HockeyNews
PLUS

Rasmus Dahlin spås hamna i rampljuset i VM: "Det ska bli askul"

(23604) Garpenlöv Rasmus Dahlin
Maxim Thoré/Bildbyrån

Publicerad: 14 maj 2022

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. Rasmus Dahlin, 22, har redan spelat 277 matcher i NHL. Nu kommer han från sin starkaste säsong i Buffalo och spås locka många blickar till sig i sitt första VM.
– Ge honom bara något år så kommer han nog att vara i någon av topporganisationerna i NHL. Det är jag ganska övertygad om, säger Seattle-backen Adam Larsson till HockeyNews.se.

Med rullskydd för sina skridskor var Rasmus Dahlin den snabbaste Tre Kronor-spelaren genom korridorerna till träningsrinken ett par våningar under jord i Nokia Arena. Flera av de äldre spelarna i VM-laget log brett åt Dahlins rullande.

– Vi har träningsrinken rätt långt ifrån vårt omklädningsrum i Buffalo så alla kör med såna, förklarar Dahlin för HockeyNews.se.

Han är bara 22 år, men redan för mer än fem år sedan tog han publiken i SHL och i synnerhet i Scandinavium med storm. En då gallerprydd 16-åring  släpptes fram av Roger Rönnberg i Frölunda och han trollade ibland med SHL-motståndarna. Dahlin har dessutom gjort fyra säsonger i NHL med Buffalo Sabres och står nu inför sin VM-debut med Tre Kronor.

– Det kommer att bli askul. Det är det här man har väntat på. Debut för mig i VM. Det är mycket nerver så det kommer att bli otroligt kul.

Brukar du vara nervös?

– Det är klart, det är nånting nytt. Första matchen är alltid första matchen och man vill sätta sin identitet med laget. Du får kemi och det är mycket nytt.

Rasmus Dahlin bildar backpar med den mer rutinerade och högerskjutande Adam Larsson, 29, som numera spelar för nya NHL-klubben Seattle. Larsson gör sitt fjärde VM medan Dahlin och sex andra är VM-debutanter.

– Det är många nya som kommer upp och det är roligt att se. Många intressanta namn. Sedan ska det bli kul att se vad Rasmus går för också, säger Adam Larsson till HockeyNews.se.

Vad tror du om Rasmus då?

– Han är en så smart spelare så han kommer nog att vara hur bra som helst.

Täcker du upp bakom honom om det skulle behövas?

– Ja, det får jag väl göra. Man vill ändå att en sån där spelare ska få släppa loss. Det är mitt ansvar att göra så att han känner att han har den tryggheten att våga göra det är bra på. Det ska bli kul att se.

Adam Larsson har sett Rasmus Dahlin utvecklas i NHL och ser en lysande karriär för den förre Frölundabacken.

– Ge honom bara något år så kommer han nog att vara i någon av topporganisationerna i NHL. Det är jag ganska övertygad om, säger Larsson.

LÄS MERNya Brynäs-stjärnan om sitt klubbval och om fler som är på gång...

Förbundskapten Johan Garpenlöv har också följt Dahlin i både NHL och genom landslagskarriären.

– Jag kan tycka av det jag har sett den här säsongen att han har tagit jättestora steg. Och då tänker jag kanske inte på hans offensiva spel utan hans defensiva. Spelet utan puck där han har blivit mycket mycket bättre. Han spelar med bättre pondus, tar bättre beslut, vinner fler närkamper, läser av situationer bättre defensivt. Det är det som har gjort att han offensivt också har producerat för han hamnar mer rätt i banan hela tiden, säger Garpenlöv.

Han ser helt enkelt en mer mogen och genomstabil NHL-back.

– Ja, det är en process som alla spelare behöver gå igenom. Det är få spelare som kliver in och är bäst i allt från början. Erfarenhet, man hamnar i situationer som man måste lära sig av. Man får kravbilder på sig och man måste växa med det utan att tappa olika delar i sitt spel. Ibland önskar man att alla blir bra direkt, men det är inte så. Det är en lång tid egentligen som man måste jobba med sig själv och sitt spel och sitt mentala tillstånd för att bli den back som han har blivit nu.

Rasmus Dahlin ser fram emot att får börja sitt första VM med Adam Larsson som backpartner.

– Han har jättebra syn för spelet. Det blir en bra mix. Han kommer också att göra offensiva grejer så det gäller att jag tar ansvar jag med, menar Dahlin.

Skellefteåfostrade Adam Larsson, som är en av två assisterande lagkaptener i VM, har nu spelat elva NHL-säsonger och 685 NHL-matcher.

– Många målar upp honom som en grymt defensiv back. Jag har spelat två ispass med honom och ser att han är otroligt smart. Han är bra på skridskorna och har en offensiv uppsida.

Rasmus Dahlin är nöjd med sin säsong i Buffalo och kommer med ett härligt självförtroende till VM. Han slutade på plats 13 i NHL-backarnas poängliga med 53 poäng (13 mål, 40 assist) på 80 matcher. Ett bra facit.

– Absolut. Det känns som vi har nånting att bygga på nu. Gör man sitt personbästa och vårt lag har tagit ett steg i rätt riktning. Vi hade en grym säsong, säger Dahlin.

Hur ser du på era VM-chanser?

– Vi har ett starkt lag. Hur mycket som helst kan hända. Så klart går vi för guldet. Vi är här för att hamna på första plats.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)