:

– Det var ganska tydligt när vi tog av och undersökte honom att det inte skulle bli mer spel. Men nu har det gått ett antal veckor så nu är han tillbaka.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)